Nyhet

Her sto studentene tre timer i kø for vaksine. – Forsvarlig, sier helsebyråden.

Mandag til onsdag var det satt av 5400 vaksinedoser bare til studentene i Bergen, som kunne tas via drop-in på Sentralbadet. Dette førte til lange køer og opp til tre timers ventetid.

3 TIMER KØ: Her var det opp til 3 timer kø for å vaksinere seg onsdag morgen.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg orket ikke ringe rundt og stresse, så da bare dro jeg hit istedenfor sier Stella Emilie Hedlund. 

Hedlund er student i Bergen og utnyttet tilbudet fra Bergen kommune om drop-in vaksinering på Sentralbadet.

Hun har nettopp tatt vaksinen på når Studvest prater med henne. Hun fulgte ikke nøye med klokka men beskriver ventetiden utenfor vaksinestasjonen som lang. 

MANGE MENNESKER. Student Stella Emilie Hedlund syntes det var skummelt å stå i kø med mange mennesker.

Hedlund bestemte seg for å ta drop-in da hun var usikker på hvor hun skulle ta dose to av koronavaksinen, men var ikke er helt fornøyd med opplegget på vaksinestasjonen.

– Jeg synes det har vært skummelt med tanke på at det har vært lite info når man står og venter, og at det er mange mennesker på et sted, forteller Hedlund. 

Pizza og badminton i køen

Hossein Tehrani er driftsansvarlig for vaksinestasjonene i Bergen og forteller om studenter som campet utenfor Sentralbadet opp til en og en halv time før vaksinasjonen startet onsdag morgen.

– Tidligere på dagen var køen veldig lang. Den strakk seg minst to runder rundt bygget for å så fortsette inn i en annen gate, sier Tehrani.

Han forteller at studentene har vært kreative for å få tiden til å gå mens de har stått i kø. 

– Vi har vært vitne til studenter som har kommet med stoler og pizza, noen som spiller badminton i køen og andre kaster håndball.

LANGE KØER. Hossein Tehrani, driftsansvarlig for vaksinestasjonene i Bergen, forteller om lange køer før vaksinestasjonen på Sentralbadet åpnet.

Den siste uka har Bergen opplevd en økning i smitte blant studentene. Tehrani forteller at de har vært ekstra nøye med å ta vare på smittevern, blant annet må alle ha på seg munnbind før de går inn på vaksinestasjonen. 

Når det gjelder de lange køene sier Tehrani at studentene har vært lure hvis de har kommet litt senere på dagen, da har køene vært betydelig kortere.

Studenter som enda ikke har fått vaksinen kan ta det med ro, selv om de tre dagene med studentvaksinering er over.

– Men det er ingen grunn til å få panikk, drop-in vaksinasjonen vil fortsette svarer Tehrani.

Han forklarer at alle som vil bli vaksinert, blir vaksinert. 

Fornøyd

Studentene Henrik Medina, Eline Garshol og Felix Blom forteller til Studvest at de har vært veldig fornøyd med vaksineopplegget.

– Det er veldig deilig å få det overstått, sier Garshol.

Medina forteller at han liker at det har vært et stort vindu på når de kan ta vaksinen.

– Jeg hadde egentlig time i Asker, men nå slipper jeg den ekstra turen, sier Medina.

Blom legger til at han også hadde time hjemme, men at det var bedre med en drop-in time litt tidligere. 

God kapasitet
FORNØYD. Studentene (f.v.) Henrik Medina, Eline Garshol og Felix Blom er fornøyd med drop-in vaksineringen.

– Utfordringen for oss er at studentene som kommer til Bergen ikke er folkeregistret her. Det er derfor vanskelig å nå dem med informasjon om vaksinering, forteller Beate Husa, byråd for eldre, helse og frivillighet i Bergen kommune.

Kommunen endte derfor med et drop-in-tilbud for vaksineringen av studentene, og har vurdert det som en god modell. 

De begrunner avgjørelsen med at Bergen kommune har god kapasitet. I løpet av de tre siste dagene har de satt 360 doser i timen.

– Dermed, selv om køene er lange, går det relativt raskt, sier hun. 

Husa forteller at rett før intervjuet var hun selv ved Sentralbadet for å prate med studentene. Der har hun delt ut twist og oppmuntret studentene. Hun sier at de har blitt møtt av smilende studenter. 

– Det er fantastisk at de tar så ansvar, sier Husa. Hun legger til at de er veldig glade for at de tre siste dagene har bestått av sol, slik at det er hyggeligere å stå i køen.

Skal evaluere

Husa forteller at kommunen skal evaluere vaksineringen og om det kunne vært løst på andre måter. Men med tanke på at kapasiteten er så høy, syntes de det har vært forsvarlig å be studentene om å stelle seg i kø.

GOD KAPASITET. Beate Husa, byråd for helse, forteller at Bergen kommune har god kapasitet til vaksinering. ARKIVFOTO: Johanne Marlene Hansen

Er det forsvarlig at så mange studenter samles på et sted, i en lang kø?

– Vi har vektere som ber dem om å holde avstand, de alle fleste har munnbind og køen er ute.

Hun forklarer videre at de faktorene kombinert gjør det forsvarlig. I tillegg er det opp til hver enkelt å følge smittevernsreglene, og det er et ansvar hver enkelt student er. 

Det ble satt av 5400 doser til studentene for drop-in mandag til onsdag.          

Torsdag starter drop inn for alle innbyggere i Bergen. Alle som bor og oppholder seg i Bergen kan få vaksine. Hvis man ønsker en timebestilling, tar man kontakt med koronatelefonen. Dette gjelder studenter også.

Powered by Labrador CMS