Sigurd Tronstad studerer litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, men tilbringer mesteparten av tiden sin i studio.

SIGURD. Sigurd Tronstad er student ved UiB og oppvokst i Sandviken.


Sommeren er over. Regnet bøtter ned, slik det ofte gjør i Bergen i midten av september.

Sigurd Tronstad (23) kommer gående inn gjennom døren på Det Akademiske Kvarter. Han smiler og virker avslappet, innpakket i et grått ullskjerf og regnjakke. Han er en av byens ferske artister, kjent som bare Sigurd.

– Jeg er egentlig syk. For å spare på stemmen har jeg snakket så lite som mulig de siste ukene, sier han med en tydelig bergensdialekt.

Snart skal Tronstad på lydprøve, men han rekker en liten prat først. Han skal synge på musikkfestivalen Vill Vill Vest sammen med en rekke andre artister.

Kjærlighet og Ibsen

Tronstad har fortsatt til gode å gi ut musikken sin, men du har kanskje hørt om ham etter at han solgte ut billettene til sin første konsert i vår. Kanskje har du sett ham på en plakat på et gatehjørne ikledd gule klær, eller kanskje du har sett ham på Nygårdshøyden; for i tillegg til å være artist studerer han litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Jeg studerer for å bli inspirert, forteller Tronstad.

I sommer har han blant annet lest «Vildanden» av Henrik Ibsen, noe som ga mersmak.

– Jeg så at Henrik Ibsen var på pensumlisten i litteraturvitenskap, så jeg bestemte meg for å studere det. Ibsen er en av de beste til å beskrive følelser, mener Sigurd.

I tillegg til å få inspirasjon fra litteraturen, henter han også inspirasjon fra egne erfaringer. Når han står på scenen synger artisten om alle former for kjærlighet. Det er det som faller ham mest naturlig.

JORDNÆR. Sigurd fremstår trygg og jordnær, både av og på scenen.

– Da jeg hadde kjærlighetssorg, fant jeg trøst i å lage musikk.

Disiplinert

Tidligere har Sigurd studert årsstudium ved Det psykologiske fakultet. Planen hans da var å bli psykolog samtidig som han lagde musikk.

– Men plutselig en dag innså jeg at jeg brukte mindre og mindre tid på musikken. Jeg kunne sitte på lesesalen i over ti timer dagen. Jeg fikk panikk, og forsto at jeg måtte satse alt om jeg skulle slå gjennom som artist, forteller han.

UTSOLGT. Da Sigurd hadde sin første konsert på Østre i vår ble alle billettene utsolgt.

Sigurd satt planen om å bli psykolog på vent, men disiplinen han fikk som psykologistudent har kommet godt med i ettertid. 

– Tiden jeg før brukte på lesesalen for å bli psykolog, bruker jeg nå i studio. Jeg jobber med musikk som om det skulle vært en arbeidsdag. Dette tror jeg har vært en av årsakene til at jeg har fått til så mye på kort tid. Hard jobbing og tro på at man vil lykkes.

For selv om Sigurd nå studerer litteraturvitenskap, forteller han at det er stor forskjell på arbeidet som må legges ned for å bli psykolog, enn når han kun studerer for å få inspirasjon.

Artisten «Sigurd»

Det er ikke uten grunn at Sigurd har ventet med å gi ut musikken sin. Selv om han har komponert sanger siden han var 16 år, er det først nå han føler at han har funnet sin musikalske stemme.

– Jeg har brukt mye tid på å finne ut hvilken lyd artisten Sigurd skal ha, men nå tror jeg at jeg har det. Musikken min kan beskrives som elektronisk pop. Coldplay og The 1975s er band jeg har blitt inspirert av, forteller han.

Mellom sangene sine på scenen forteller Sigurd vitser. Han forklarer at dette var noe han startet med før han fikk et band, fordi sangene ofte ble melankolske og triste. Før Sigurd må løpe videre forteller han en av vitsene han har forberedt til kveldens konsert.

– Jeg kjøpte en parykk på postordre her forleden. Det ble litt av en hentesveis.

Kommentarer

kommentarer