Debatt

Byrådet har gjennomføringsevnen

Byrådet har gjennomføringsevnen i møte med boligkrisen, svarer Sebastian Hauan Stenberg og Ole Jacob Broch, kandidater for Arbeiderpartiet i Bergen.

AP KAN: Sebastian Hauan Stenberg og Ole Jacob Broch mener AP har vist vilje til å prioritere flere studentboliger. FOTO: Anna Jakobsen / Andrea Olsen / Truls Skram Lerø
AP KAN: Sebastian Hauan Stenberg og Ole Jacob Broch mener AP har vist vilje til å prioritere flere studentboliger. FOTO: Anna Jakobsen / Andrea Olsen / Truls Skram Lerø
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

I forrige ukes leder i Studvest ble byrådet utfordret på boligsituasjonen for studenter her i Bergen. Lederartikkelen stiller retorisk spørsmålet om hvem som har gjennomføringsevnen til å levere flere gode studentboliger.

La det være klinkende klart: Arbeiderpartiet har vist vilje til å prioritere flere studentboliger i en tid der markedet opplever et enormt press. 

Les lederen her: På tide med handling

Det er ikke til å skjule at det har vært en stor utfordring i år knyttet til store ventekøer for studenter i byen vår. Mye av grunnen til dette skyldtes det enorme antallet ukrainske flyktninger som har gått inn i det private leiemarkedet, private boliger som ellers kunne ville gått til oss studenter.

I en slik tid er det viktig at vi har et Arbeiderparti ved roret som viser handlekraft, og som tar konkrete grep for å få opp dekningsgraden for studentboliger. Vi er i sluttfasen med å selge 260 studentboliger til Sammen i Neumannsgate, i tillegg til minst 144 leiligheter i Lotheveien. For litt siden snudde vi et vedtak for å få fortgang i byggingen av 78 leiligheter på Hatleberg.

Det er nesten 500 studentboliger som byrådet har prioritert bare siden nyttår. 

Et viktig premiss er også at vi skal ha kvalitet på de studentboligene vi bygger. Det er  uaktuelt at studenter skal bo i leiligheter som fremstår mer som bøttekott enn hjem. Konsekvensen av at studentboligbygging legges i privates hender kan bli studentboliger av dårligere kvalitet og mye høyere leiepriser enn det vi har i dag. Dette er en kortsiktig løsning på en utfordring som krever langsiktig arbeid. 

Vi støtter å bruke unntaksbestemmelsene i loven for å kunne bygge flere studentboliger av god kvalitet, i tillegg til at vi hastebehandler søknader om studentboliger når det er nødvendig. I tillegg må vi se på hvilke andre eiendommer kommunen kan selge til Sammen. I den nye bydelen på Dokken er det  nødvendig at vi setter av betydelig areal til studentboliger. 

På lik linje med Studvest er vi irriterte over at viktige studentsaker ikke har fått søkelyset det fortjener i årets lokalvalg. Fordi Arbeiderpartiet leverer så til de grader gjennomslag i saker som studenter har bedt om i årevis. Det burde vi snakke mer om. 

Regjeringen har sammen med SV sørget for den største økningen av studiestøtten på 15 år, fordi det er viktig at oss studenter får mer å rutte med i vanskelige økonomiske tider. På fylkesnivå har Arbeiderparti-flertallet sikret at månedskortet for studenter har blitt enda billigere, i tillegg til at prisen på enkeltbillett har sunket fra 40 til 24 kroner. Ja, vi har til og med sikret at bybanen nå går på kveldstid under fadderuken. 

Her i Bergen sikrer byrådet også rekordsummer til psykisk helse, slik at ventekøen for oss studenter hos Sammen er lav. Vi gir økt støtte til studentkulturen, fordi vi vet at studentorganisasjonene og Kvarteret er utrolig viktige for å sikre inkludering og liv i Bergen for studenter. 

Høyre vil kutte 400 millioner kr i kommunale inntekter ved å senke eiendomsskatten. Det er naivt å tro at å strupe kommunebudsjettet ikke kommer til å gå utover oss studenter, spesielt innenfor psykisk helse og studentkulturen. Forrige gang Høyre styrte Bergen kuttet de i all støtte til Kvarteret, et studenthus som i dag sliter med et underskudd på 2,3 millioner kroner. Dette er ikke riktig prioritering for oss studenter. 

Politikk er retningsvalg. Du kan velge partier som Høyre som prioriterer skattekutt til de som har aller mest. Vi foretrekker et parti som tar kampen for oss studenter i vanskelige tider.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS