Flere av bøkene Akademika selger, kan du kjøpe billigere andre steder.

STRØMMER TIL. Studenter henvises til Akademika for å kjøpe inn pensum. Ikke alle vet at det kan finnes billigere alternativer. FOTO: JULIE GÜNTHER.


Boka «Abnormal psychology» koster 899 kroner hos Akademika. Den samme boka kan du få for 562 kroner hos bokhandleren Adlibris, altså 337 kroner billigere. Dette er langt fra den eneste boken som er billigere andre steder enn hos Akademika.

– Jeg har ikke tenkt på at det er andre steder å kjøpe bøker enn Akademika engang. Jeg har bare trodd at pensum kjøper du på Akademika, og sånn er det, sier studenten Lars Martin Myhre.

Med en prisforskjell på opptil flere hundre kroner for én bok, kan du fort spare mange hundrelapper hvis du undersøker prisene hos ulike bokhandlere.

Bokhandelen Akademika har butikker ved campus over hele Norge. De får bruke lokalene på Studentsenteret gratis, og i UiBs litteraturlister står det at pensum kan kjøpes hos Akademika.

Likevel er flere av deres bøker dyrere enn hos andre bokhandlere. 

Ingen konkurranse

Myhre og medstudenten Helle Skjærpe forteller at de brukte over 2000 kroner på Akademika forrige semester.

– Jeg har ikke hørt at noen har vært plaget av prisene, men grunnen til dette er nok at vi godtar prisene på Akademika. Vi vet ikke om noen alternativ, sier Myhre.

ANNET ALTERNATIV. Biologistudentene Lars Martin Myhre og Helle Skjærpe har kun kjøpt bøker fra Akademika. – Hvor ellers kan man kjøpe?, spør Skjærpe. FOTO: BEATE FELDE.

Studvest har funnet flere eksempler på fagbøker som er over hundre kroner billigere hos andre bokhandlere enn Akademika. Boka «Politirett» har en pris på 890 kroner hos Akademika, mens den koster 712 kroner hos andre bokhandlere.

– I denne semesterstarten er priskonkurransen ekstra tøff. Når konkurrenter er villig til å selge med tap i en periode for å skaffe seg kunder, så er det dessverre ikke alltid vi kan følge, sier kjedeleder for Akademika, Eli Gerhardsen.

Ifølge markedsansvarlig hos Adlibris, Pia Bratlie Persson, gjør gode innkjøpsvilkår med store volum og lave kostnader, slik at de kan tilby studentene lavere priser.

PRISFORSKJELLER: Studvest har funnet flere eksempler hvor prisen hos Akademika er høyere enn hos andre bokhandlere.

– Vi beklager

Gerhardsen i Akademika vil likevel understreke at de er de eneste som kan tilby alt studentene trenger.  

– På både nett og i butikk er vi den eneste aktøren på markedet som tilbyr hele bredden og som garanterer at studenten får riktig pensumbok og riktig utgave, sier Gerhardsen.

Hun beklager imidlertid at de dette semesteret ikke har hatt det rimeligste alternativet.

– Vi tar fatt i dette umiddelbart og tar ny gjennomgang av prising både på nett og i butikk, sier Gerhardsen.

Kommentarer

kommentarer