Nyhet

Regjeringen oppfordrer til mer fysisk undervisning

På regjeringens pressekonferanse torsdag presenterte regjeringen en rekke lettelser i tiltak, rettet blant annet mot studentene og utelivet. Likevel vil noen tiltak bestå.

FYSISK. Nå oppfordrer regjeringen til mer fysiske forelesinger. Arkivfoto: Beate Felde
Publisert Sist oppdatert

– Mange flere er vaksinert og dermed bedre beskyttet nå, enn i midten av desember. Vi kan derfor i dag lette på mange tiltak.

Det sa Jonas Gahr Støre (Ap) på torsdagens pressekonferanse. Han fremholder at smitten samtidig øker raskt, og at noen tiltak derfor må bevares.

Inntil 200 på forelesning

For studentene innebærer tiltakene en større tilgang på fysisk undervisning. Nå oppheves kravet om at undervisning, eksamen og ferdighetstrening på fagskoler, høyskoler og universiteter skal foregå digitalt.

– Hovedregelen skal være at alle studenter skal ha deler av undervisningen sin på campus, sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Regjeringen oppfordrer nå fagskoler, høyskoler og universiteter til å ha mer fysisk undervisning, men med et fortsatt krav om å følge smittevernfaglig forsvarlig drift.

– For undervisning i auditorier der det er faste tilviste plasser kan man være inntil 200 personer sammen, opplyste Brenna.

Ved klasseromsundervisning anbefaler regjeringen å være maksimalt 30 personer samlet og at man skal måtte holde én meters avstand. Dersom det er nødvendig for gjennomføring av undervisningen vil det være mulig å fravike fra avstandsanbefalingen

Disse endringene trer i kraft natt til lørdag 15. desember.

– Med det så håper vi at landets studenter og barn og unge får en litt bedre hverdag, sa kunnskapsministeren.

Skjenkeforbudet oppheves

Fra og med i morgen, fredag 14. januar, vil skjenkeforbudet ved serveringssteder oppheves. Nå vil skjenking og alkoholservering bli tillatt frem til klokken 23:00. Skjenking skal skje ved bordene.

Nå kan man også være flere i publikum på arrangementer. Inntil 200 personer kan samles på arrangementer utendørs uten faste plasser. Innendørs kan man samles inntil 200 personer med faste tilviste plasser.

Uten faste, tilviste plasser kan man være inntil 20 personer på innendørs arrangementer.

Kulturninister Annette Trettebergstuen (Ap) opplyser også at det jobbes med å tilpasninger av publikumsstørrelse til størrelse på lokalet.

– Jeg vil oppfordre alle til å bruke kulturtilbudet nå, sa Trettebergstuen.

Endring av karanteregler

Videre vil det også innføres endring i TISK-strategi og i karanteneregler

– Dagens TISK-strategi er veldig ressurskrevende, og derfor gjør vi nå justeringer, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Regjeringen oppfordrer til at hver enkelt smittesporer selv ved å selv melde fra til sine nærkontakter.

Regjeringen presenterer også nye regler for karantene, da testing skal erstatte karantene i mye større grad. For øvrige nærkontakter vil smittekarantene nå erstattes med test på dag 3 og 5.

– Det vil da være viktig at den enkelte selv da observerer symptomer i ti dager, opplyste Kjerkol.

Meteren består

Statsministeren ber fortsatt om at man begrenser antall nærkontakter.

Påbud om bruk av munnbind når man ikke kan overholde én meters avstand vedvarer.

– Det er fortsatt påbud om å tilrettelegge for hjemmekontor, og vi anbefaler å unngå kollektivtransport når det er trengsel, fortalte han.

Statsministeren advarte likevel om at det kan bli nødvendig å stramme inn igjen dersom smitten vokser så mye at helse- og omsorgstjenesten ikke kan yte nødvendig helsehjelp til alle.

Powered by Labrador CMS