Korona har gjort meg kynisk. Hva med deg?

Jeg beklager, men hvis du har klart å bli naturlig «tæn» i år, er du ikke til å stole på.

FOTO: Toril Sunde Apelthun
Publisert Sist oppdatert

APROPOS

Det hele startet en uskyldig søndag ettermiddag da jeg og to venninner skulle spille bowling. Det hadde ingen av oss gjort siden vi var 12, og det syntes skremmende godt på resultatene. Likevel var det ikke bowlingferdighetene som var det mest tragiske denne kvelden.

Menneskene på banen ved siden av, en familie på åtte, glødet nemlig med en varm brunfarge. I og med at også barna var solbrune i huden, skjønte jeg raskt at denne gløden ikke kom fra flaskene til Sophie Elise. De hadde solt seg. Siden det norske juliværet kan oppsummeres med én stor sky, tenkte jeg umiddelbart: «Shit. De har vært i Syden. De har korona.»

Det er ikke til å legge skjul på at vi har blitt mer mistenksomme og mer kyniske i disse tider. Eller, jeg har i alle fall det. Og det har jeg god grunn til. Vi befinner oss i en dødelig pandemi, og vi ser folk tar unødvendige sjanser hver eneste dag. Naturlig nok endres måten vi tenker om de rundt oss, fordi vi følger føre var prinsippet – Jeg trekker meg heller unna en som hoster, enn å tenke «dette klødde sikkert bare i halsen.»

Det er kynisk som bare det, men jeg klarer ikke la være. Jeg blir mistenksom når jeg ser noen som faktisk har klart å bli tæn i år. Jeg blir ukomfortabel når noen setter seg ved siden av meg på bussen (mer enn vanlig – vi er nordmenn tross alt). Og jeg blir usikker når jeg hører noen hoster eller nyser. Jeg forventer rett og slett det verste fra alle. 

Hvorfor jeg er så kynisk må du gjerne spørre, fordi svaret er enkelt. Jeg kjenner deg ikke, og du kjenner ikke meg. Jeg vet ikke hvor du har vært eller hvem du har møtt, og i en tid som denne sitter det faktisk langt inne å stole på at fremmede forholder seg til smitterestriksjonene. Derfor kjemper jeg ikke imot kynismen. Jeg velger å tro at den holder meg trygg. 

Samtidig kjemper jeg heller ikke imot irritasjonen av å bli sett på som en koronapasient bare fordi jeg måtte hoste litt. Jeg svelget feil, chill out. 

Med ønske om at alle holder seg friske i tiden fremover,

AJ Hykler Bergesen 

Powered by Labrador CMS