Magasin

Driver Studvest med falske nyheter?

LUKE 18: Vær kildekritiske folkens. Spesielt hvis det er stjernene som snakker til deg.

FOTO: Beate Felde
Publisert Sist oppdatert

APROPOS:

Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy forekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.

Klokken kryper sakte, men sikkert mot 12 på en helt vanlig onsdag. For mange er dette kanskje ikke noe å feire, men på Studvest sitt kontor er det dagens høytid. Det betyr nemlig lunsjtid og samling. Prosedyren er den samme som alltid. Kulturredaktør kjører quiz fra dagens aviser, der folk svarer på omtrent ett av ti spørsmål.

Som fersk i Studvest har jeg aldri helt fattet greia, men deretter kommer uansett horoskop-spådommene som har sin faste plass under quizen. «I dag er dagen for å ta råsjanser, det vil du bli belønnet for. Et økonomisk spørsmål du har slitt med vil ordne seg», er dagens råd for meg og andre med stjernetegnet tvillingen.

Men dagen derpå var ølet akkurat like dyrt ifølge mobilbanken, vel, vel.

Først da slo tanken meg: er ikke horoskop falske nyheter? I så fall vil det jo være presseetisk ulovlig å publisere slike spådommer. Det må jo også bety at Studvest tror på falske nyheter siden de driver med det hver lunsj. For ja, de publiserte jo nettopp horoskop i egen avis, tenker du kanskje (siden alle selvfølgelig har lest Håvards hjørne i siste utgave av papiravisa).

«Har ikke levert det vi ønsker», sa en studentpolitiker som forsvarte kutt i økonomien vår. Da kan det kanskje tenkes at politikeren har stjernetegnet krepsen og er Jørn Hoel-fan. «Se opp for Jørn Hoel. Søk dekning.», oppfordrer horoskopet vårt – ikke rart at vi fikk kutt i økonomien med såpass kontroversiell humor, sånn egentlig.

Men tilbake til sak. Er horoskop mer enn humor, og egentlig en større konspirasjon for villedning av studenter med falske nyheter? Det har seg slik at det heller ikke er en forfatter av horoskopene, de er nemlig anonyme eller fra «en synsk venn».

Det kaller i hvert fall jeg for mistenksomt. Vær kildekritiske folkens. Spesielt hvis det er stjernene som snakker til deg.

Jeg vil allikevel presisere at det er helt innafor å søke dekning for Jørn Hoel, enten du er kreps eller ikke.

Powered by Labrador CMS