Kultur

Studenter og flyktninger i samme båt

Første gang Zakaria Alkhlef (25) var i en båt, var da han krysset Middelhavet fra Tyrkia til Hellas. Nå seiler han for å integrere.

VIND I SEILENE. Folkevenn, HELLO og BSI seiling fikk med seg studenter og flyktninger ut på seilas. FOTO: KATI MAZHAROVA
VIND I SEILENE. Folkevenn, HELLO og BSI seiling fikk med seg studenter og flyktninger ut på seilas. FOTO: KATI MAZHAROVA
Publisert Sist oppdatert

Fakta

  • HELLO ble stiftet våren 2016 som et prosjekt startet av Studentersamfunnet.  Alle som vil kan bli med i HELLO, og deres hovedfokus ligger i integrering av flyktninger.
  • Folkevenn ble opprettet våren 2015. Folkevenn drives nå av Norsk Folkehjelp Bergen og Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Bergen.
  • Alle som vil kan bli med i Folkevenn, men man må signere taushetserklæring da mange av deltakerne har flyktet fra noe eller noen. Denne informasjonen skal ikke bli spredt. Deres hovedfokus ligger i integrering av flyktninger.

– Tanken med prosjektet er å ønske folk velkommen og å ha det gøy sammen.

Dette forteller Embla Isafold Stålesdottir, nestleder i Folkevenn. Sammen med BSI seiling og HELLO dro studenter og flyktninger ut på seilas rundt Bergen den siste lørdagen i oktober.

– Jeg synes det er kjempeartig å gi muligheten til å vise frem kysten utenfor Bergen og trives veldig godt med denne gjengen, sier Erlend Sand.

Han er prosjektmedlem i HELLO, medlem i BSI seiling, samt en av kapteinene under arrangementet. Med typisk bergensvær og nok av blest tok han for andre gang i år med seg grupper ut for å vise hva seiling har å by på.

Fra Syria til Norge

En av dem som tok turen ut på bølgene i den siste oktoberhelgen var Zakaria Alkhlef. Han kom til Norge med broren sin for to år siden. Han beskriver en ferd fra by til by med mange kontroller, mistenkeliggjøringer og vanskeligheter. Fra Hellas til Norge gikk ferden med bil, tog eller til fots, og tok omtrent 25 dager. Oslo var den første byen han ankom. Derfra fikk han hjelp og ble flydd til Nord-Norge hvor han oppholdt seg i ett år på et mottak i Finnsnes.

– Nå er jeg veldig fornøyd med å være i Bergen. Jeg elsker naturen her, og nordmenn er veldig hyggelige mennesker, sier han.

Som en del av norskopplæringen er han nå utplassert i praksis på en barneskole. Her er hovedoppgaven å hjelpe barna som har kommet til Norge med arabisk bakgrunn som har språk-, eller andre vanskeligheter. I tillegg til dette er han også prosjektmedlem i HELLO.

– Jeg ble med i HELLO etter at jeg hadde deltatt på noen arrangementer, og er nå med på å planlegge hva vi kan gjøre videre, forteller han.

En vanskelig verden

Ved kaien sitter resten av gjengen som venter på neste seiltur. Med varm kaffe, pepperkaker og en runde av spillet kubb, flyter samtalene løst og trivelig, men også alvorlig.

VENNER: Zakaria Alkhlef bå bryggen sammen med psykologistudent og HELLO-medlem, Guro Sjuls. FOTO: KATI MAZHAROVA
VENNER: Zakaria Alkhlef bå bryggen sammen med psykologistudent og HELLO-medlem, Guro Sjuls. FOTO: KATI MAZHAROVA

Når vi sammen med Guro Solheim, prosjektleder i HELLO, diskuterer overvekten av mannlige flyktninger, forklarer Alkhlef dilemmaet de fleste menn blir stilt ovenfor i hjemlandet.

– IS eller andre militære styrker presser deg til å bli med som soldat, og hvis man stiller seg imot dette venter en fengselsstraff på ubestemt tid.

Moren og søsteren til Alkhlef er igjen i Syria, men har forflyttet seg til Damaskus. Han beskriver Damaskus som en trygg by, med unntak av tilfeller av eksplosjoner.

– Utover dette er det nå i HELLO sin interesse å planlegge arrangementer hvor vi når ut til de kvinnene som faktisk har ankommet, presiserer Solheim.

Norge for alltid

Lionel Alex Lovins (29) fra Syria ble flyttet rundt på forskjellige asylmottak i et år og seks måneder. Blant stedene han var innom var Kirkenes, Bodø, Brønnøysund og Trondheim. Nå bor han på Sotra og har egen leilighet.

– Det var en vanskelig periode, men nå er jeg utrolig fornøyd med hvordan jeg har fått slått meg til ro. Jeg er hundre prosent sikker på at jeg vil bo her for resten av livet.

Lionel forklarer at både HELLO og Folkevenn er organisasjoner han engasjerer seg i når han har mulighet. Da går han inn på Facebook og deltar som oftest på arrangementene som kommer.

– Det er et veldig godt alternativ i motsetning til å sitte hjemme å kjede seg. Å seile var veldig kjekt!

– Solidaritet, ikke veldedighet

HELLO er stiftet av Studentersamfunnet i Bergen, som deres svar på flyktningkrisen. Solheim kan fortelle at de satte seg ned og fant ut hvordan de som studenter kunne hjelpe, og hva de kunne tilby flyktningene da de kom.

– Da kom vi frem til HELLO, som er et tiltak for unge flyktninger som tidligere har vært studenter. Det er et sosialt prosjekt hvor vi finner på masse gøy sammen.

Folkevenn er for alle som bor i Bergen som ønsker å være med. Nestleder Isafold Stålesdottir forklarer at det ikke er noe de gjør for flyktningene, men med flyktningene.

SHIPP O’HOY: Kaptein Erlend Sand og Lionel Alex Lovins i aksjon. FOTO: KATI MAZHAROVA
SHIPP O’HOY: Kaptein Erlend Sand og Lionel Alex Lovins i aksjon. FOTO: KATI MAZHAROVA

– Hovedpoenget er å være en venn og bli kjent. Det er viktig for Folkevenn at vi ikke driver med veldedighet, men med solidaritet, presiserer hun.

Powered by Labrador CMS