Kommentar: Ifølge tall fra Engen helsestasjon for unge er det betydelig færre gutter enn jenter som tester seg for klamydia. Det er for dårlig.

Gutter er betydelig dårligere til å sjekke seg for Klamydia enn jenter, skriver Aurora Berg.


Norge suger til å bruke kondom, og som en konsekvens er det også stor spredning av kjønnssykdommer. Derfor er det viktig å sjekke seg regelmessig for å unngå spredning hvis man absolutt skal insistere på å ikke bruke kondom. Det har vist seg at gutter er betydelig dårligere til dette enn jenter.

I månedene mai, juni, juli og august testet 1074 personer seg for klamydia på helsestasjonen i Bergen. Av disse var bare 291 gutter, og 50 av de testet positivt for klamydia. Av de 764 jentene som tok turen til helsestasjonen, testet 95 av de positivt. Guttene ligger altså dårligere an enn jentene.

Hvorfor gidder dere ikke å sjekke dere? Det tar ikke lang tid, faktisk har de en egen kø for gutter på helsestasjonen, som jeg av erfaring kan si går ekstremt mye fortere enn jentekøen. I tillegg kan dere få med dere gratis kondomer og liknende på vei ut, noe som kan være praktisk å ha. Hvis du følger statistikken og ikke gidder å bruke kondom, så har sikkert helsesykepleierne noen gode tips om seksualhelse som er verdt å få med seg. 

Det er ingen hemmelighet at enkelte kjønnssykdommer har en tendens til å ha litt større konsekvenser for jenter enn gutter. Faktisk er klamydia en av de største grunnene til ufrivillig barnløshet blant kvinner. 10-15 prosent av kvinner som blir smittet med klamydia får bekkeninfeksjon, og 10-40 prosent av disse kvinnene ender opp sterile. Så, selv om klamydia ikke nødvendigvis går så hardt utover gutter, kan jenta man smitter ende opp steril, og det er vel ikke noe å ha på samvittigheten.

Om en mann interessert i menn, har han fortsatt mange grunner for å sjekke seg. Menn som har sex med menn har faktisk økt risiko for å få seksuelt overførbare infeksjoner. Dette gjelder spesielt Gonore, en kjønnssykdom som holder på å utvikle antibiotikaresistens. Det er lite hyggelig å få eller smitte noen med.

Du kan forresten ikke si at du ikke har en kjønnssykdom hvis du ikke har sjekket deg, fordi det vet du ikke. Kjønnssykdommer som klamydia og gonore har sjeldent symptomer. Alle som ikke sjekker seg kan være med på å spre kjønnssykdommene videre, og det vil vi jo ikke. 

Kommentarer

kommentarer