Magasin

Den store julestriden

LUKE 12: Konflikten kommer opp år etter år. Nesten så den er en juletradisjon på lik linje med Tre nøtter til Askepott.

FOTO: Toril Sunde Apelthun
Publisert Sist oppdatert

APROPOS:

Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy forekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.


Den mørke eksamensperioden er endelig over for de fleste av oss. Lysets høytid er på vei inn. Julen, ah den herlige julen. Selv om julen er tid for kos og god stemning, er det en ting som hvert år klarer å splitte det norske folk i to.

Likt som presidenter river familier fra hverandre og ødelegger vennskap i USA, er det denne saken som skaper høylytte diskusjoner og ødelegger julefreden her hos oss.

Julen er liksom en tid man skal tilbringe sammen med de man er glad i. En tid for harmoni, fred og kjærlighet. Men, når man er uenig om en så viktig og sentral del av julefeiringen, er det ikke lett å opprettholde godstemningen rundt bordet. 

Vi har alle vært der. Du skal få besøk, du spør om de kan kjøpe med seg julebrus på veien. Så dukker de opp på døra med…..BRUN julebrus. Eller champagnebrus med julenisse på som jeg liker å kalle den. 

Det at noen i det hele tatt er uenig i hvilken farge julebrusen skal ha er jo helt sykt. Selvfølgelig skal den være rød! Den skal være rød. Den skal smake bringebær. Den skal ta deg med tilbake til barndommen hvor julemiddagen var alt for lang når pakkene lå under treet og fristet. 

Rød er julefargen, ikke brun. Jeg skjønner ikke hvordan den brune julebrusen i det hele tatt kom inn i bildet. Bare fordi noen klistrer et bilde av en julenisse på en flaske med rosévin betyr ikke det at det er en juledrikk. Alle er jo enige om at rosévin nytes best iskald på en varm sommerdag. 

Det er vel egentlig ikke et problem for meg at folk drikker champagnebrus i julen. Problemet kommer når de begynner å krangle på at den brune «julebrusen» er den ekte julebrusen. Den røde var her først. Det er den besteforeldrene våre koste seg med når de var små, og slike tradisjoner er viktige å opprettholde. 

Etter litt rask googling fant jeg ut at det faktisk er geografiske forskjeller på hvilken julebrus man liker. Rød julebrus selges selvfølgelig best på Vestlandet, mens den brune inntas mest på Østlandet. Ser man det ja. Nok en ting østlendingene ikke har peiling på.

Powered by Labrador CMS