Apropos

Ingen jul uten filmen alle elsker å hate

Når jeg ser Love Actually for tiende gang i desember, er det som å omfavne en gammel og utstøtt venn.

apropos kalender, Alexandra
Publisert Sist oppdatert

Studvests julekalender luke 15

Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy forekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.

Det drar seg mot jul.

Tradisjonen tro, så har jeg nok et år tømt strømmetjenestene for julefilmer, for å komme i ordentlig julestemning. Men i et hav av julefilmer, så er det særlig én film som jeg resirkulerer gang på gang: 

Love Actually.

Jeg har tidligere vært flau over å innrømme at dette er julefilmen i mitt hjerte, fordi det virker som at mange elsker å hate den.

Også filmkritikerne. For dem er det den perfekte skyteskiven i romjula.

Mens noen hevder at Love Actually er for sukkersøt, urealistisk og klisjéfylt, så mener andre at den mangler mangfold og til tider er sexistisk.

Jeg skal ikke benekte disse påstandene – det er faktisk et snev av sannhet i hver av dem. 

Sannsynligheten for at vennen til kjæresten din banker på døra med håndskrevne plakater for å erklære kjærligheten sin for deg, er lite sannsynlig. Livet følger dessverre sjeldent manuskriptet til en romantisk komedie.

Men her er poenget mitt: Jeg elsker Love Actually nettopp på grunn av disse urealistiske klisjeene. Det er som å stappe ansiktet mitt fullt av sukkersøtt julegodteri; det smaker kanskje ikke av virkelighet, men det gir en varm følelse av glede og nytelse.

Når jeg ser Love Actually for tiende gang i desember, er det som å omfavne en gammel og utstøtt venn. Jeg kjenner hvert hjørne av historien, jeg forutser hvert klisjé-øyeblikk. 

Men likevel sitter jeg der med et smil om munnen og en varm følelse i hjertet når ti år gamle Sam løper gjennom Heathrow etter sin store kjærlighet, Joanna, for å fortelle at han elsker henne.

Det er overdrevent, urealistisk og akkurat det jeg trenger i desember. Livet er realisitisk og utfordrende nok fra før – så la meg i det minste få lov til å drømme meg bort i noe forutsigbart og romantisk i julemåneden.

Og jeg oppfordrer dere til å gjøre akkurat det samme.

P.S.: Til jul ønsker jeg meg en t-skjorte med «I Love 'Love Actually'» på.

Powered by Labrador CMS