95 studenter smittet av korona i Bergen.

Byrådsleder Roger Valhammer. AKRIVFOTO: Henriette F. Thorkildsen


Saken er oppdatert.

På pressekonferansen klokken 14 oppfordrer byrådsleder Roger Valhammer alle studenter som har vært på fester hvor smitteverntiltakene ikke har blitt overholdt til å gå i en selvpålagt karantene ti dager etter festen eller sammenkomsten.

– Vi oppfordrer alle studenter som har vært på fest til å gå i selvpålagt karantene hvis de har deltatt på en fest eller sammenkomst der smittevernreglene ikke har blitt overholdt, sier byrådsleder Valhammer.

Dette har byrådet bestemt i samråd med FHI.

– Siden fredag er det registrert 66 nye tilfeller i Bergen. Alle er i alderen 19-27 år, de fleste av helgens tilfeller knytter seg tilbake til utbrudd i student-Bergen. Minst 95 tilfeller er knyttet til studentmiljøet i Bergen, sier Valhammer.

– Vi ser svært alvorlig på dagens smittetall. Vi ser oss nødt til å ta nye grep før ting blir verre.

FEST-KARANTENE. Byrådsleder Roger Valhammer. ARKIVFOTO: Henriette F. Thorkildsen

– Dette rammer studentene og utdanningsinstitusjonene våre, men jeg har troen på at vi klarer å begrense og stoppe dette uten ytterlige tiltak, sier byrådslederen videre.

Han utdyper videre at dette vil være et drastisk tiltak for de som blir oppfordret til det, men at det er tidsavgrensa og gjelder fra tidspunktet man var på en fest eller sammenkomst. 

– Det har vært krevende å drive smittesporing

Smittevernoverlege Karina Koller Løland sier at det har vært en stor jobb å drive smittesporing.

– Det har vært krevende å drive med smittesporing i Bergen i det siste, og det har kommet dit hen at vi er nødt til å gå ut med en anbefaling til studentene som har vært på fester eller sammenkomster de siste ti dagene. 

Dette vil det si å være i karantene:

Smittevernoverlegen understreker hva det vil si å være i karantene:

– Å være i karantene betyr å være i eget hjem, eller et annet oppholdssted. I så fall må det være mulig å unngå kontakt med andre enn de du vanligvis bor med. Hybelhus med felles bad og kjøkken er ikke egnet. 

– Du skal ikke gå på skole, jobb eller andre aktiviteter utenfor hjemmet. 

SMITTEVERNOVERLEGE. Karina Koller Løland sier det har vært et vanskelig smittesporingsarbeid. ARKIVFOTO: Kristine Tjøtta

Hun understreker videre ingen reiser inn- eller utenlands, at du ikke skal ta offentlig transport.

– Unngå offentlige steder og steder hvor det er vanskelig å holde avstand. Unngå å gå på kafé og butikk. Få hjelp til nødvendige ærender, sier hun.

Du kan gå tur ute, men hold minst én meter avstand til andre. 

– Ved positiv test, skal du over i hjemmeisolering, sier smittevernoverlegen.

Kommentarer

kommentarer