Nyhet

Ministeren møtte ukrainske studenter i Bergen

– Vår situasjon er usikker, fortalte de ukrainske studentene i møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

MØTE. Fra venstre: Kateryna Karhina, Olena Mordas, Mykhailo Marusiak, Margareth Hagen og Ola Borten Moe.
Publisert Sist oppdatert

På kontoret til UiB-rektor Margareth Hagen tirsdag ettermiddag møtte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) tre representanter fra den ukrainske studentforeningen i Bergen, Olena Mordas, Mykhailo Marusiak og Kateryna Karhina.

Fremmet forslag

De ukrainske studentene fikk anledning til å fremme en rekke forslag og ønsker til ministeren. Dette var blant annet et ønske om gratis norskundervisning for ukrainske studenter på bachelornivå, noe ministeren ikke utelukket.

Studentene ønsket også sommerprogram for ukrainske studenter og akademikere i Norge, og at alt samarbeid med russiske akademikere og institusjoner som åpent støtter den russiske invasjonen avsluttes.

RUNDT BORDET. Møtet fant sted på UiB-rektor Margareth Hagens kontor på Nygårdshøyden.

Den ukrainske studentforeningen i Bergen er en organisasjon drevet av ukrainske studenter for å spre kunnskap om Ukraina og hjelpe flyktninger fra landet.

Uoversiktlig situasjon

– Vi ønsker at så mange som mulig, så snart som mulig kan delta i samfunnet på samme grunnlag som norske studenter gjør, sa Borten Moe under møtet.

Han presiserte at situasjonen er uoversiktlig og at det kan være vanskelig å inkludere ukrainske flyktninger i norske systemer med en gang. Dette ettersom for eksempel statlige organer som Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) må se på overgangen fra ukrainske til norske læresteder.

Ministeren sier at regjeringen har jobbet raskt for å bedre situasjonen i vår og i sommer med en økonomisk støtteordning til ukrainske studenter, men at det fortsatt gjenstår å løse den i høst. Ukrainske studenter vil motta 11.500 kroner per måned fra mars til august.

Studentene er glade for støtten, men uttrykker bekymring med tanke på deres finansielle situasjon i høst.

– Vår situasjon er usikker, sa Mordas under møtet.

Regjeringen vil bevilge 48 millioner kroner ekstra for å opprette 1000 nye studieplasser for ukrainske flyktninger i Norge.

Det er den enkelte utdanningsinstitusjon som selv vurderer hva de gjør med sine utvekslingsavtaler, men alt institusjonelt samarbeid mellom norske og russiske utdanningsinstitusjoner er som hovedregel fryst nå, opplyser Borten Moe i en e-post til Studvest i etterkant av møtet.

– Det er ikke lagt noen restriksjoner på russiske studenters muligheter til å studere i Norge, og de russiske studentene som allerede er i gang her skal få fullføre. Men for alle praktiske formål vil det bli vanskelig med utveksling for russere til Norge over sommeren.

Glade for møtet

– Vi er veldig takknemlige for at den norske regjeringen er opptatt av studentene og akademikerne som allerede er i Norge nå, sier Karhina til Studvest i etterkant av møtet.

– Det var en stor mulighet for oss å diskutere og fortelle om våre problemer som studenter, mener Mordas.

Marusiak påpeker at de er glade for at de får tatt møter på øverste nivå.

– Når vi får svar på våre spørsmål og våre problemstillinger om alt som skjer rett fra departementet, så tenker vi at dette problemer som de skal løse og et det er informasjon som vi kan stole på.

Kateryna Kathina og Olena Mordas forteller at de er takknemlige for møtet med statsråden.

Også forsknings- og høyere utdanningsminister Borten Moe var fornøyd med møtet.

– Jeg syns det var et godt møte. Det var både nyttig og interessant å høre hvordan de har det og hva de er opptatt av nå, skriver Borten Moe til Studvest

Powered by Labrador CMS