Kommentar

Fra orgasmegap til orgasmepress

Kvinnens orgasme har blitt ignorert siden tidenes morgen. Nå virker det som det har blitt en manndomsprøve i stedet.

LYTT: Legg de innlærte triksene på hyllen, og lytt til personen du er med, skriver Studvest-journalist Inger Blom Huus.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for journalisten sine egne meninger.

Det er en ny sextrend i vinden, nemlig kvinnens orgasme. Eller, i hvert fall ideen om å få en kvinne til å komme. Det virker som at unge menn legger ned en større innsats for å få jenter til å komme enn noensinne før. Hensikten er kanskje god, men får ofte et feilslått resultat: Det virker nemlig som at det ofte handler om å ivareta menns usikre maskulinitet, fremfor kvinnens nytelse.

Det er i hvert fall mitt inntrykk.

I utgangspunktet er det flott at damenes orgasme kommer i fokus. De siste årene har det vært mye snakk om det såkalte «orgasmegapet» eller «nytelsesgapet». Undersøkelser viser nemlig at heterofile kvinner mye sjeldnere oppnår orgasme sammen med en partner sammenlignet med heterofile menn. Ifølge en amerikansk undersøkelse fra 2015, oppga hele 95 prosent av heterofile menn at de vanligvis eller alltid kommer under sex, mens kun 65 prosent av kvinner svarte det samme. Det er unektelig kjip statistikk.

Mange faktorer bidrar til statistikken. Historisk har kvinnelig begjær vært tabubelagt og undertrykt. Dessuten sørger biologien for at det ikke er nødvendig for reproduksjonen at kvinnen får orgasme, og kanskje har det kommet ut av fokus av den grunn. Inntil nylig var også klitorisen som Loch Ness-monsteret: Man trodde at den fantes, men ingen visste hvor den var.

Nå virker det som at trenden har snudd.

Det har blitt kult å være en fyr som får damer til å komme. I den grad voksne menn skryter av sine sexbragder, handler det ikke lenger om hvor stor penisen hans er eller hvor lenge han varer før han kommer. Det handler om hvor mye skills han har for å få kvinner til å komme.

Og gud som det skal kommes! Gutta har vært på internett og lært seg hvor klitoris ligger, og nå skal det slikkes og fingres og bankes og gnikkes og hamres og suttes helt til kvinnen rister av nytelse og bekreftelse overfor mannens evner. Gutta får A for effort, men glemmer at det kun er jusstudenter som kommer av gode karakterer.

Misforstå meg rett – de fleste damer har jo lyst til å komme de også. Men det finnes ingen bombesikker oppskrift på hvordan en kvinne skal oppnå klimaks. Hva som funker varierer fra person til person.

I relasjoner hvor man ligger med den samme personen over tid er det enklere å finne ut av ting sammen. Men la oss være ærlige, mye av liggingen som skjer i dag skjer med noen man ikke har et så nært forhold til, ofte på fylla. Relasjoner og situasjoner hvor verken grunnleggende respekt, kjærlighet eller nervesystemet er på plass, altså. Hookup-culture er ikke et godt grunnlag for å endre orgasmestatistikken.

Så ikke vær skuffet om du ikke får det til på første forsøk. Eller andre. Eller tredje. Det handler ikke om dine skills, det handler ikke om deg. Legg de innlærte triksene på hyllen, og lytt til personen du er med.

For ingen kvinner har lyst til å få dårlig samvittighet i møte med en skuffet manns valpeblikk når de sier de ikke kommer til å komme denne gangen. Det blir slitsomt når mannens seksuelle selvtillit avhenger av hvorvidt du får spontane muskelsammentrekninger i bekkenmuskulaturen eller ei.

Selvtilliten må mannen nemlig stå for selv.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, framstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS