Nyhet

Slik fungerer studentvalget ved HVL

Nå kan du være med på å avgjøre hvem som skal påvirke din studiehverdag på HVL. Men hva stemmer man egentlig over – og hvordan kan valget påvirke studenters hverdag?

VALG. Nå er det duket for en ukes valgperiode på Høgskulen på Vestlandet (HVL). ARKIVFOTO: Aurora Åsheim.
Publisert Sist oppdatert

Frem til 27. oktober kan HVL-studenter bestemme hvem som skal være deres studenttingsmedlemmer og instituttstillitsvalgte. 

Med andre ord: Hvordan din hverdag på høyskolen påvirkes.

Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) velges representanter til Studenttinget på høsten – og Arbeidsutvalget på våren. Tanken er at man alltid skal ha noen med erfaring med i organisasjonen.

Hva er Studenttinget?

Du kan se på Studenttinget på Vestlandet (STVL) som HVL-studentenes Storting. Det består av 20 studenter, hvorav halvparten av disse representerer campus Bergen.

I tillegg til i Bergen, har også HVL også campus på Stord, i Haugesund, i Sogndal og i Førde.

Studenttinget er altså det øverste studentpolitiske organet ved Høyskolen på Vestlandet. Her jobbes det med saker som angår alle studentene ved Høgskulen på Vestlandet.

I tillegg til å velge studenter som skal sitte i andre sentrale styrer, råd og utvalg, vedtar de også en handlingsplan som bestemmer hvilke saker som er de viktigste den perioden. Studenttinget møtes omtrent fem ganger i året.

Hva er Arbeidstuvalget?

Arbeidsutvalget som velges på våren, er det utøvende organet. Med andre ord kan en si at de er en slags regjering.

Det er syv personer i Arbeidsutvalget, og det er spredt utover alle fem campus. De jobber politisk opp mot høyskolen på vegne av Studenttinget. Arbeidsutvalget jobber med og følger opp de sakene som vedtas i Studenttinget.

For tiden er det Jelle Sebastian Buin som leder Arbeidsutvalget.

Hva er en instituttstillitsvalgt? 

Instituttstillitvalgte sitter i to ulike studentråd: studentcampusråd og studentfakultetråd. Studentcampusrådene er på campusnivå, mens studentfakultetrådene er på fakultetsnivå.

Som instituttillitsvalgt setter man dagsorden ved sitt studiested eller fakultet. Man velger også hvilke studenter som skal sitte i ulike råd og utvalg, og man gir penger til ulike lokale studentaktiviteter.

Hvordan stemmer man? 

Man stemmer ved å gå inn på Studenttinget sine sider eller på stander plassert på campus. Den digitale stemmeurnen åpnet i dag klokken 09:00, og stenger torsdag om en uke samme tidspunkt.

Powered by Labrador CMS