Kultur

Flere runder? Mer penger!

Tirsdag kveld arrangerte Medisinstudentenes Humanitæraksjon veldedighetsløp til inntekt for Unitef. Studvest sjekket pulsen på både stemningen og deltagerne.

Publisert Sist oppdatert

Solen titter frem over Skansemyren Idrettspark tirsdag kveld, i det idrettsbanen fylles opp av 80 spente medisinstudenter i fargerike drakter. De gjør seg klare til å løpe så mange runder som mulig til inntekt for en god sak.

Leder for Medisinstudentenes Humanitæraksjon (MedHum) i Bergen, Oda Nome (25), forteller at organisasjonen fyller 30 år i år og at de derfor feirer litt ekstra. I år har de blant annet valgt å arrangere veldedighetsløpet, til tross for at egentlig kun blir arrangert annethvert år. 

FORNØYDE. Kusinene Oda og Sara Nome i styret til MedHum er fornøyde med dagens oppmøte.

– Men vi synes det er så gøy at vi har valgt å arrangere det i år også! forteller en entusiastisk Nome. 

Runder betyr penger

Målet med løpet er å samle inn mest mulig penger til årets prosjekt, som er et samarbeid med Unicef. Aksjonen skal bidra til at barn i Elfenbenskysten skal få bedre hygiene og sanitærforhold på skolene, samt rent vann og trygge oppvekstvilkår. 

I det leder Nome setter i gang løpet, blir høyttaleren skrudd på fullt. Mens noen setter på pulsklokken og legger seg i front, slår andre hjul og danser seg rundt banen i matchende skjørt. Deltakerne er oppfordret til å stille med kostymer. 

Selvutnevnt kommentator for kvelden, medisinstudent Sverre Oldeide (24), stiller i en oransje drakt og megafon og gleder seg til løpet.  

KOMMENTATORER. Kveldens kommentatorer tok oppfordringen om utkledning på alvor.

– Målet er å hjelpe flest mulig til å springe mest mulig, slik at mest mulig penger blir samlet inn. Og at folk skal ha det gøy rett og slett, sier Oldeide.

Sponset av familie og venner

Team Ringe til Bestemor, bestående av medisinstudentene Håvard Krieg (23), Julian Münster (24), Hauk Fevang (23) og Jacob Solberg Hansen (22), er sponset av venner og familie med bestemor i spissen. 

– Vi har blitt sponset av familie og venner basert på antall runder vi løper, så det gir jo en ekstra motivasjon, forteller Münster.
Han overtar stafettpinnen, som i kveld er en stor telefon, og setter i gang enda en runde. 

Oda Nome forteller at alle deltakerne har egne, private sponsorer som enten støtter med et fast beløp eller med et beløp per runde som blir løpt. 

MedHum har ikke noe konkret inntektsmål for kvelden, men PR-ansvarlig Sara Nome (21) forteller at organisasjonen i Trondheim forrige uke samlet inn 110 000 kroner i tilsvarende løp.

RINGE BESTEMOR. Laget samlet totalt inn 6000 kroner i løpet av kvelden.

– På grunn av korona har det vært vanskelig å planlegge årets løp og vite hvor mange som skulle dukke opp, men det er gøy at andre byer klarer å samle inn så mye penger. Vi er veldig spente på hvor mye som blir samlet inn her i dag! 

– Målet er 55 runder 

I det studentene er halvveis i løpet, har også kommentator Oldeide slengt seg på en runde 

– Det ble litt kaldt og bare stå å se på rett og slett. Men kanskje jeg må sponse meg selv for en runde, og bidra til en god sak jeg også.  

Team Ringe til Bestemor holder også koken, om noe mer andpustne enn tildigere.  

– Nå ligger vi vel på 30 runder til sammen, målet er 55 runder i kveld! Det må vi klare, selv om det akkurat nå er litt tungt i beina, sier Münster og får en støttende high-five av Krieg. 

Når løpet nærmer seg slutten, går gjennomsnittsfarten rundt banen ned i takt med sola.

Mens noen bruker sine siste krefter på én siste runde, samles andre slitne studenter seg rundt kakebordet. Team Ring Bestemor endte til slutt inn 47 runder og 6000 kroner innsamlet, selv uten å nå rundemålet sitt. 

Totalt samlet medisinstudentene inn over 80 000 kroner til Unicef.

RUNDT OG RUNDT. Medisinstudentene løp runder til 80 000 kroner i løpet av en time.

– Vi har tross alt samlet inn en god slant penger, det hjalp å ringe bestemor! sier Münster fornøyd. 

Powered by Labrador CMS