Studiestøtta øker med 10 prosent

Jubel hos ungdomspartiet til SV og Norsk studentorganisasjon over økning i studiestøtta. Men oppstartsmidler til Griegakademiet var det ikke plass til i revidert statsbudsjett. 

FORHANDLINGER: SV, her representert ved finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski har forhandlet fram studiestøtteøkning fra neste høst av. Bildet er fra 2022.
FORHANDLINGER: SV, her representert ved finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski har forhandlet fram studiestøtteøkning fra neste høst av. Bildet er fra 2022.
Publisert Sist oppdatert

Søndag morgen våknet det norske folk til framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2024, som kommer som resultat av budsjettforhandlinger mellom regjeringspartiene og SV.

I det opprinnelige statsbudsjettet var studiestøtta satt til å økes med 3,8 prosent, tilsvarende forventet prisøkning.

Fasiten ble en helt annen.

Studenter kommer fra høsten 2024 til å få 10 prosent høyere utbetalt studiestøtte – 1254 kroner mer i måneden.

Jubel for studentseier

Det får leder for Sosialistisk ungdom, Synnøve Kronen Snyen, til å juble.

– Økning i studiestøtta betyr mye når husleia, strømregninga og prisen på mat går opp. Du skal ha råd til å studere selv om foreldrene dine ikke vippser deg et par tusenlapper i måneden, sier hun til Studvest søndag.

Synnøve Kronen Snyen, leder for Sosialistisk Ungdom
SU-LEDER: Synnøve Kronen Snyen er jublende glad over at studiestøtta økes med 10 prosent.

Begeistringen deles av leder for Norsk Studentorganisasjon, Oline Sæther.

– Prisveksten har vært enorm, men studentene sine største utgifter, utleie og matpriser har økt mer enn gjennomsnittlig prisvekst også, sier hun til NRK, og legger til:

– Det har gjort at vi ser at studenter jobber mer ved siden av studiene enn før, og derfor er økningen i studiestøtte en tydelig mulighet for oss til å prioritere studiene og bedre rammevilkårene for å være student.

I tillegg bevilges det en ekstra milliard til bygging av nye studentboliger.

– Husleie er den største utgiften studenter har. Å bygge flere studentboliger er avgjørende for å rydde opp i boligmarkedet, sier SU-leder Snyen.

Ingen penger til Griegakademiet

I SVs alternative budsjett ble det lovet 28 millioner kroner til nybygg for musikkstudentene ved Universitetet i Bergen (UiB). 

Det ble det imidlertid ikke funnet plass til i det endelige statsbudsjettet.

Det overrasker ikke UiB-rektor Margareth Hagen. Hun sier til Bergens Tidende at kravet fra regjeringa om en ekstra kvalitetssikring av prosjektet, kom uventet på, men at de nå er i gang med den.

Hagen påpeker at dette betyr at de forventer en rask prosess når denne kvalitetssikringen er gjennomført.

– Dette kravet kan ikke tolkes på noen annen måte enn at regjeringen er klare med pengene når kvalitetssikringen er gjennomført, sier rektoren.

Powered by Labrador CMS