Rekordsøkertall til Bergen

Med en økning på 11,45 prosent blir Bergen trolig den største studentbyen utenom Oslo.

GODE TALL: Ifølge Prorektor for utdanning ved UiB, Pinar Heggernes, er det gode samarbeidet mellom utanningsistitusjonene i byen som har mye av æren for de høye søkertallene.
Publisert Sist oppdatert

Nesten 2100 flere studenter har i år Bergen som sitt førstevalg viser tall fra Samordna opptak som ble lagt frem på OsloMet tidligere i dag. Med det ønsker 1 av 7 å studere i Bergen.

Til sammenlikning har Oslo og Trondheim økt sine søkertall med henholdsvis 140 og 100 søkere enn i fjor.

– Dette er fantastiske tall for byen vår! Bergen skal være Norges beste by for studenter, og søkertallene viser at Bergen er på god vei til å bli Norges ledende studieby. Studentene er svært viktige for byen vår, og vi gleder oss til å ta de nye studentene godt imot i august, sier byrådsleder Christine B. Meyer.

Lederen for Velferdstinget Vest, Sjur Selvsik, stemmer i og mener studentene har mye å glede seg til.

– Det er veldig stas at så mange vil studere i Bergen! De kan se frem til et utrolig riktstudentmiljø med over 200 studentorganisasjoner og nær uendelig med muligheter tilå engasjere seg i studiebyen Bergen, sier Sjur Selsvik, leder for Velferdstinget Vest.

Samarbeid gjør susen

– I Bergen ser lærestedene på hverandre mest som samarbeidspartnere fremfor konkurrenter.

Det sier prorektor ved UiB og styreleder i Utdanning, Pinar Heggernes og legger til:

– Vi ønsker å spille hverandre gode og lære fra hverandre. Sammen med Bergen kommune, Vestland fylkeskommune, studentsamskipnaden, Bergen næringsråd og studentene har vi gjennom Utdanning i Bergen, jobbet i 25 år for å videreutvikle Bergen som en fremragende og inkluderende studie- og kunnskapsby.

Norges Handelshøyskole på topp, igjen

For femte år på rad er siviløkonomiprogrammet ved Norges Handelshøyskole (NHH) det  mest populære studieprogrammet. 

Utover å ha norges mest populære studieprogram kan høyskolen skilte med en oppgang i søkertall på 30,4 prosent.

– Dette er svært solide søknadstall! Vi tilbyr meget attraktive studieprogrammer, og årets tall fra Samordna Opptak viser at vi til høsten kan ta opp et nytt kull med svært dyktige studenter, sier rektor ved NHH, Øystein Thøgersen.

Flere vil bli sykepleiere

Høgskulen på Vestlandet (HVL) har en stor økning i søkertallene på sykepleie, på 30 prosent. 

— Færre søkere til sykepleierutdanningen de siste to årene har uroet oss sterkt. Det er svært bra at vi har klart å snu denne utviklingen. Kommuner og sykehus i store deler av landet sliter med å rekruttere nok sykepleiere. 

Det sier prorektor for utdanning ved HVL, Anne-Grete Naustdal til Khrono.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, ser også positivt på tallene men sier til Khrono at det ifølge tidligere erfaringer ikke alltid er samsvar mellom søkertallene og hvor mange som faktisk møter til studiestart i august.

Nasjonalt har Bachelor i sykepleie en oppgang på 10,33 prosent fra i fjor. 

Få vil bli lærere

Antall søkere til alle lærerutdanningene går ned med 4,2 prosent. Med det er nedgangen lavere enn ifjor, da nedgangen var på 21,9 prosent. Med en nedgang på 11,1 prosent er nedgangen størst for grunnskolelærerutdanningen. 

Ved Universitetet i Bergen er trenden derimot en litt annen.

Lektorprogrammet i nordisk  øker med hele 69 prosent. UiB opplever også en økning i antall søkere til pedagogikk og spesialpedagogikk. Dette lover godt for fremtiden til læreryrket, mener UiBs prorektor Pinar Heggernes.

– Synkende rekrutteringen til lærerutdanningene har gjennom de siste årene ført til en nasjonal bekymring. Når Norge er i ferd med å omstille seg som kunnskapsnasjon, er det svært viktig med utdanning og lærere. Vi ser med stor glede at søkertallene til lektorutdanningene holder seg stabile ved UiB, med totalt like mange søkere i år som i fjor, sier Heggernes.

 

 

SØKERTALLENE:

Universitetet i Bergen: 11400 - oppgang på 8 % fra i fjor.

Norges Handelshøyskole: 2830 - oppgang på 30,4% fra i fjor. 

Høgskulen på Vestlandet: 7911 - oppgang på 12,5% fra i fjor.

Kilde: Samordna

 

Powered by Labrador CMS