Her har studentene som måtte bo på sovesal flyttet nå

Leiemarkedet i Bergen har i år vært under et ekstremt press. På Fantoft var studenter nødt til å bo på sovesal de første ukene i august. Ved inngangen til september sto 215 studenter fortsatt i studentbolig-kø.

Publisert Sist oppdatert

Denne våren har det kokt på leiemarkedet i Bergen, og det har vært en heftig kamp på både privatmarkedet og blant studentboligene.

For studenter som ikke har funnet seg et sted å bo før studiestart var en madrass i sovesal på Fantoft stedet man måtte tilbringe natten de første ukene i august, slik flere medier skrev om.

Tar i bruk tidligere studentboliger

Amalie Lunde, styreleder i Sammen, forteller til Studvest at sovesalen på Fantoft kun var en midlertidig løsning, og at det nå ikke lenger finnes en sovesal der. Studentene får nå bo i et bygg Sammen tidligere har eid i Fosswinckels gate på Nygårdshøyden.

– Vi fikk disponert bygget ut dette halvåret. Studentene som bodde på sovesal har fått tilbud om å bo der ut dette høstsemesteret, for så å flytte inn i standard Sammen bolig fra januar, sier Lunde.

MIDLERTIDIG LØSNING: I dette bygget i Fosswinckels gate 67 bor studentene som tidligere måtte sove på madrass i sovesal nå.

Har dere noen tips for hvordan man kan skaffe bolig til studiestart, og unngå å bo på sovesal til neste år?

– Let etter bolig tidlig, og søk studentbolig først og fremst. Markedet blir mer presset jo senere man begynner å lete. Er det krise, får man se etter bolig litt utenfor sentrum. 

Første gang på fem år

Lunde legger til at sist gang det var sovesal på Fantoft var i 2018. 

– Den gang var det kun to studenter som bodde på madrass, og vi skjønte da at dette ikke var et tilbud vi lenger trengte å ha. 

Når var det dere kom frem til at det på nytt var nødvendig med et slikt tiltak?

SØK STUDENTBOLIG: Amalie Lunde i Sammen anbefaler studenter å være tidlig ute med å søke studentbolig. FOTO: Truls Skram Lerø (arkiv)

– Det ble gjort en vurdering etter fjoråret der vi så det var veldig lange køer, og vi hadde en forventning om at køene ville bli enda lenger i år. Vi gjorde en vurdering på mulighetene for sovesal, og besluttet i mai at dette var noe vi måtte gjøre. 

Amalie Lunde opplyser også om at det per 31. august var 215 studenter som fremdeles sto i boligkø hos Sammen. Det er en økning på over 100 prosent fra samme tid i fjor, da tallet var på 104 studenter.

Hvor mange plasser var tilgjengelig i starten av august på Fantoft?

– Det var i første omgang 25 soveplasser, også kunne vi utvidet til 40 plasser hadde behovet vært der.

Må bygge flere studentboliger 

For å takle det enorme presset på leiemarkedet videre, forklarer Lunde videre at det viktigste tiltaket vil være å få opp antallet studentboliger. 

– Sammens fremste jobb er å bygge flere studentboliger. Vi skal bygge boliger i Neumanns gate og Lotheveien, som Bergen kommune driver å selger til oss. Vi ønsker å starte disse to prosjektene i begynnelsen av 2024.

Powered by Labrador CMS