Kultur

Guide for ganen: har du hørt om koldskål?

Jakten på koldskålen og tykkmelken og kjernemelken

BON APPÉTIT: Kos deg med koldskål!
Publisert Sist oppdatert

Jeg har bodd mye i Danmark, og i Danmark elsker de koldskål, en slags kulturmelk med eggedosis og med smak av sitron eller vanilje. Det ble tradisjonelt servert som en forrett om sommeren, og gjøres vel fortsatt hovedsakelig det.

Kjæresten min har snakket mye om koldskål i det siste. Han er dansk og jeg vil overraske ham, og lage det og levere det på døren. Man kan godt spise koldskål året rundt om man lager det selv, men det kan kun kjøpes i butikkene om sommeren i Danmark. Til koldskålen serveres det vanligvis kammerjunkere, som er en liten knasende kjeks.

Oppskriftene varierer litt med tanke på meieriprodukter, men det virker som de fleste bruker halvparten tykkmelk og andre halvparten med kjernemelk, som vi nesten ikke har i Norge lenger. Kjernemelk, eller buttermilk på engelsk, er det som blir igjen etter at man pisker fløte til smør. Jeg vet ikke hvorfor, men i Norge blir dette sett på som et avfallsprodukt. Heldigvis har vi litt tykkmelk i dette landet ennå. Røros produserer det, og jeg fant kartongen på Meny på Bergen storsenter for 38 kroner. Jeg ble oppriktig glad av å se den.

ET BLIKK MED GLEDE: Jeg ble glad da jeg fant tykkmelk i butikken.

Tykkmelk skal være veldig godt bakteriemessig, men er et nisjeprodukt for oss. Det er faktisk det  mest solgte meieriproduktet i Danmark. Hvorfor har man tilgang til gresk yoghurt overalt, men ikke tykkmelk ? Det er jo merkelig. Jo mer jeg leser om det ser jeg hvor langt tilbake tykkmelken går. Det var noe folk drakk hver dag før i tiden, og nå er Røros de eneste i hele Norge som produserer det.

Jeg sender en mail til Tine og spør hvorfor ikke også de produserer det. Svaret kommer nok først om noen uker, men nå er spørsmålet i alle fall stilt. Det er første gang jeg smaker tykkmelk, og den har en veldig tykk konsistens, helt mild i smaken, avkjølende, og det bobler i glasset av gjæringen. Dette kan jeg godt drikke ett glass av hver dag.

Kjernemelken må jeg lage selv. Jeg heller den tykke fløten i et avlangt desilitermål og pisker med en stavmikser. Det gjør nesten seg selv, etter 10 minutter skiller fløten seg, det er nesten religiøst å se på, én del blir fast gult smør og resten en melkehvit væske, som smaker litt søtt. Nå har jeg alt jeg trenger, og det krever nesten ikke noe arbeid.

Jeg finner ut at jeg trenger ni desiliter fløte for å få fem desiliter kjernemelk, og at det til sammen blir mye mer smør enn jeg hadde tenkt. Men det er ikke dumt å ha i kjøleskapet, det. Smøret skal jeg prøve å lage hollandaise av en annen dag.

Når koldskålen er ferdig lar jeg det stå i kjøleskapet en times tid, før jeg heller det over på en stor gammeldags glassflaske, legger den i veska og går inn mot byen for å levere den til min kjære.

VOILÀ: Det ble koldskål til slutt.

Oppskrift på koldskål / én liter:

2 eggeplommer

3–4 ss sukker

frøene av 1/2 vaniljestang

5 dl kjernemelk

5 dl tykkmelk

eller: 1 liter skummet kulturmelk

_____________________________________________

1. Pisk eggeplommene sammen med sukker og frøene fra vaniljestang. Få sukkeret til å løse seg opp så mye som mulig.

Bruk gjerne miksmaster til du får eggedosis.

2. Tilsett kjernemelk og tykkmelk, eller eventuelt bare 1 liter skummet kulturmelk. Pisk alt godt sammen.

3. Sett koldskålen kaldt i én time så smakene får satt seg.

Serveres med knuste kammerjunkere for den fulle opplevelse*

Powered by Labrador CMS