Kultur

Nå fjerner Sammen singletforbudet

Det omdiskuterte forbudet fjernes fra Trene Sammen sine treningssentre.

ARKIVFOTO: Julie Helene Günther
Publisert Sist oppdatert

Det bekrefter styreleder i Sammen, Amalie Lunde, på et møte i Velferdstinget Vest (VT Vest) i dag.

Forbudet fjernes blant annet etter stor oppmerksomhet rundt forbudet etter flere saker i Studvest.

Når forbudet skal fjernes er foreløpig ikke klart, men ifølge Lunde skal det utarbeides nye retningslinjer så fort som mulig.

– Vi har forståelse for de reaksjonene vi har fått på singletforbudet, og velger derfor å fjerne det nå, sier Lunde til Studvest.

– Glad for at Sammen har lyttet
FORBUD. Styreleder i studentsamskipnaden Sammen bekrefter at Sammen fjerner singletforbudet, så fort som mulig. ARKIVFOTO: Truls Skram Lerø

En som har engasjert seg i singletforbudet, er NHH-student Juni Holberg. Hun reagerte kraftig på responsen hun fikk fra Sammen i en Studvest-sak, da hun var kritisk til forbudet i sosiale medier.

– Forbudet har kun bidratt til økt oppmerksomhet rundt kropp. Dersom Sammen mener at dette med kleskoder er så problematisk i strykeavdelingene, så får de heller være mer til stede der, mener Holberg.

Hun er nå fornøyd med at Sammen endelig har lyttet til studentdemokratiet.

REAKSJON. I en Studvest-sak fra mai reagerer NHH-student Juni Holberg på responsen hun fikk fra Sammen vedrørende singletforbudet. ARKIVFOTO: Lukas Hauge Klemsdal

Endelig har Sammen gjort det de skal, og hørt på Velferdstinget sitt vedtak fra før sommeren.

Det var i mai VT Vest vedtok å gå inn for å fjerne forbudet. Det var delegasjonen fra Norges Handelshøyskole (NHH) som fremmet resolusjonen.

– I dag er en seier for en liten sak som har stor betydning for mange studenter. Vi i SPU er glade for at Sammen lytter til studentene og fjerner det gammeldagse forbudet. Det viser at det lønner seg å engasjere seg i studentdemokratiet og si ifra når man mener noe, skriver leder av Studentpolitisk Utvalg (SpU) på NHH, Elisabeth Fjelltun Nilsen, i en melding til Studvest.

Også leder for VT Vest, Ida Lutro, er fornøyd med Sammen sin avgjørelse.

SEIER. Leder for Velferdstinget, Ida Lutro, sier fjerningen av singletforbudet er en seier for VT. ARKIVFOTO: TRULS SKRAM LERØ

– Dette er en seier for VT. Vi er glad for at Sammen har lyttet på våre innspill og gjort endringer i regelverket sitt.

Lunde fra Sammen-styret sier de kommer til å ha andre holdningskampanjer mot kroppspress.

– Målet med våre retningslinjer er å bidra til et positivt miljø på treningssentrene våre, og vi kommer til å følge tett med på om oppheving av dette forbudet endrer miljøet på våre treningssentre, sier hun og legger til:

– Vi vil fortsatt ha noe i retningslinjene om bekledning. Hvordan dette skal formuleres vil bli bestemt i samråd med Velferdstinget.

Omdiskutert forbud

Sammen singletforbud har skapt mye debatt de siste årene. I det nåværende trivselregelementet heter det at «singlet, sports-bh, eller annet treningstøy som eksponerer unødvendig mye hud» ikke er tillatt i styrke- og kondisjonsarealene.

Den nye formuleringen er nå at treningstøy hovedsakelig skal dekke mage/rygg og rumpe. Det er ikke tillatt å trene i sports-BH eller i bar overkropp.

– Nå legger vi oss mer på linje med andre treningssenterene og studentsamskipnadene, sier Lunde til Studvest.

I tillegg til Holberg, har studenten Fadumo Sulub reagert på forbudet, som også mener det fremstår urettferdig.

– Hvorvidt dette faktisk stemmer har vi ingen dokumentasjon på, sa Solfrid Bratland-Sanda, professor ved Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving ved Universitetet i Sørøst-Norge, på spørsmål om hvorvidt det er mulig å trekke linjer mellom kroppspress og singletforbud spesifikt.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS