Debatt

Positive endringer for studentene er faktisk gjennomslag

Det viktigste for oss er nettopp å skape en endring til det bedre for studentene våre.

GJENNOMSLAG: Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Andrea Nesvik Voss, skriver at saker som fører til faktiske endringer er gjennomslag.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Gjennomslag. Et velkjent og godt brukt begrep hos politikere, også hos oss studentpolitikere. 

Vi skjønner det kan være vanskelig for en på utsiden å forstå hvorfor vi bruker dette begrepet når vi har klart å få til ting. Altså det å skape en endring – som kulturredaktør Selma Turiddatter i Studvest, og Det Norske Akademis Ordbok, definerer begrepet som. 

Når vi i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen markerer oppnådde punkter i Arbeidsprogrammet vårt som gjennomslag, har jeg forståelse for at det kan være vanskelig å skille mellom hvilke endringer det egentlig viser til. Noen gjennomslag angår vår interne drift, mens andre punkter handler om saker som angår UiB og studentene utenfor Studentparlamentet. 

Det viktigste for oss er nettopp å skape en endring til det bedre for studentene våre. Samtidig ønsker Studentparlamentet at vi også utvikler og forbedrer vår egen organisasjon, noe vi i sittende Arbeidsutvalg har tatt på alvor og prioritert i året som har gått. 

For eksempel har vi fått på plass etiske retningslinjer for organisasjonen, det serveres nå vegetarmat på møtene våre. Dette er ikke noe vi har hatt tidligere, så vi kan vel alle være enige om at dette er en reelle endringer da? Hvilket begrep skal vi ellers bruke da, Selma? 

Synonymer til begrepet gjennomslag er blant annet enighet, overensstemmelse og seier. Er det riktig å si det var en enighet å få etiske retningslinjer? Tja… muligens. En seier? Ja, det kunne funket. Men hvis vi skal opptre som profesjonelle, og ikke leke politikere, bør vi også bruke et vokabular som samsvarer med vårt virke.  

Selma skriver selv gratis sanitetsprodukter som vi i Studentparlamentet har arbeidet for er et gjennomslag, noe vi selvfølgelig er enige i. Samtidig kunne vi markert det som «kontinuerlig arbeid» i arbeidsprogrammet vårt i stedet. For vi har ikke dispensere på alle toaletter, ikke på alle fakultet engang. Det er mange saker som vi har fått til, som samtidig kan utvikles og forbedres.

Det som er felles for dem alle, er at en form for positiv endring har skjedd. Og ja, da er det et gjennomslag.

Vi i Arbeidsutvalget i Studentparlamentet sitter i ett år. Når vi klarer å oppnå en positiv endring, er det viktig for oss å være tydelig på at det har skjedd. Vi gjør ikke dette for vårt eget markeringsbehov, men for å opplyse studentene våre. Begrepet gjennomslag har en tyngde som er med på å tydeliggjøre overfor studentene våre at deres tillitsvalgte faktisk har gjort det de er valgt til, og har påvirket studiehverdagen deres til det bedre.

Og nå som du er ferdig i Studvest, Selma, er du hjertelig velkommen til å være med i parlamentet for å lære mer. Kanskje til og med få et gjennomslag?

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, framstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS