Leder av Studentparlamentet sin tale på UiBs 75-årsjubileum

Les Studentparlamentets leder, Thomas Helland-Hansen, sin tale på vegne av studentene.

TALER TIL KONGEN. For selv om Universitetet vårt kanskje er ungt i forhold til en del andre, er det et bursdagsbarn som allerede har satt store spor. FOTO: Andrea Olsen
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Deres Majestet, ærede statsråd, rektor, ordfører, gode ansatte og selvfølgelig – kjære studenter. I dag feirer vi et helt spesielt bursdagsbarn.

For selv om Universitetet vårt kanskje er ungt i forhold til en del andre, er det et bursdagsbarn som allerede har satt store spor.

Dette er en hyllest jeg har gledet meg til lenge, det å kunne stå her som studentleder for UiB-studentene og si alt jeg ønsker om Universitetet vårt. Fordi jeg har nemlig gjort meg noen tanker om UiB, og disse ønsker jeg å dele med dere mens jeg har deres oppmerksomhet.

Universitetet i Bergen er et fremtidsrettet og nytenkende universitet som våger å utfordre våre verdenssyn. UiB er spydspissen for et eget bærekraftsmål, og jobber med de globale utfordringene vi står overfor i dag, og naturligvis, i fremtiden.

Vi hadde ikke kommet dit vi er i dag dersom vi hadde holdt oss til status quo. Vi har kommet oss hit vi er i dag, fordi vi er endringsvillige og endringsskapende.

Universitetet i Bergen er en sann bergenser. Da tenker jeg ikke på at jubilanten skiller seg svært ut i en folkemengde, men det at i Universitetets kjerne ligger styrke, ambisjon, pågangsmot og ikke minst en evne til å reflektere over sin egen rolle i verden. Det er mitt inderligste håp at denne kjernen fortsatt er her om 75 nye år, men håp tar oss ikke langt nok alene.

Vi må alle aktivt legge ned en innsats. Og da vil jeg spesielt trekke fram det som etter mitt ydmyke syn er den viktigste delen av ethvert universitet, nemlig studentene.

UiBs studenter er ikke her for å gjøre ting slik de alltid har blitt gjort før, men vi er her for å svare på utfordringen – hvordan kan vi gjøre dette bedre? Denne vinklingen har vi lært av vårt Universitet. Denne uken feirer vi 75 år med tanker.

Det er 75 år med tanker som har gjort Universitetet i Bergen til et ledende universitet i verdensklasse for utallige felt. Disse tankene hadde ikke kommet til uten studentene. Studentene har også hatt en sentral rolle i universitetets utvikling og kunnskapsformidling de siste 75 årene – og det skal de være i 75 år til, minst.

Da gjenstår det kun en ting å si: Gratulerer med dagen, UiB!

Powered by Labrador CMS