BI-studentene sniker mest på bussen

Sammenlignet med resten av bergensstudentene er det dobbelt så mange BI-studenter som alltid eller nesten alltid sniker.

Publisert Sist oppdatert

Om undersøkelsen

  • Undersøkelsen er gjennomført av Sentio, på oppdrag fra blant andre Studvest.
  • Undersøkelsen ble besvart av 6354 studenter i Bergen. Alle studentene svarte ikke nødvendigvis på alle spørsmålene.
  • Alle studiesteder i Bergen er representert.

–  Det er veldig trist hvis en så høy andel av studentene unnlater å betale når de reiser kollektivt. Vi anslår at vi taper flere titalls millioner kroner i året på snik, forteller Hanne Alver Krum, salgs- og markedssjef for Skyss.

Ifølge en undersøkelse gjort av Sentio på oppdrag fra blant annet Studvest, viser det seg at sju prosent av studentene i bergensområdet alltid eller nesten alltid dropper å kjøpe billett når de reiser kollektivt.

I bunnen av saken kan du se hvor mye folk sniker på forskjellige studiesteder. 

Dobbelt så mange BI-snikere

– Kan dere gjette hvilke studenter som sniker mest på buss og bybane?

– Ja, det er vel de fra BI, svarer Thomas Hauge (23) og får støtte fra kompisen Mathias Nilsen (20).

De to studerer ved den private handelshøgskolen.

I undersøkelsen er det nemlig et av studiestedene som skiller seg markant ut: Antallet som oppgir å alltid eller å nesten alltid snike er dobbelt så høyt på BI som gjennomsnittet blant bergensstudentene. Kun 39 prosent av økonomistudentene på Møhlenpris oppgir at de alltid kjøper billett. Det er lavest av alle studiestedene i Bergen.

Saken fortsetter under grafen. 

De to studentene Hauge og Nilsen er imidlertid ikke blant majoriteten som kan finne på å snike. Begge kjøper alltid månedskort, lover de.

Også BI-studenten Marius Midbøe (24) slutter seg til gruppen som betaler for å reise kollektivt. Han legger riktignok til at han har forståelse for at mange studenter sniker grunnet trang økonomi.

Midbøe har imidlertid en teori om hvorfor det er akkurat BI-studentene som sniker mest.

– Det er jo sånn at de rike forblir rike ved å være gniene. Litt sånn Onkel Skrue-opplegg.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

– Overraskende høyt

Studvests sniketall stemmer overens med Krum i Skyss sin oppfatning av hvem som sniker mest.

– En gjennomgang vi gjorde av alle gebyrer i 2015 viste at nær 75 prosent av dem som ble tatt for snik var under 30 år, sier hun.

Hun er likevel overrasket over statistikken for studenter, og sier at tallene er betydelig høyere enn i Skyss sine beregninger. Ifølge Krum viser Skyss sin statistikk en generell snikeandel på 2,5 prosent hittil i år, noe som tilsvarer nesten halvparten av snikandelen i 2016 som var på 4 prosent.

Artikkelen fortsetter under grafen. 

– Ikke for dyrt

Videre i en epost til Studvest avviser Krum at det er stive priser som får studentene til å snike:

«Studenter har i dag 40 prosent rabatt på periodebilletter. Denne rabatten skal legge til rette for at studenter skal kunne reise rimelig mellom bolig og studiested».

Ifølge Skyss sine beregninger vil en student i Bergen som reiser tur-retur daglig i hverdager betale 12 kroner per tur, dersom han eller hun kjøper en 30-dagers periodebillett med studentrabatt.

Studvest presiserer: Bergen Arktitekthøgskole er utelatt fordi for få studenter derfra svarte på undersøkelsen. Tallene fra Fakultet for kunst, musikk og design og Høyskolen Kristiania er ikke signifikante på enkelte verdier på grunn av færre respondenter herfra, og kan derfor ikke antas å være like presise som de øvrige. Vi har likevel valgt å inkludere dem slik at lesere skal kunne se resultatene fra eget studiested.

Powered by Labrador CMS