Lørdag klokken 16.00 åpnes Norge.

ÅPNER. I morgen åpner Norge. ARKIVFOTO: Johanne Marlene Hansen


– Nå er tiden kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag. Fra i morgen klokken fire fjerner vi de aller fleste nasjonale tiltakene.

Det sa statsminister Erna Solberg under dagens pressekonferanse.

– Nå kan vi endelig leve så å si som vi gjorde før pandemien rammet oss, sa Solberg og forklarte hvordan Norge skal gå inn i en periode som kalles “en normal hverdag med økt beredskap”.

I praksis betyr dette at folk fremdeles kommer til å bli smittet, ettersom “viruset fremdeles er blant oss”.

– Men det viktigste er kanskje: meteren gjelder ikke lengre, fortsatte Solberg. Hun la også til at konserter og arrangementer vil kunne gjennomføres uten avstandsbegrensninger og publikumsbegrensninger.

– Kort oppsummert: nå kan vi leve som normalt.

Dette betyr åpningen

Når Norge går over til en normal hverdag, fjernes alle restriksjoner innenlands, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19.

Det betyr at det ikke lenger vil være begrensninger på hvor mange som kan være sammen på arrangementer, og det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp.

Mange av de tidligere reglene blir nå anbefalinger, som for eksempel å ha god håndhygiene.

Likevel er det en regel som blir igjen: Hvis man blir smittet med korona, må man isolere seg for å unngå å smitte andre. Det er en regel som du kan få bot for å bryte.

Går raskere fram enn helsemyndighetene

Tidligere i dag annonserte helsemyndighetene at de anbefaler at landet gjenåpnes ved månedsskiftet september/oktober. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet publiserte sammen de faglige vurderingene og rådene for hvordan gjenåpningen burde foregå, klokken 10 fredag.

Regjeringen uttalte også, tidligere denne uken, at de ber kommunene forberede seg på gjenåpning fra og med fredag.

Kommentarer

kommentarer