NHH sin uoffisielle sang «Mamma» fyller 15 år

I år er det hele 15 år siden UKEN-låta «Mamma», som av mange regnes som Norges Handelshøyskole (NHH) sin uoffisielle sang, ble spilt for første gang. I anledning jubileet tok Studvest turen til NHH for å høre hvordan studentene forholder seg til den gamle traveren fra 2008.

FAN: Denne gjengen elsker «Mamma». Fra venstre: Hans Georg Jacobsen (21), Else Brovold Johanson (23) og Sofie Kaardal (21)
FAN: Denne gjengen elsker «Mamma». Fra venstre: Hans Georg Jacobsen (21), Else Brovold Johanson (23) og Sofie Kaardal (21)
Publisert Sist oppdatert

– Den er på en måte blitt nasjonalsangen til NHH, og det blir ikke noe bra nach i NHH-sammenheng uten denne sangen, sier Sofie Kaardal (21). 

OBLIGATORISK: Man skal kunne «Mamma» på NHH.
OBLIGATORISK: Man skal kunne «Mamma» på NHH.

Hans Georg Jacobsen (21), Else Brovold Johanson (23) og Sofie Kaardal (21) er alle kjent med sangen «Mamma». De forteller at den ofte blir spilt både før, under og etter fest. 

Jacobsen forteller at det er en sang som det forventes at alle ved NHH kan. Han mimrer tilbake til fadderuken hvor de måtte pugge og lære seg teksten, slik at de kunne synge den på festen etterpå.

Alle savner mammaen sin

Studentene er overrasket over at låta har rukket å bli 15 år.

– Det er gøy at sangen har vært populær så lenge. Det er en stund siden NHH har hatt en sang som har blitt like populær, sier Else, og nevner «69 i Sola» som en annen god slager fra UKEN-revyen, selv om den er en mer typisk festlåt.

De tror grunnen til at «Mamma» har holdt seg så godt i 15 år, ligger i at det er en emosjonell sang som er lett å synge med til.

– Alle holder rundt hverandre og synger, sier Johanson og ler.

INNLEVELSE: Disse guttene synger ektefølt om at de elsker mor.
INNLEVELSE: Disse guttene synger ektefølt om at de elsker mor.

– Folk kan nok også relatere til at de savner mammaen sin, legger Kaardal til.

– Det er jo litt klisje, ikke sant?

Etter å ha sjekket stemningen blant dagens NHH-studenter, tar vi en telefon med en av låtas opphavsmenn og stamfedre, Jonatan Asplin.

– Hvordan ble sangen «Mamma» til? 

Asplin forteller at sangen ble til under forberedelsene til UKErevyen i 2008.

– Det var vel egentlig ikke noe mer hokus pokus enn at Jan-Fredrik, en av de fire skuespillerne som var med å synge, var over gjennomsnittet glad i boyband. Han hadde en idé om at det hadde vært kult å lage en boyband-låt, men som ikke var en hyllest til kjæresten, men heller til mamma, da.

Jonatan Asplin
STAS: Asplin synes det er stas at sangen fortsatt er populær.

Låta baserer seg på en favoritt fra Backstreet Boys, kalt «Drowning».

– Han skrev den veldig fort og bare fremførte den for resten av gjengen - og der satt den! Det var liksom så enkelt som det. 

– Hvordan var responsen på sangen da den kom ut? 

– Vi var jo veldig spente, selvfølgelig. Første gangen folk fikk se den var på første forestilling, da, selveste urpremieren. Og vi følte selv at det var en bra låt, men den er jo litt klisje, ikke sant?

Asplin forteller at de ble tatt på senga over hvor bra låta ble mottatt.

– Vi fikk veldig god respons fra første sekund, og fra det tidspunktet så visste vi at «Mamma» kom til å bli høydepunktet i hver forestilling fremover.

Overrasket

Selv om låta var en hit i 2008, og Asplin iblant får snap fra bryllup der låta spilles utover kveldstimene, hadde han aldri sett for seg at sangen skulle være så kjent blant NHH-studentene i dag.

– Jeg vet at den ble spilt litt på nachspiel, men hvis det er såpass at folk kaller den nasjonalsang? Det varmer et gammelt hjerte å høre. 

Låta kan skryte på seg en NM-tittel som publikumsfavoritt, etter å ha scoret høyest på desibel-målingen etter nummeret.

– Det at den fortsatt lever, og at det høres ut som at den er minst like stor nå som den var da, det hadde jeg ikke trodd. Det er dødskult. 

– Hvorfor tror du gjør at sangen slår så godt an hos studentene?

– Jeg tror det er to nøkler. Jeg tror det ene er at teksten og refrenget er veldig fengende og enkelt.

Asplin tror også delen av sangen der det faller naturlig å slå i bordet, pianoet eller hvor enn du står hen og skrike «Mamma når du ser på meg og ler!» skaper en klimaks som fortsatt svinger den dag i dag.

Nå håper han at det snart kommer en verdig konkurrent til låta.

– Jeg vet jo at de har prøvd i UKErevyen med et par andre lignende boyband-nummer, blant annet et om curling, men det er tydelig at mammaer fenger mye bedre enn curling, sier Asplin lurt.

– Det er jo veldig gøy med revynumre som lever lenger enn bare selve revyen, på en måte. Så jo flere vi får av det, jo bedre er det.

Powered by Labrador CMS