Hun blir Norges mektigste student

Lørdag 15. April ble det klart at UiO-student Oline Marie Sæther blir ny leder for Norsk Studentorganisasjon. Hun slo ut motkandidat Karl Magnus Nyeng. UiB-student Elida Linnea Slettum er valgt inn i arbeidsutvalget.

NY LEDER: Oline Marie Sæther ble lørdag valgt til ny leder for Norsk studentorganisasjon. FOTO: Iben Jorde
Publisert Sist oppdatert

(TØNSBERG): Den nåværende lederen av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, medisinstudent Oline Marie Sæther, ble lørdag stemt frem som leder for det neste året.

– Først og fremst er det et stort privilegium å få muligheten til å lede NSO og jeg gleder meg til å komme i gang! sier den påtroppende lederen til Studvest. Hun var enstemmig innstilt av valgkomiteen og tar nå over stafettpinnen etter Maika Marie Godal Dam.

Karl Magnus Nyeng, som stilte mot Sæther til ledervervet, måtte dermed se slaget som tapt.

Persona non grata

Sæther tiltrakk seg stor oppmerksomhet da Studenparlamentet i Oslo i november i fjor vedtok at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe var «persona non grata» på Villa Eika, Studentparlamentets tilholdssted på Blindern. Sæther har vært svært kritisk til statsråden og har tidligere uttalt at «å snakke med Ola Borten Moe er som å snakke til en vegg». Fra juli av trer hun i en rolle som krever tett samarbeid med statsråden, men tror ikke dette blir en utfordring.

– Nå trer jeg inn i en ny rolle, og jeg satser på at statsråden og jeg kan opprette et godt profesjonelt samarbeid. Borten Moe virker som en profesjonell fyr, så jeg tror dette kommer til å gå greit.

Ola Borten Moe skulle være til stede på landsmøtet fredag, men kunne ikke stille grunnet en begravelse.

4 Bergensstudenter

Det var kun 4 Bergensstudenter som stilte til verv på landsmøtet i 2023, alle fra Universitetet i Bergen (UiB). Elida Linnea Slettum (22) stilte til valg som nestleder i NSO.

Slaget om denne rollen vant Ole-Markus Simonsen, som også ble innstilt av valgkomiteen, mens Slettum ble innstilt til å tre inn i rollen som fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig i perioden 2023/24.

Etter mye venting på valgresultatet lørdag ettermiddag i Tønsberg, ble det klart at innstillingen fra sentralstyret ble vedtatt. Slettum er dermed en del av arbeidsutvalget som har fulltidsstilling i Oslo.

– Det er en tillitserklæring og en stor ære å bli valgt til arbeidsutvalget i NSO.

Slettum har allerede sett for seg konkrete mål hun ønsker å jobbe mot, og mener at hennes tilknytting til studentpolitikken i Bergen er bra for studentene i Bergen.

– Jeg ønsker å jobbe for å fortsette å sikre studenters rettigheter på alle nivå. Videre mener jeg det er viktig å øke kommunikasjonen mellom utdanningsinsitusjonene og forbedre samarbeidet der.

– For Bergen mener jeg det kan være en styrke at jeg har bygd opp bånd og har tette bånd til studentpolitikken der. Jeg håper å være en person som folk vil ta kontakt med, legger Slettum til.

KANDIDAT: Elida Linnea Slettum slite opprinnelig til vervet som nestleder, men ble innstilt som ny fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig, et verv hun også fikk.

Andrea Nesvik Voss, Oscar Dos Santos Kvalsvik og Thomas Helland-Hansen stilte alle til verv i sentralstyret. Alle tre ble innstilt av valgkomiteen, som vil la dem bli i Bergen mens de jobber med å fremme interessene til over 250.000 studenter.

Kun Voss og Kvalsvik ble valgt inn, og de to har dermed et år i sentralstyret foran seg.

En landsomfattende organisasjon

NSO er en nasjonal interesseorganisasjon som representerer over 250.000 studenter fra 32 ulike studentdemokratier ved norske universiteter og høyskoler. Arbeidsutvalget består av seks fulltidsansatte som arbeider i Oslo. Sentralstyret består av 13 medlemmer som er ansatt i deltidsstillinger og kan fortsette ved sine studiesteder mens de arbeider for NSO.

NSO forklarer selv at sin oppgave er å ivareta og fremme studentenes interesser og rettigheter, fremme engasjement for nasjonale og internasjonale utdanningssaker blant studentene samt å representere sine medlemslag. Dette gjøres hovedsakelig gjennom politisk påvirkningsarbeid.

Norsk Studentorganisasjon har finansiert Studvests reise og opphold i forbindelse med landmøtet, men har ingen redaksjonell påvirkning

Powered by Labrador CMS