Adam redder eksamensperioden

Adam lager landets beste studentkaffe i kafeen på HF-biblioteket.

NATURLIG: Adam Szalai er selvlært barista med et helt spesielt talent for kaffe.
Publisert

Adam Szalai (37) er barista på Sammen Mat og Drikke sin kafé Biblioteket kaffebar på Universitetsbiblioteket. Nylig vant han tittelen som årets barista under Studentmatkonferansen 2025. Szalai vant også i 2022, men i år tok han tilbake tittelen. Studvest tar en prat om livet som barista på en av Høydens mest populære kaffebarer og smaker på hans berømte latte.

Szalai har bedt Studvest om å møte ham når lunsjrushet er over. Han forteller at nøkkelen til å takle rushet er å ha gode kolleger.

– Vi har jobbet sammen i fire år, og maskinen går som smurt. 

Vi får ta en titt der få andre studenter har vært før, nemlig bak kaffebaren, Szalai lager i stand en latte. 

SMAK: Szalai kan smake hvor ulike kaffetyper kommer fra.

Kontinental smak

 Szalai forteller at Studentmatkonferansen bedømmer baristaer etter en hel del kriterier.

– Du bedømmes både på kunnskap om kaffe og mer teknisk kaffemaking, tekstur, kreativitet, temperatur og lattekunst. I tillegg må man klare å identifisere forskjellige typer kaffe i forhold til hvor de er fra.

Szalai klarte å identifisere alle de forskjellige typene kaffe. Han forteller at kaffe fra Brasil er veldig balansert og har litt sødme, som er den typen som serveres på HF-biblioteket.

– Kaffe som kommer fra Kenya eller Etiopia er mer syrlig og har sitrustoner. Guatemala har også fruktige toner. Det er hovedsakelig jorden som gjør at smaken blir deretter, pluss måten man bearbeider den på. Det er veldig tydelig forskjell fra område til område. 

FØRSTE STEG: Kunstneren trenger penselen sin. Dette gjelder også for kaffe-kunstner Adam Szalai.

Hvit sjokolade-vanilje-islatte

En bit av konkurransen er også å basere en kaffe på egen oppskrift. Szalais oppskrift imponerte dommerne, og den kan du kjøpe på HF-biblioteket.

– Det er en hvit sjokolade og vaniljeislatte. Det er litt rart siden jeg selv drikker lite melk. Jeg drikker vanligvis cortado og vanlig kaffe.

Baristaen har også noe han ikke liker å lage. 

– Americano, bare vann og espresso er litt basic.

Szalai forteller litt vemodig at det er svart filterkaffe det går mest av, men at studentene og de ansatte heldigvis elsker sine sporadiske melkebaserte kaffer også. Det går mye i cappuccino og latter, dermed kan Szalai briljere med både lattekunst- og teknikk.

Etter mange år som barista er det én ting studentene som handler hos ham kan gjøre annerledes.

– Bare det å si hei. I stedet for å si; «En kaffe!» Høffelighet rett og slett. 

ESPRESSO: Det som hjelper utallige studenter gjennom eksamensperioden.

Selvlært mester

Szalai har jobbet som barista i 13 år, men startet som bartender. Så fikk han barn.

– Jeg kunne ikke lenger jobbe på nattestid og har alltid vært veldig glad i å lage kaffe.

Karriereendringen endte dermed i det beslektede yrket. 

– Det er stor forskjell på å jobbe mye med folk som drikker mye øl og folk som drikker mye kaffe. Det er en positiv endring. Det er veldig gøy å treffe de som kommer inn her, både studenter, ansatte og turister som har gått seg bort. 

Szalai forteller at du må være litt glad i både mennesker og kaffe for å bli barista.

– Jeg har ikke tatt noe kurs, og jeg tror ikke du må det selv om det finnes. Jeg jobbet litt i restaurant og så har jeg en interesse som gjorde at jeg har lest og sett mye på YouTube om kaffe. 

Szalai er selvlært og forteller at hvis du kan grunnteknikkene og begynner å jobbe med det, og samtidig får litt rom til å leke deg faller det meste på plass etterhvert.

MELK: Selv foretrekker Szalai svart kaffe eller en cortado.

Verdens dyreste og ekleste

Szalai ser frem til konferansen World of Coffee i Genève senere i år, med både kaffeutstyr og bønner fra hele verden. Dette får oss inn på verdens dyreste kaffe, Kopi Luwak, som koster rundt 1000 kr kiloet og krever tilgang på kattedyret asiatisk palmesivett. 

– Det er en katt som spiser bønnene og bæsjer dem ut igjen, før kaffen blir samlet og brent. Det er likevel en liten drøm om å smake en dag.

Verdens dyreste kaffe blir nok aldri å finne på menyen til kaffebaren på HF-bibliotekt. Det kan likevel være verdt å prøve Szalais kaffelatte når man trenger en belønning etter en lang dag med studier. Den som Studvests utsendte fikk smake var i alle fall ti av ti.

FERDIG: Lattekunsten er kronen på verket til Szalai.
Powered by Labrador CMS