Drapstrusler, egen Twitter-konto, omtalt i et tysk rockemagasin og store mengder tunfisk. Dette er historien om SiB-katten.


DRITER I NORMENE. Det virker som om ingen har fortalt Araya at man ikke skal gå på andres bord. FOTO: ØYVIND STOKKE-ZAHL

DRITER I NORMENE. Det virker som om ingen har fortalt Araya at man ikke skal gå på andres bord. FOTO: ØYVIND STOKKE-ZAHL

Denne reportasjen ble laget av tidligere Studvest-redaktør Kim Arne Hammerstad i november 2013, og republiseres nå for å hedre SiB-katten etter hennes død.

Du har sikkert sett henne – denne matronen av en katt som har det med å vandre gatelangs på Nygårdshøyden, og som ikke er fremmed for å stikke innom Studentsenteret for litt kos.

De fleste har klappet henne, men de færreste vet hva som skjuler seg under den lodne pelsen og hvor hun egentlig hører hjemme.

Bli med under pelsen på Nygårdshøydens mest berømte katt.

Sibirsk slayer

SiB-katten heter egentlig Araya. Araya er fem år gammel, og er oppkalt etter vokalisten i Slayer, Tom Araya. Slekten hennes kommer fra Sibir, men selv er hun født og oppvokst i Bergen. Siden rett etter fødselen har hun delt leilighet med Torkjell Rød – bedre kjent som Toschie, vokalisten i hardrockbandet Audrey Horne. Hvem vet, kanskje det er matfarens liv i rampelyset som har inspirert Araya til et liv som kattekjendis.

Matfaren selv var ikke klar over kattens dobbeltliv. Mens hun hjemme opptrer ganske lavmælt og avbalansert, dog noe mer arrogant i det siste ifølge matfar, er hun det nærmeste man kommer en superstjerne i studentbergen. Blant annet finnes det en egen hashtag på Instagram (#SiBkatten) som folk bruker når de treffer henne på Studentsenteret. I tillegg finnes det en egen Twitter-konto, og Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) har lagt ut en tegneserie med Araya i hovedrollen på Facebook.

– Hun kunne jo godt informert meg om hva hun drev med. Hun er jo bare fem år gammel. Men hun tenkte vel at dette var hennes greie, og holdt det for seg selv, ler matfar Rød.

HJEMME. Matfar Torkjell Rød har et solid tak på Araya hjemme i leiligheten i Allé- gaten. Vokalisten i Audrey Horne har blant an- net deltatt på Det store korslaget på TV2, men var ikke klar over at katten på egenhånd hadde bygget seg opp kjendisstatus i student-Bergen. FOTO: JONAS J. EIAN

HJEMME. Matfar Torkjell Rød har et solid tak på Araya hjemme i leiligheten i Allé- gaten. Vokalisten i Audrey Horne har blant an- net deltatt på Det store korslaget på TV2, men var ikke klar over at katten på egenhånd hadde bygget seg opp kjendisstatus i student-Bergen. FOTO: JONAS J. EIAN

  • Les også oppdateringen om Arayas liv i 2016, da hun hadde flyttet bort fra Studentsenteret.
Vant gaten

Livet til Araya startet ganske rolig, liggende på sofaen slik at hun hadde utsikt gjennom vinduet ut mot Allégaten. I ung alder innså katten at dersom kjendisstatusen kunne bli realisert måtte hun komme seg opp av sofaen, og ut blant mann og mus. Da måtte hun først vinne gaten.

– Da hun var liten var det en stor katt i gaten her som jaget vekk alle de andre kattene som gikk rundt i gaten, sier matfaren.

Det er nemlig et fremtredende trekk ved Arayas rase: de er svært territorielle. Hun kunne ikke ta sjansen på å spankulere gatelangs hvis det ikke var hennes gate. Fra sin observasjonspost i stuevinduet så den lille, men ambisiøse kattungen at gatens mafiaboss, en svær dundre av en katt som var eid av naboen, måtte ryddes av veien dersom resten av planen kunne settes ut i livet.

– Det tok ikke lang tid før vi så at hun fikk respekt hos den største katten. Alle andre ble jaget vekk unntatt Araya, og fra da av begynte hun å gå mye ute. Ikke lenge etter forsvant den andre katten fra gaten. Det var litt som da gudfaren i mafiaen døde.

Scenen var ryddet – den sibirske prinsessen av Allégaten skulle bli dronningen av Nygårdshøyden.

Drugs and rock n’ roll

Med sin rockete familiebakgrunn var det kanskje ikke overraskende at Arayas første turer gikk til Hulen.

– Det kom telefoner om at katten vår hang i billett- luken på Hulen, og hun har fortsatt å gå bort der med jevne mellomrom.

Senere ble rock n’ roll kombinert med drugs, da hun begynte å vanke i Nygårdsparken. Den siste delen av rocketreenigheten – sex – er det etter sigende dårlig med. Araya er nemlig kastrert. Man kan ikke få alt her i livet.

For et drøyt år siden gjorde kjendiskarrieren til Araya et realt byks, da hun havnet i et tysk rockemagasin. Matfar ble intervjuet om musikken sin, og nevnte i en bisetning at katten hans var oppkalt etter Tom Araya. Det endte med at Araya fikk ansiktet sitt trykket i et stort opplag som nå ligger rundt omkring i tyske rockebokhyller.

