De fleste av oss forbinder herpessmitte med seksuell overførbarhet, men visste du at sykdommen smitter veldig mange allerede i barnehagen?

SMITTE. Herpes smitter hovedsakelig fra man kjenner sårene kommer til de har grodd helt igjen. Illustrasjon: Ingvild Hauglid


Herpes er ingen uvanlig sykdom, i løpet av livet får ca 80% av oss det såkalte herpes simplex viruset. Selv om viruset blir med deg livet ut, vil mange av oss vil aldri oppleve et utbrudd, noen får det kun én gang, mens andre får det flere ganger. Når er man smittsom og hvilke symptomer skal du se etter? Har kjæresten vært utro om man plutselig får herpes?

Det finnes to typer herpesvirus: type 1 og type 2. Begge disse to virusene kan finnes i munnen og i underlivet, men ikke på samme sted samtidig. Munnherpes er vanligvis type, 1 og den vanligste i befolkningen. Den smittes lett ved deling av drikke og mat, og blant småbarn som sutter på samme legokloss i barnehagen. Hvis du får den ene typen virus som munnherpes, kan du aldri få samme typen virus på tissen, men du kan være så uheldig å få den andre herpestypen på tissen. 

KONDOM. Kondom eller slikkelapp er de eneste prevensjonsmidlene som beskytter mot smitte. Illustrasjon: Thale Mathiassen

Tegn på herpesinfeksjon varierer, det vanligste er ingenting, men noen vil kunne få utbrudd av smertefulle sår og blemmer. De kan klø, være røde flekker eller sprekker, og i noen tilfeller være vanskelig å tisse for de av oss med vagina om du får utbrudd nedentil.

Herpes i underlivet (genital herpes) er det vi mener når vi snakker om herpes som kjønnssykdom. Ved utbrudd vil du kunne smitte en partner ved både penetrering, oralsex, fingring, runking osv. Kondom eller slikkelapp er de eneste prevensjonsmidlene som beskytter mot smitte, men da må de dekke til alle sårene. Det samme gjelder om du har utbrudd rundt/i munnen. Da kan du smitte en partner på tissen ved oralsex uten beskyttelse.

Illustrasjon: Ingvild Hauglid

Det viktigste å få med seg er at du hovedsakelig kun er smittsom fra du kjenner sårene kommer til de har grodd helt igjen. Ta litt ekstra forholdsregler og vær i denne perioden ekstra sikker, eventuelt vent med sex med ny partner til det har gått over.

Vi har ingen behandling som fjerner viruset, men du kan få behandling som lindrer smerter og symptomer. I de alvorlige tilfellene brukes medisiner som demper viruset sin aktivitet – antivirale legemidler. 

Mange av oss merker ikke at vi har viruset og det kan ta lang tid før vi får utbrudd. Derfor betyr ikke et plutselig herpesutbrudd i underlivet at kjæresten din har vært utro – du kan ha hatt det nesten hele livet! 

Smask og dask,

Magnus & Marie

Magnus Hofbauer og Marie Børmer er to medisinstudenter med et mål om å fjerne skam rundt kropp og seksualitet. Har du spørsmål, ris, ros eller noe på hjertet? Send inn anonymt til magnusogmarie@studvest.no! Her kan du også komme med forespørsler til neste spalte eller etterspørre kilder!

Kommentarer

kommentarer