Nyhet

Coronaviruset skaper usikkerhet for norske studenter i Kina

Anna-Elisabeth Untiedt er på utveksling i Kina, men virusutbruddet kan føre til at hun må reise hjem. Torsdag 30. januar erklærte Verdens Helseorganisasjon (WHO) en global folkehelsekrise.

HYGIENISK DISIPLIN: Blant de få menneskene du ser i bybildet i Shanghai for øyeblikket bruker de fleste munnbind. Anna-Elisabeth Untiedt sier kineserne er disiplinerte når det gjelder å følge de hygieniske rådene fra myndighetene. PRIVATFOTO: Anna-ELisabeth Untiedt
Publisert Sist oppdatert

Anna-Elisabeth Untiedt (20) studerer kinesisk ved Universitetet i Bergen (UiB). Nå befinner hun seg i Shanghai, klar for et nytt semester på utveksling ved East China Normal University.

Utbruddet av det såkalte coronaviruset kan komme til å sette en effektiv stopper for planene hennes. Untiedt forteller at universitetet har utsatt semesterstart. 

Rådet fra kinesiske myndigheter er å holde seg mest mulig innendørs. Det gir en spesiell atmosfære i byen, forteller Untiedt. 

– Alle butikker er stengt, bortsett fra apoteker og supermarkeder. Akkurat nå er Shanghai litt som en spøkelsesby. 

Tidligere var det fire norske studenter ved det kinesiske universitetet. Virusutbruddet har gjort at én av dem har valgt å reise hjem, i følge studenten Untiedt.

Ikke i krisemodus

Den norske utvekslingsstudenten følger internasjonale medier for å holde seg oppdatert på situasjonen. Tross stort påtrykk i mediene er ikke Untiedt i krisemodus. 

– Det er mange som dør på verdensbasis av vanlig influensa. Sykdommen er først og fremst farlig for de som er svake fra før – folk i høy alder, mennesker med diabetes og så videre.

Selv om hun ikke er særlig bekymret, tar hun sine forholdsregler. Hun vasker hendene ofte, bruker antibac og tar på seg munnbind når hun går utendørs. 

Reiser til Japan

Untiedt og hennes to norske studiekamerater reiser snart til Japan mens de avventer situasjonen. 

HAR TRIVDES: Anna- Elisabeth Untiedt har trivdes godt i Kina, men nå ser det mørkt ut for det kommende semesteret, mener hun. FOTO: Privat.

Den norske kinesisk-studenten synes det ser mørkt ut for oppholdet hennes i Kina dette semesteret. 

– Jeg er veldig bekymret for om jeg ikke får fortsette, for jeg har trivdes så godt til nå, sier hun, og fortsetter:

– Noen sier det vil ta to uker før de får kontroll på viruset, men sist gang tok det rundt åtte måneder. Samtidig er det begrenset hvor lenge universitetet kan utsette semesterstart. 

Ber studenter om å unngå reiser i Kina

Studvest har snakket med tre utdanningsinstitusjoner som skal ha studenter på utveksling i Kina dette semesteret. Utdanningsinstitusjonene er Norges Handelshøyskole (NHH), Universitetet i Bergen (UiB), og Handelshøyskolen BI (BI). 

Utenrikdsepartementet fraråder på sine nettsider nordmenn å reise til byen Wuhan i Hubei-provinsen, og Hong Kong i Guangdong-provinsen.

NHH skal ha 14 studenter på utveksling i Kina dette semesteret, men ingen av dem skal til de to provinsene som er nevnt så langt, bekrefter prorektor for utdanning ved NHH, Linda Nøstbakken.

– Det ser ut til at semesterstart i Kina er utsatt på ubestemt tid. Det har vi i hvert fall fått beskjed om fra fire av fem kinesiske universiteter våre studenter skal på utveksling til dette semesteret, sier Nøstbakken. 

Prorektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, forteller at heller ikke de har studenter i provinsene som hittil har blitt nevnt. UiB skal ha 12 studenter som befinner seg på utveksling i Kina dette semesteret.

– Vi har dialog med alle, og anbefalt dem om å ikke reise rundt i Kina, men holde seg der de er, sier prorektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal. 

BI sin nettside opplyser at de har 12 studenter på utveksling i Kina dette semesteret, og at de har god dialog med studentene, samt iverksatt ekstra beredskap. Det er ikke klart hvor mange av disse som er fra BI Bergen.

FØLGER MED. NNH følger med på situasjonen, sier prorektor for utdanning, Linda Nøstbakken. Hittil har de ikke bedt studentene om å reise hjem. FOTO: Pressefoto/NHH.

– Studentenes sikkerhet er BI’s høyeste prioritet, skriver Henrik Stølen, senior kommunikasjonsrådgiver i BI, i en e-post til Studvest.

Prorektor for utdanning på UiB, Oddrun Samdal, forteller at de har dialog med studentene som er på utveksling. ARKIVFOTO: Marie-Louise Deike

– BI har opprettet en arbeidsgruppe med representanter fra Organisasjon og HR, Internasjonalt kontor, Counseling og Kommunikasjon og samfunnskontrakt for å følge situasjonen og være beredt til å iverksette ytterligere forholdsregler dersom behovet skulle oppstå.

Tilbyr økonomisk reisestøtte

Studentene på UiB, NHH og BI har fått informasjon om å følge reiserådene til Utenriksdepartementet, samt helserådene til Folkehelseinstituttet.

Prorektor ved NHH, Nøstbakken, sier at studentene som ikke vil reise likevel kan ombestemme seg og følge det vanlige opplegget ved NHH, men at også de følger situasjonen løpende.

– Situasjonen følger vi løpende, og per nå har vi ikke sagt at studentene bør komme hjem, sier prorektor ved UiB, Samdal.

UiB ønsker likevel å legge til rette dersom noen av studentene ønsker å reise hjem på grunn av frykt for viruset. Universitetet vil tilby økonomisk reisestøtte for de som vil hjem.

Det er På Høyden som melder dette.

– Skulle noen av studentene ønske å komme hjem fordi de er urolige vil vi tilrettelegge for det, sier Samdal til NRK i programmet God Morgen Hordaland på P1. Hun utdyper at det da vil dreie seg om økonomisk reisestøtte til studentene.

Powered by Labrador CMS