Luke 1: Fotoredaktør Beate Felde er lei av deg som kjøper gavekort i julegave.

FOTO: Lene Risholdt Thorbjørnsen


APROPOS:

I en tid der man skal finne ut hva man skal kjøpe til den kusina man aldri prater med lengre, er det lett å kaste inn håndkleet å bare kjøpe et gavekort. Et gavekort kan sees som en «jeg vet ikke hva jeg skal kjøpe, men jeg kan ikke gi penger» – gave. Ja, det er på en måte penger du gir, men du er slem nok til å låse de til et spesifikt sted.

Som de fleste i tyve-årene har du forhåpentligvis litt erfaring fra å jobbe i butikk. Jeg jobber for øyeblikket i en sportsbutikk der det ofte blir kjøpt gavekort til den kresne før jul. Den første tingen, og kanskje den merkeligste, er kundene som forventer at de kan bruke rabattkortet sitt på gavekort. Dere forstår vel at det er penger dere knytter opp til butikken, ikke en jakke som har en innkjøpspris? En annen ting man garantert vil oppleve når man jobber i butikk er dem som trenger en å skrike til. Denne gjengen kommer gjerne med et gavekort som har gått ut (Og ikke minst forventer at vi skal fikse det). Ja, det er vel god service hvis vi gjør det, men herregud du hadde to år, to år på deg å bruke det forbaska kortet.

Etter å ha kvinnet meg opp til å si «dessverre du får ikke betalt med det, det har gått ut.» Får jeg høre de mest irriterende linjene jeg vet om: «Disse gavekortene burde være gyldige i mer en to år. To år er veldig kort tid, forstår du ikke det!!» eller «Helt skammelig! Dere har utrolig dårlig service!». Den beste jeg kanskje har hørt er «Jeg har født, så kan jeg få en utsettelse?» For å være ærlig, 730 dager er lang nok tid til at du kan få ut fingeren og bruke gavekortet (ikke minst i de butikkene der grensen er satt til 1825 dager). Ifølge Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole anslo han i en artikkel i TV2 at nordmenn glemmer gavekort til en verdi av tre milliarder kroner.

Hvis du ikke har tid til å bruke gavekortet før det har gått ut ville jeg anbefalt at du ønsket deg noe mer spesifikt, så de rundt deg ikke trenger å kjøpe en «jeg vet ikke hva jeg skal kjøpe, men jeg kan ikke gi penger» – gave. Eller, hvis du ikke vet hva du skal gi, kan du droppe gavekortet, og heller gi en verdensgave fra UNICEF. Da vet du i alle fall at noen vil sette pris på gaven, og ikke minst, ikke glemmer den i lommeboka i 730 dager.

Kommentarer

kommentarer