Klimaaktivister i alle aldre samlet seg på Torgallmenningen på torsdag for å demonstrere for klima og for fremtiden.

DEMONSTRASJON: – Jeg står for det jeg står på, roper folkemengden. FOTO: Samia Rojas


Annonse

Det kunne nesten minne om 17. mai. Flere tusen barn og unge roper og synger mens de går i tog. Forskjellen er at i dag står de sammen og kjemper for å bli sett og hørt av politikerne. Etter at svenske Greta Thunberg (16) i høst på alvor fikk gang i klimadebatten, har barn og unge over hele Europa samlet seg for å demonstrere. Torsdag var det duket for demonstrasjon i Bergen.

– Jeg er her i dag for å vise politikerne at nå trenger vi drastiske handlinger. Vi trenger ordentlige tiltak som monner, sier Carmen Bjørg Gómez Svanes, elev ved St. Paul gymnas.

Svanes er medarrangør av demonstrasjonen, og leder av Sosialistisk Ungdom Bergen. Gjennom hele streiken og frem til demonstrasjonen var Svanes å se på scenen. Med om lag 3000 andre, ropte hun alt hun hadde utover Torgallmenningen:

– Nok er nok! Regjeringen er feig – vi går ut i streik!

Carmen vil vise politikerne at ved å organisere demonstrasjon og streik for klima, mener unge i dag at de folkevalgte politikerne må ta dem på alvor og handle i kraft med hva folket vil.

PROTEST: – Dette er hva som styrker demokratiet – at folk viser hva de mener. Foto: Samia Rojas

Kjernestyret var med

Studentparlamentet ved UiB stilte seg i forkant bak demonstrasjonen, og var med som arrangør. Blant demonstrantene var også representanter fra Kjernestyret (NHHS) ved NHH. Leder Kasper Lie Asdal, forteller at de har oppfordret alle på skolen til å delta i demonstrasjonen fordi klima og miljø er et satsningsområdet hos dem. Eksternansvarlig Linn Antonie Solheim er personlig veldig fan av klimaaktivisme.

– Når så mange mobiliserer viser vi at unge faktisk bryr seg om klima, vi bryr oss om fremtiden, og det sender et veldig sterkt signal. Vi har jo bare én jordklode. Det er bare ett klima. Jeg tror ikke folk er klar over hvor store konsekvensene faktisk er. Vi er nødt til å endre på måten man driver samfunnet på, sier Solheim.

NHH: Kjernestyret oppfordret alle studentene ved NHH til å delta i demontrasjonen. Her med fagpolitisk ansvarlig Jonas P. Ludvigsen (fra venstre), leder Kasper Lie Asdal og eksternansvarlig Linn Antonie Solheim.

Hun mener at politikerne må legge til rette for at man kan leve mer miljøvennlig.

– God offentlig styring er veldig viktig. Jeg tror en slik type demonstrasjon er viktig for å vise at vi bryr oss faktisk, og det kan «kicke» folk litt til å ta et bedre standpunkt, sier hun.

Ungdomsopprør

Etter en times tid med appeller fra Natur og Ungdom, Studentparlamentet ved UiB, Miljøagentene, og et par musikalske innslag fra Doddo og MachoMayne, var demonstrantene klare for å marsjere rundt Lille Lungegårdsvann med høye rop, og plakater og bannere hevet.

Det var 26 ulike organisasjoner og ungdomsparti som var med som arrangører av demonstrasjonen. Blant arrangørene var også Spire og Fremtiden I Våre Hender. Ina Waring fra Spire syns det er viktig at Norge, som ett av verdens rikeste land, viser at vi tar klimakrisen på alvor.

–  Sånn som Greta Thunberg sier, har vi ikke behandla klimakrisen som en krise. Det er ingen som oppfører seg som om det haster, til tross for at det er så mange forskningsrapporter som viser akkurat det. Jeg håper det kan bidra til at folk våkner litt når de ser at den yngre generasjonen tar dette såpass på alvor, sier Waring.

DER FOR BARNA: Mike Kristensen tok med seg barna, Sofie Ravn og Max Kristensen, for å støtte dem, og fordi storebror Lucas Kristensen var en av talerne.
Foto: Samia Rojas

Sturle Sandvik fra Framtiden I Våre Hender er veldig fornøyd med oppmøte av både store og små klimaforkjempere. Sandvik syns det er viktig å bruke stemmeretten sin på politikere som vil gjøre tiltak for miljøet, og sier:

– Vi har veldig masse uoppgjort med de voksne og politikerne, så det er jo det vi setter fokus på i dag. Dette er et ungdomsopprør fordi det er mange som ikke er fornøyde, og det er veldig bra at folk gidder å komme her å vise at de vil ha en annen klimapolitikk som faktisk utfører handling.

Kommentarer

kommentarer