– Du får allerede nok motgang i livet, så du må like det du gjør

Nicolai Tangen har flere ulike utdannelser bak seg, selv om drømmen alltid har vært å jobbe innenfor finans og investering. Som sjef for Oljefondet anbefaler han derimot ikke unge mennesker til å investere i fond eller aksjer.

TRYNET. Nicolai Tangen er fornøyd med å kjøre sparkesykkel til jobb, selv om han falt og ødela skulderen sin. FOTO: Maiwenn Knapskog
Publisert Sist oppdatert

Hva fikk deg til å bli interessert i finans og investering?

– Det har vært drømmen min siden jeg var liten gutt. Jeg var jo interessert i å tjene penger da, og det startet vel når jeg var omtrent 12 år gammel. 

Hvordan har det vært å ta over stillingen som sjef i oljefondet i en tid hvor verdensøkonomien har gått gjennom store forandringer?

– Det er jo det en investeringsorganisasjon gjør: forholder seg til forandringer i markedet. Samtidig er alle de ansatte og jeg vant til det. Så det er litt som å ta over et sykehus mens det fremdeles kommer inn syke mennesker. En forvaltningsorganisasjon investerer når det går opp og ned, så jeg tenker det ikke har vært noe særlig problematisk.

Kan du fortelle litt om valget av transportmiddel på din første dag på vei til jobb?

– Den raskeste, billigste og mest miljøvennlige måten å reise på jobb er elektrisk scooter, selv om det ikke akkurat er den tryggeste. Jeg gikk jo på trynet den tredje dagen og ødela skulderen min, men jeg bruker det veldig mye i Oslo. Også bruker jeg hjelm! Det ser litt “nerdy” ut, men det er i det minste litt tryggere. 

Synes du det er for mange sparkesykler i Bergen?

– I Bergen vet jeg ikke, men jeg synes nok ikke at det er nok av dem i Oslo. Det var vel litt for mange før, og nå er det kanskje litt for få. 

RÅD. Nicolai Tangen forteller hva han mener skal til for å bli lykkeligst.

Da du var her for et og et halvt år siden så antydet du at Norges Handelshøyskole (NHH) ikke ivaretar studentenes interesser. Hva tenker du om det nå?

– Det var en litt sleipete kommentar som jeg hadde på slutten og det var ikke rettet direkte mot rektoren, for han er jo en superfin fyr. Jeg tenker likevel generelt at universitetene kan bruke mer tid på studentene. Professorer blir jo insentivert til å forske og liknende, men veldig lite til undervisning. Sånn som jeg ser det er det på grunn av studentene at man har universiteter, og da må man jo bruke litt tid på de folkene som er der. Jeg tenker det må være mer kontakttid mellom professorene og studentene!

Vil du anbefale unge mennesker å investere i fond og/eller aksjer?

– Nei. Jeg vil anbefale unge mennesker å bruke opp pengene sine på å reise, oppleve ting, lære språk og ta utdannelse! Det er sånn du blir lykkeligst og best i det lange løp. Så kan du begynne å spare penger når du runder 50. Da skal du dø snart likevel, og du har ikke så mye glede av pengene lenger. All lykkeforskning og nytteforskning viser til at du ikke skal spare når du er ung.

Hva tenker du om leilighetskjøp og andre nødvendige utgifter da?

– Det kan du ta etterhvert også kan du jo låne penger fra banken.

Hvordan var tiden din som student her i Bergen?

– Jeg hadde et år her i Bergen og det var helt fantastisk. Jeg bodde litt på Hatleberg og litt i Sandviken, ellers brukte jeg mye tid på biblioteket og veldig mye tid i Kjelleren. Jeg hadde det veldig gøy, og jeg møtte mange av mine beste venner som jeg fremdeles har i dag.

BRED UTDANNING. Oljefondssjefen har flere varierte utdannelser bak seg.

Er det noe du savner fra studentene nå om dagen?

– Nei, det er veldig mye flinke studenter nå om dagen. Det er likevel viktig å påpeke at man må ha tæl og engasjere seg i samfunnet, og man må lære ting som ikke bare handler om det man studerer. Det er viktig å lære vidt og bredt, og å være interessert i kultur.

Hva har du å si til dem som mener at studenter har det for lett om dagen?

– Jeg tror studenter har det generelt vanskelig om dagen. Blant annet på grunn av alt styret med sosiale media og at det er veldig lett å havne utenfor. De her russebusstendensene vedvarer litt inn på universitetet, og hvis du ikke er med, så er det veldig vondt å være ekskludert. Det tror jeg er blitt verre i forhold til da vi gikk her.

Har du noen gode historier fra studietiden?

– De tror jeg ikke er gode på trykk, men jeg hadde det veldig gøy.

Du har også en master i kunsthistorie, kan du fortelle litt om hvordan du endte opp med å ta det valget?

– Jeg tok språk før jeg begynte her på handelshøyskolen, så tok jeg kunsthistorie, også til slutt sosialpsykologi. Så jeg har jo flere utdannelser, og det tenker jeg er ganske fornuftig. Jo mer du kan, desto lettere er det å lære nye ting. I tillegg er det gøy å ha ting som er litt annerledes enn det du har gjort før. Du kan dermed kombinere kunnskap på nye måter, også har du mer å snakke om med andre mennesker, som gjør at du blir en mer interessant person. Du har det gøyere, noe jeg tenker er bra. 

Har du noen råd til dagens studenter?

– Du må gjøre det du elsker. Du får allerede nok motgang i livet, så du må like det du gjør. Også må du tåle en støyt, og deretter klare å komme deg videre. Du må komme deg ut av landet og få internasjonal erfaring, også må du få mange forskjellige venner.

Powered by Labrador CMS