Slett Tinder - du får deg ikke kjæreste der uansett

Flere muligheter betyr ikke bedre muligheter. 

Publisert Sist oppdatert

Dette er en leder.

Lederartikkelen gir uttrykk for Studvest sin holding som en partipolitisk uavhengig avis for og av studenter tilknyttet institusjonene for høyere utdanning i Bergen.

Den 20. februar skrev NRK at Match Group, selskapet som står bak Tinder og Hinge, har blitt saksøkt av seks amerikanske menn. Saksøkernes argument er at datingappene utnytter single, og gjør dem avhengige av appene.

Det er ikke rakettforskning: Selvfølgelig vil ikke Match Group at du skal få deg kjæreste. De tjener seg jo søkkrike på at du er singel og ensom. På at du i et desperat øyeblikk kjøper Tinder Gull bare for å dobbeltsjekke at du ikke har oversett en potensiell match som kan vise seg å være din fremtidige sjelevenn.

På valentinsdagen skrev NRK en annen sak om Julie, som hadde brukt datingapper i åtte år uten hell. Hun sier at hun føler hun «bør være der». 

Mange føler nok at man “bør” være der om man i det hele tatt skal ha noe håp om å finne seg noen. At man må jobbe hardt for det man ønsker seg. Det er jo sånn det fungerer med mye annet i livet? 

Men kjærligheten er ikke en matematisk sannsynlighetsberegning. 

Flere muligheter betyr ikke bedre muligheter.

Datingappene har heller motsatt effekt: De sørger for at du forblir singel.

Der blir du bevisst på alle som tilsynelatende ikke vil ha deg. På alle som ikke ser for seg å gå på søndagsmarked med deg og ligge med deg etterpå. 

Du får en følelse av at hele jordens befolkning er samlet, og at dersom du ikke finner noen der, så finnes det ingen for deg. 

Trolig lastet du ned appen for å slippe å bli skikkelig avvist i virkeligheten, men sannheten er at app-avvisningen kjennes dobbelt så stor fordi du opplever at hele verden avviser deg. Og det triste er at du egentlig ikke har blitt avvist heller. De andre sveiperne har avvist Tinder-profilen din, en databruker laget av kode, nuller og enere. Avvisningen er ikke reell. Men den oppleves sånn. 

De utallige ideene våre om kjærlighet hjelper heller ikke på følelsen av avmakt i kjærligheten. De italienske filmene forteller oss at vi skal kjenne på umåtelig lidenskap fra første øyeblikk, mens hobbypsykologene snakker om å finne hvilepulsen og en bestevenn, samtidig som man skal kjenne seg forelsket. 

Hva kjærlighet er, er i utgangspunktet et vanskelig spørsmål. Appene hindrer oss i å undersøke spørsmålet i dybden. På appene ligger man bare og plasker i overflaten i evigheter. 

Å finne kjærligheten på en app, eller på dater på samlebånd med ulike personer, er umulig.

Dating-appene bygger opp under ideen om at det perfekte mennesket finnes der ute et sted, dersom man bare sveiper nok. Men det er jo ingen mennesker som er svøpt ut av appene for å passe nettopp deg.

Du må komme deg ut av huset og bygge ekte relasjoner. 

Og slett Tinder – du får ikke kjæreste der uansett. 

Powered by Labrador CMS