LO-studentene kickstarter kvinnedagen

Med kvinnedagen rett rundt hjørnet står LO-studentene klare for å kickstarte 8. mars på Litteraturhuset midt i Bergen sentrum.

LITTERATURHUSET: I disse lokalene står LO-studentene klare for å kickstarte kvinnedagen
Publisert Sist oppdatert

– Vi vil feire damer, rett og slett, sier Elise Sofie Fredriksen (27). 

Hun er leder i LO-studentene, som er på plass sammen med Nathalie Mercadal (27). 

På planen for dagen står workshop og foredrag med inspirerende kvinner, før kvelden avsluttes med selvforsvarskurs. I tillegg til opplegg for kvelden, lokkes deltakerne med sandwicher - som slett ikke er hverdagskost for en student. 

Vil lære kvinner å forsvare seg selv

– Hvorfor selvforsvarskurs?

– Vi ville gjøre noe gøy ut av markeringen, noe som var litt utenom det vanlige, svarer Nathalie. – Jeg synes det er kjempegøy at vi fikk det til. Vi hadde masse ideer, selvforsvarskurs var én av dem. Flere av kvinnene som sitter i studentstyret har erfaring med kampsport og synes det er gøy, så jeg tror nesten alle stemte på selvforsvarskurs.

SELVFORSVAR: Ikke akkurat her, men de hadde det også, altså.

Hun forklarer at selvforsvar har flere fordeler. 

– Det er jo både for å booste sin egen selvtillit, men også for å ha noen teknikker å bruke. Hvis du skulle gå hjem fra byen en kveld, så har du litt tips og triks hvis noe skulle skje, sier Fredriksen. 

Viktige budskap i 8. mars-toget

Rundt i lokalet står det bord med hvite t-skjorter, perler, tusjer og papir. Her skal det nemlig lages kvinnedag-merch med viktige budskap.

– Det her er jo en kickstarter til 8. mars, så her er det plakater og t-skjorter og armbånd som man kan bære i toget, sier Elise Sofie. 

LO-studentene blir nemlig å se i toget som starter kl 17.30 etter appeller på Torgallmenningen. 

–Vi ønsker jo å inspirere til at folk skal delta i 8.mars toget og løfte kvinnesaken til dagsordenen, forteller Fredriksen.

En lang tradisjon

Å markere kvinnedagen har vært tradisjon i LO i mange år. 

– LO er veldig for likestilling, at det skal være like rettigheter for alle. Kvinner har vært underrepresentert i mange år, og i Norge har det blitt bedre, men på verdensbasis har vi fortsatt en vei å gå, sier Mercadal. 

Er for et likt liv for alle

– Hvor viktig er likestillingsdebatten?

– Veldig viktig. Det er viktig for samfunnet og for hvordan vi skal utvikle oss som et samfunn. Likestillingen har kommet langt, men vi er ikke der vi skal være. Det er fortsatt forskjellsbehandling der ute, og undertrykking ikke minst. Damer får mye piss i samfunnet, rett og slett, mener LO-lederen.

Hun forklarer at likestilling er en sentral pilar i LO. 

– Vi er for et likt arbeidsliv og et likt liv for alle. Altså, alle mennesker er likeverdig uansett hva slags kjønn du er født med eller hvilket kjønn du føler du tilhører. Det er ikke bare kvinnedagen som er viktig. Uansett hvilket kjønn du assosierer deg med så synes vi det er like viktig, sier Mercadal.

Foredrag med inspirerende kvinner

Til arrangementet har LO-studentene invitert inspirerende og sterke kvinner til å holde foredrag. 

– Vi har lett etter lokale inspirerende damer fra forskjellige sektorer. Noen som har jobbet i fagbevegelsen, men også noen fra mannsdominerte yrkesplasser og som har tatt mye initiativ for damer, sier lederen.

Viser solidaritet

LO-studentene vil sette et eksempel. Det er ikke alle som har det like godt som i Norge. 

– Vi ønsker å vise solidaritet til andre damer i andre land som ikke har det like godt som oss. Vi ville ha et feelgood arrangement for å kunne gi tilbake noe positivt til damer.

Powered by Labrador CMS