Hjelp, kan jeg bli steril av klamydia?

Mediene har den siste tiden viet plass til sy-influenser Ingrid Vik Lysne som ble steril etter klamydia, men skjer det med alle kvinner som får klamma?

Publisert

Vi vet alle at å bruke kondom beskytter mot både graviditet og kjønnssykdommer. Mange tenker kanskje at om man dropper kondomet, så er det verste som kan skje at man får en kjønnssykdom og må gjennom en rask antibiotikakur. Men som sy-influenser Ingrid Vik Lysne nylig gikk ut og forklarte i både Dagbladet og Aftenposten: Man kan bli steril av klamydia. Derfor tenker vi at en rask «klamydia 101» er på sin plass.

Klamydia er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene (SOI) i Norge, og skyldes bakterien Chlamyida trachomatis. Denne bakterien smitter via slimhinner, og du kan bli smittet gjennom skjeden, endetarm og munn. Det finnes også indirekte smitte, hvor du kan bli smittet hvis du for eksempel fingrer noen og deretter tar på ditt eget kjønnsorgan eller munn. Det er også mulig å få det i øyet. 

Symptomer på at du har klamydia kan være, som for andre kjønnssykdommer generelt, kløe og svie i underlivet, svie ved vannlating, utflod hos dem med penis, endring i utflod og mellomblødninger og/eller endret blødningsmønster hos dem med skjede. Det kan ta tid før eventuelle symptomer viser seg, og ved ubeskyttet samleie kan du risikere å smitte andre før du selv får symptomer.

Det vanligste er likevel at det ikke skjer noen verdens ting. Mange opplever nemlig å ikke få noen symptomer i det hele tatt. Dette gjør at man kan spre infeksjonen videre, helt uten å være klar over det selv.

Å gå med ubehandlet klamydia kan, som vi nå har hørt i media, i sjeldne tilfeller føre til sterilitet. Dette skjer ikke i løpet av dager, men hvis du går med klamydia ubehandlet over lengre tid. I omtrent fem prosent av tilfellene kan klamydiabakteriene gå opp i egglederne og gi en bekkeninfeksjon. En bekkeninfeksjon kan gi arr som skaper problemer med å bli gravid senere. Klamydiabakterien kan også gå ned i pungen og gi betennelse i bitestikkelen (der sædcellene lagres). Det er også mulig å få nedsatt sædkvalitet, og dermed lavere fertilitet. 

For å være sikker på at du ikke har klamydia bør du teste deg etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner (om du har ubeskyttet sex med en fast partner, men vedkommende også ligger med andre, bør en av dere teste dere). Det bør ha gått 14 dager fra samleiet til du tester deg. Før dette kan man ikke være sikker på at prøven gir rett svar. Eller, dette stemmer faktisk ikke helt. Får du svar på at du har klamydia før det har gått 14 dager, kan du være sikker på at du er positiv. Får du svar på at du ikke har klamydia før det har gått 14 dager, kan du dessverre ikke stole på svaret. 

Men, får du påvist klamydia, er det jo «bare å ta en antibtiotikakur». Dessverre er det ikke helt så enkelt. Har du en pågående infeksjon med klamydia, vil du også lettere kunne bli smittet med andre SOI. Jo mer antibiotika vi bruker, jo høyere sjanse har vi for å utvikle antibiotikaresistente bakterier, og vi kan risikere å få klamydia som ikke kan behandles. 

Bruk kondom og test deg til rett tid, så kan du unngå kjønnssykdommer og eventuelt sterilitet. Ellers er det bare å nyte den våryre sexen! 

Smask og dask, 

Magnus & Marie

Powered by Labrador CMS