Norges svar på moneyball

Ved hjelp av en analytisk strategi og et godt forballhjerte knuste Jonas Sand Låbakk snaue elleve milioner andre.

SEIERHERRE: BI-studenten fra Stabekk er 23/24-sesongens Fantasy Premier League-vinner
Publisert Sist oppdatert

Jonas Sand Låbakk vant Fantasy Premier League med en av de høyeste poengsummene noensinne. 20-åringen har spilt siden han var 9 år gammel, er blodfan av Liverpool og elsker fotball. I siste serierunde tok han rotta på snaue 11 millioner fantasy-spillere, og ble 23/24-sesongens seierherre.

– Har det gått opp for deg at du har vunnet, en uke etter seieren?

– Ja, nå har det gått opp for meg.

Men Jonas kunne være ganske sikker på seier allerede før han plasserte seg foran skjermene søndag 19. mai. Han var i ledelsen med 46 poeng, og det skulle et mirakel til for å miste seieren. Nordmannen rodde seieren i havn, og økte forspranget til 51 poeng.

Den største seieren noensinne, nesten

Fantasy Premier League er det offisielle fantasyspillet til den engelske toppdivisjonen i fotball. Spillet går ut på å lage et lag med spillere man tror kommer til å gjøre det bra gjennom sesongen, og bytte inn og ut spillere basert på form og statistikk. På grunn av begrensninger med spillere fra samme klubb og budsjett på laget, må fantasyspillerne ta taktiske valg for hver runde som går.

Låbakk studerer på BI i Bergen. Han mener timene han bruker på å følge med i rundene og analysere spillere ikke påvirker skolen.

– Det går verken utover eksamen eller studentlivet. Det er ikke slik at jeg skyver noen planer til side.

BI-studenten er likevel glad i å følge med på fotball, og har vært fan av Premier League i alle år. Ikke nok med det, han har spilt Fantasy over halve livet sitt selv om han kun er av 20 år gammel.

– Jeg startet da jeg var ni år gammel. Faren min er veldig fotballinteressert, og så hadde jeg en nabo som var ett år eldre enn meg, som viste meg Fantasy da jeg var yngre. 

– Du har alltid hengt med du altså?

– Ja, siden den gang har jeg ikke sluttet å spille.

Det var ikke bare en normal Fantasy-seier Jonas skulle ro i havn da han satt seg ned på en pub i Bergen for å følge de siste kampene. Poengsummen hans landet på hele 2799, nest høyest poengsum en vinner har hatt, noen gang. Med seieren kommer ikke bare heder og ære, men en behagelig fotballtur neste sesong.

– Premien er en tur på syv dager med to kamper og litt opplegg, forteller Jonas. Jeg har enda ikke satt meg helt inn i det, og jeg må vente på kampprogrammet for neste sesong.

Moneyball på norsk vis

Jonas har fått mange gode reaksjoner på seieren, noe han setter stor pris på.

EN EKTE STRATEG: Låbakk har brukt flere timer på å analysere statistikk i Premier League

– Jeg har hatt en telefon som har vært ganske aktiv et par dager nå, forteller Jonas med et smil om munnen.

Men selv om det tikker inn med positive meldinger, er det likevel ikke alle som er like glade for at Jonas tok seieren. Han benytter seg nemlig av en analytisk metode kun basert på statistikk.

Metoden går ut på å gjøre strategisk analyse av spillerne han velger ut til laget. Han bruker et program Premier League selv har til å sammenligne og analysere spillerne sine prestasjoner. 

Han bruker programmet til å beregne hvilke spillere som bør byttes ut eller inn av laget, hvem som kan ende opp med å ikke starte kamper, og hvor gode spillerne kommer til å være gjennom en hel sesong. 

Metoden ligner på Oakland A’s strategi i 2002, hvor baseball-laget kjøpte inn spillere basert på ren og skjær statistikk, fremfor hvem som var mest ettertraktet på markedet. Metoden ga dem en seiersrekke på 20 kamper, en av de lengste noensinne, og det ble laget film om lagets suksess.

– Har du sett filmen Moneyball?

– Ja, det begynner å bli en stund siden, men det er nok flere som tenker det kanskje kan ha noen likheter.

Nordmannen er også trofast til fenomenet «decision fatigue». Dette handler om at man ikke skal foreta seg for mange tanker før man tar det endelige valget. 

– Det kan jo ha med overtenking å gjøre, men i bunn og grunn er det tanken om at man gjør et dårligere valg jo flere valg du tillater deg selv å gjøre. 

– Hvordan organiserer du det?

– Jeg innhenter informasjon her og der etter runden, og så tar jeg det opp igjen før helgen og dedikerer en time eller to før byttefristen.

Sesongen som kommer

Selv om seieren ble tatt med en sikker sisterunde, øyner ikke Jonas seg noen mål for neste sesong. Han føler verken på trangen til å vinne på nytt, eller å måtte bevise noen at han kan gjøre det igjen. 

– Det er ingen som har vunnet to ganger før, og jeg setter meg ikke noen skyhøye mål.

– Men hva om du blir den første?

– Det hadde vært gøy, men jeg har alltid spilt for gøy. Det er ikke slik at jeg føler jeg må vise alle hvor god jeg er.

Låbakk, som mange andre Fantasy-spillere, spiller også i liga med kompisene sine. Inne på Fantasy PL kan man nemlig opprette egne ligaer hvor man sammenligner resultater og kårer en vinner innad i vennegruppen. Denne tok Jonas seieren i fra første stund.

– Hvordan syns de andre det har vært å være i liga med deg?

– Nei, den ligaen tror jeg de ga opp for lenge, lenge siden, smiler Jonas.

Powered by Labrador CMS