GJENNOMBRUDD. I 2012 ble matfar Torkjell Rød intervjuet i et tysk rockemagasin. Resultatet ble at et bilde av Araya fikk plass i artikkelen. – Jeg har ikke kommet så langt, men jeg tenkte å henge en kopi av artikkelen rett over matskålen hennes, sier Rød.

GJENNOMBRUDD. I 2012 ble matfar Torkjell Rød intervjuet i et tysk rockemagasin. Resultatet ble at et bilde av Araya fikk plass i artikkelen. – Jeg har ikke kommet så langt, men jeg tenkte å henge en kopi av artikkelen rett over matskålen hennes, sier Rød. FOTO: JONAS J. EIAN

Etter hvert som også anerkjennelsen blant annet på Studentsenteret ble større og større, har samboerne til Araya merket en stigende arroganse fra femåringens side. Noen ganger blåser hun tvert i husreglene om å være hjemme til klokken 23, og det hender hun kommer hjem sliten på morgenkvisten.

– Jeg tror ærlig talt hun driter i meg, sier matfar, som nær har gitt opp å sette grenser for leilighetens yngstemann.

– Så lenge hun har et hjem å komme til og det er mat i skålen, er hun fornøyd.

Drapstruet

Ikke alle har satt pris på Arayas spankulering på Studentsenteret. Etter å ha forvillet seg inn i SiB-kantinen under en inspeksjon fra Mattilsynet, fikk Araya en pris på sitt hode. Mattilsynet likte dårlig at det vanket pelsdotter der mat skal lages og fortæres, og en av inspektørene tilbød seg – i real sibirsk stil – å avlive henne mer eller mindre umiddelbart.

– Folk ringer i hytt og pine fra alle mulige plasser der de har funnet henne. Hun er utrolig aktiv når hun først legger ut på tur

Torkjell Rød, Arayas matfar og vokalist i Audrey Horne

– Jeg fikk beskjed om å passe bedre på katten min, men det er jo tross alt en katt. Jeg kan ikke fortelle den hvor den skal gå, og det ligger i en katts natur å gå ute. At den liker seg på Studentsenteret kan jeg ikke gjøre så mye med, sier matfar Rød.

Truslene ser imidlertid ikke ut til å ha gått særlig inn på Araya. Selv om hun i teorien risikerer livet hver gang hun går inn tredørene på Studentsenteret, har hun ikke redusert frekvensen av visitter i Parkveien. Det er vel en del av rockeidealet, det å leve litt «on the edge».

– Hun er her mye ja, sier Anne Kathrine Breivik, som jobber i resepsjonen på SiB Trening.

– Det virker som at hun liker seg her. Hun tar seg godt til rette og legger seg i sofaen på pauserommet vårt. Jeg er ikke så veldig begeistret, men hun er da ganske harmløs, sier resepsjonisten.

SLARAFFEN. Araya har en svært enkel jobb når det kommer til å sjarmere folk på Studentsenteret. Det holder lenge å strekke seg godt – da er de fleste solgt. Her har hun avlatt en visitt hos leder av Velferdstinget, Anna Gjertsen. FOTO: ØYVIND STOKKE-ZAHL

SLARAFFEN. Araya har en svært enkel jobb når det kommer til å sjarmere folk på Studentsenteret. Det holder lenge å strekke seg godt – da er de fleste solgt. Her har hun avlatt en visitt hos leder av Velferdstinget, Anna Gjertsen. FOTO: ØYVIND STOKKE-ZAHL

Langveis for god mat

Araya er ingen liten katt. Ifølge matfar går det meste som er spiselig ned – og en mulig årsak til at hun er mye på farten kan være mat. I en periode for ikke så lenge gikk nemlig Araya mye opp i vekt, uten at matforeldrene ga henne særlig mer mat enn vanlig. Sannsynligvis har Araya flere kontakter hun oppsøker, som gir henne godt med mat. Dog holder hun seg i forholdsvis god form gjennom all traskingen.

Araya setter pris på en god tur, og har ingen problemer med å forstå trafikken. Blant annet har hun trasket langveis over Puddefjorden, og endt opp noe desorientert i Solheimslien. Da måtte matfar komme og hente henne.

– Folk ringer i hytt og pine fra alle mulige plasser der de har funnet henne. Hun er utrolig aktiv når hun først legger ut på tur, sier han.

Utålmodig

Under Studvests hjemmevisitt hos Araya var hun tydelig utålmodig etter å komme seg ut. Hun hadde nemlig blitt holdt inne hele dagen for anledningen, og slikt er ikke spesielt populært.

– Hun blir veldig urolig når hun ikke får lov til å gå ut. For alt jeg vet har hun gått glipp av masse avtaler i dag på grunn av dette. Kanskje hun hadde en viktig avtale med managementet sitt i dag, men slikt får jo ikke jeg vite, sier matfar.

Når Araya endelig får slippe ut etter en slitsom fotosession, piler hun med dødsforakt i retning SV-fakultetet.

Dronningembetet forplikter – og Araya er nødt til å holde seg à jour med hva som foregår i riket hennes. For ikke å snakke om å kose studentene i senk, slik at hun også i fremtiden kan stikke innom på sofaen til SiB Trening og holde merkevaren varm i sosiale medier.

SiB-katten_ØS_08

HJEMME PÅ BORTEBANE. Araya trives svært godt på Studentsenteret. FOTO: ØYVIND STOKKE-ZAHL

Kommentarer

kommentarer