Komikere kødder med NHH-kor – Svæveru’ synes det er en ære

Duoen Beyer-Olsen og Mikkelsen parodierer det myteomspunne koret i sin nyeste TV-serie. – Svæveru’ har foreløpig ikke utforsket jazz, ei heller med gutta.

KORET. I denne episoden av «Strømmeland» mister en fersk NHH-student sin beste venn til et ekskluderende kor. SKJERMDUMP: STRØMMELAND/NRK
Publisert Sist oppdatert

ADVARSEL: SPOILERE 

NRK-serien «Strømmeland» er komikerduoen Martin Beyer-Olsen og Christian Mikkelsen sitt nyeste prosjekt. I en av episodene, «Koret», parodierer de Norges handelshøyskole (NHH). Spesielt kormiljøet rundt Svæveru’ får kjørt seg i episoden.

– Uten å røpe for mye, kan vi vel si at vi toucher innom gutteklubben grei og #metoo, men at det kanskje skjuler seg en enda større hemmelighet på NHH, forteller Beyer-Olsen og Mikkelsen til Studvest.

– Vi så noen likheter mellom NHH og det katolske miljøet i Netflix-dokumentaren «The Keepers», forklarer komikerne.

Beyer-Olsen og Mikkelsen har på følelsen at det er mye hemmelighetskremmeri i studentkorene på NHH, forteller de.

– Så da ville vi utforske litt hva de skjuler på skolen.

Dette sier Svæveru’ om episoden

I «Koret» flytter de to bestevennene Carl og Espen til Bergen sammen, og er klare for fem studieår ved NHH. Men kun én av dem blir tatt opp i det ekskluderende studentkoret «Mænneru mannskor», og alt skjærer seg.

Man skal nemlig ikke synge på opptaksprøvene til koret. Man skal jazze med gutta, og det er det kun Carl som mestrer.

Per Kristian Haldorsen fra Svæveru’ kommenterer den aktuelle scenen:

OPPTAK. Espen forsøker seg på en låt av Evanescence, men får beskjed om at opptakskravene ikke innebærer å synge. SKJERMDUMP: STRØMMELAND / NRK

– Svæveru’ har foreløpig ikke utforsket jazz, ei heller med gutta. Dette er riktignok lagt inn i vår langtidsstrategi. Per nå går mesteparten av tiden vår ut på å utforske den stadig voksende kantatesjangeren. Ellers jobber vi mye med å treffe tonene riktig så vi ikke synger ufrivillig flerstemt.

En omfattende konspirasjon

Etter å ha blitt nektet medlemskap i koret, blir Espen kjent med den merkelige vaktmesteren på NHH, som forteller at kormiljøet skjuler noe stort. Men hva koret skjuler, vet han ikke helt. Han vet bare at det potensielt er kriminelt og mest sannsynlig involverer Knut Arild Hareide og Siv Jensen.

Linjer trekkes til Svæveru’ – er parodien basert på virkeligheten?

– Hva er det dere i Svæveru’ skjuler?

– Vi gjør i hvert fall en dårlig jobb med å skjule at vi elsker rampelys og oppmerksomhet. Utover det er det klart at det har dukket opp en del myter, rykter og historier opp gjennom korets 69 år. Dette er gjerne skrøner som spenner seg fra det umulige og urimelige til myter vi skulle ønske var sanne, svarer korets talsperson.

– Når sant skal sies finner vi mer glede i å spre skrøner og vandrehistorier enn vi finner i hemmelighold. Slike rykter har tydeligvis kommet Martin Beyer-Olsen for øre – kanskje da han var revyinstruktør for en håndfull svæverister under UKEN i 2006?

I episoden benytter«Mænneru mannskor» en skjult inngang gjennom en bokhylle. Den leder til et hemmelig møterom.

– Har Svæveru’ en hemmelig inngang på NHH?

SAMARBEIDER. I episoden blir den ulykkelige NHH-studenten Espen kjent med vaktmesteren, som gradvis hjelper ham å avsløre korets hemmeligheter. SKJERMDUMP: STRØMMELAND/NRK

– Det kan vi ikke uttale oss om. Hvis vi først har møter, har vi det på møterommet bak den hemmelige inngangen ved bokhyllen i auditorium A. Utover det oppholder vi oss mye på Jalmar Ladens Mausoleum, særlig klokken 19 på mandager når vi har øvelse. I retrospekt innser vi at det enkleste hadde vært å holde dette rommet hemmelig fra starten, svarer Haldorsen.

Kjendiser involvert

Det mange kanskje ikke vet, er at forfatterkjendisen Jo Nesbø har studert ved NHH.

I episoden av «Strømmeland» hintes det til at forfatteren er en del av mannskorets konspirasjoner, og at han gjerne stiller opp som snikskytter dersom koret har behov for å ta noen av dage.

– Har Svæveru’ Jo Nesbø på standby som snikskytter dersom det skulle bli nødvendig?

– Nei, vi har absolutt ingen profesjonell affiliasjon med Jo Nesbø og kjenner oss ikke igjen i ham som snikskytter. Forresten, hvor bor du? Sitter du ofte ved et åpent vindu?

– Hva synes dere i koret selv om å bli parodiert på NRK?

– Er det ikke en ære å bli parodiert, da? Likevel er det jo helt klart at noen ting dras litt vel langt, selv for oss som er ganske velutstyrte – med selvironi altså. Det blir uansett gøy å se hva Martin & Mikkelsen finner på videre, svarer Haldorsen på vegne av Svæveru’.

SNIKSKYTTER. Det bekreftes aldri i episoden at det er Jo Nesbø som trykker på avtrekkeren, men det legges opp til at det er det. SKJERMDUMP: STRØMMELAND / NRK
Powered by Labrador CMS