Husk samtykke i studiestarten

Vi ønsker alle byens studenter en fantastisk studietid, og vi håper vi ikke ses!

STUDENTER: Noen vil dessverre oppleve uønsket seksuell oppmerksomhet i fadderuken, skriver Martine H. Leknes.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Det nærmer seg studiestart, og over hele landet går folk rundt med kribling og forventning i magen før avreise til Bergen og studietid. Mange kommer til å oppleve ting for første gang. Sin første fadderuke, første kjæreste, gleden over sin første A eller skuffelsen over en strykkarakter. For noen blir det deres første tur på Fløyen eller Stoltzen. Eller den første pølsen fra Trekroneren (portugisisk chorizo er en vinner!).

De som er tilreisende kommer til å forbanne regnet men la seg sjarmere av skarringen. For mange vil studietiden også forbindes med festing. Det kan være fint å treffe sine medstudenter over en pils på puben, og teste byens mange utesteder. Det blir flørting, fest og seksuell lading i luften, og mange håpefulle blikk på telefonen i dagene etter. Noen vil dessverre også oppleve uønsket seksuell oppmerksomhet. Og noen vil oppleve overgrep.

Vit at det finnes hjelp.

Dersom det skjer et seksuelt overgrep, ta kontakt med legevakten eller politi med én gang. Der vil man bli ivaretatt og få nødvendig undersøkelse og sporsikring.

Til dere som er studenter: Tenk over hvordan man ønsker at studietiden skal være, også når det gjelder seksuelle opplevelser. Hvis man har tenkt over grensene sine på forhånd, er det lettere å følge dem underveis. Pass på hverandre og husk regelen om samtykke: kun et muntlig ja er et gyldig ja.

Hvis man er pårørende til en som har opplevd overgrep, enten familiemedlem eller venn, vis at du er der, at du tror på dem. Vi må våge å ta samtalen. Vise tålmodighet og forståelse.

Veilederne i Nok. Bergen snakker jevnlig med unge voksne som har vært utsatt for seksuelle overgrep i studietiden. Basert på samtaler med utsatte og deres pårørende, vet vi hvordan overgrep kan påvirke livet. For noen frarøves nattesøvnen, og det blir en kamp å konsentrere seg om studier eller jobb. Noen går fra å få toppkarakterer i de fleste fag, til å måtte kjempe for å stå. Mange mister overskuddet til å være med venner eller å delta sosialt, ofte uten å forklare de nærmeste om hvorfor de plutselig er fraværende. Mange kjenner på skyld og skam. Vit at et overgrep aldri er den utsattes skyld.

Nok. Bergen er et kompetansesenter mot seksuelle overgrep, med gratis lavterskeltilbud til utsatte og pårørende.

Taushet er overgriperens beste venn. Nok. Bergen jobber med å bryte tabuet rundt seksuelle overgrep.

Vi ønsker alle byens studenter en fantastisk studietid, og vi håper vi ikke ses! Men for de som trenger oss – hjertelig velkommen.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, framstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS