Debatt

Plassmangel på NHH presser studentene til sentrum

Det gjør vondt for meg å høre at vi kaprer plassene fra sentrumsstudentene, skriver innsenderen.

KRITISK: Amund Hannevik kritiserer ledelsen ved NHH for ikke å ta tak i lesesalmangelen.
Publisert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Nylig publiserte Studvest en artikkel om leseplassmangel ved UiB-fakulteter i sentrum. Det kom frem at det er flere som er misfornøyde med at studenter fra Norges Handelshøyskole (NHH) leser på deres fakulteter. 

Jeg fikk dette bekreftet lørdag 9. desember på mitt siste møte som møteleder i Velferdstinget Vest. Det var flere «sentrumsstudenter» som uttrykte frustrasjon over at NHH-studenter tar seg til rette på deres lesesaler og sørger for plassmangel på andre fakulteter. Dette kommer ikke av at NHH-studenter har lyst til å sitte på andre sine leseplasser, men fordi vi har et kapasitetsproblem på NHH.

Vårt hjem er i Helleveien, ikke i sentrum!

Amund Hannevik, NHH-student

Ifølge NHHs nettside eksisterer det 474 plasser i Nybygget og 64 plasser i Servicebygget, altså 538 salplasser på NHH fordelt på cirka 3750 heltidsstudenter. En trenger ikke å være god i matte for å forstå at cirka en salplass per 7. student er problematisk.

Hvert semester oppstår de samme problemene. Leseplassene på NHH fylles opp lynraskt om morgningen. Om man kommer på skolen senere enn 08:30 er sannsynligheten for at en får plass på sal liten. Dette er grunnen til at vi velger andre fakulteter i stedet for å forsøke å stå opp klokken 06:00 og studere med søvnmangel.

Dere i rektoratet har vært klar over kapasitetsproblemet lenge. Helt siden jeg begynte på NHH i 2019 har mangel på salplass vært et tema. I år kuttet dere antall sitteplasser på biblioteket. Jeg vet at dere har lovet studentene at de skal få flere plasser på biblioteket etter hvert, men poenget står. Studentene skriker etter salplasser, og Rektoratet neglisjerer. Det er utfordrende å forstå at det skal være mangel på ressurser til å øke antallet salplasser, spesielt når dere klarte å finne 1,8 millioner kroner til advokatutgifter for én enkelt varslingssak. 

Dette skaper et inntrykk av at kapasitetsproblemet ikke skyldes begrensede ressurser, men heller en mangel på vilje.

PLASSMANGEL: Dere i rektoratet har vært klar over kapasitetsproblemet lenge, skriver Hannevik.

Det gjør vondt for meg å høre at vi kaprer plassene fra sentrumsstudentene. Dessverre tviler jeg på at vi kommer til å endre atferd frem til kapasiteten på NHH er bedre. For oss er det mye lettere å komme innom et fakultet som har ledig kapasitet, fremfor å møte på NHH som har et kapasitetsproblem. Selv om det ikke er rettferdig, er det fint lite som stopper oss fra å benytte ledige plasser ved UIB sine bygninger.

At NHH-studenter velger å sette seg på andre fakulteter i sentrum fremfor å dra nordover er et alvorlig sykdomstegn. Det er tydelig at Rektoratet sin manglende handlekraft ikke kun går utover NHH-studenter, men også studentene ved Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet. Jeg håper at studenter fra sentrum fortsetter å gi uttrykk for sin misnøye over at vi fra NHH benytter deres studieplasser. 

Vårt hjem er i Helleveien, ikke i sentrum!

Jeg vil gi litt skryt til rektoratet for et par av sine tiltak. Bontelabo, som tilbyr 200 studiearbeidsplasser, er en utmerket løsning. Mer av dette! 

Jeg merker meg også at dere oppmuntrer studenter til å bruke ledige auditorier som studieplasser i eksamensperioden. Intensjonen er bra, men her trengs det utbedring. Sammenlignet med en plass på sal er plassene i auditoriene lite imponerende. Det er vanskelig å behandle dem som salplass når flere benytter rommene til å diskutere gruppearbeid. 

For meg blir det som å måtte nøye seg med en Grandiosa på julaften fremfor pinnekjøtt. Ja, jeg får «julemat», men ikke i nærheten av det jeg ønsker.

Kjære rektoratet, vær så snill og finn en løsning på kapasitetsproblemet. 

Om dere velger å omgjøre auditoriene fullstendig i eksamensperioden, benytte aulaen når det ikke er eksamen der, eller å leie et eksternt lokale bryr jeg meg fint lite om. Nå har problemet blitt så stort at enkelte studenter gir opp og heller benytter seg av salplasser hos andre studieinstitusjoner. Dette går ut over andre studenter som ikke får benyttet seg av sin berettigede plass fordi vi kaprer dem. Jeg tviler på at vi kommer til å slutte, for det finnes få alternativer. Heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet. 

Dersom NHH ikke har plassmangel, trenger ikke studentene å dra til andre studieinstitusjoner for å studere.

 Innlegget ble først publisert i K7 Bulletin.

Debattregler

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS