Den relativt seriøse dokunsttesten

Skribler du på veggen når du sitter på toalettet? Kanskje er din tegning vinneren i årets (potensielt) viktigste kunsttest! Vi testet nemlig dokunsten på fakultetene.

EKSPERTPANEL. Hanna Pherson og Sofie Gustafsson vurderte toalettkunst i KMDs lokaler. FOTO: JULIE HELENE GÜNTHER
Publisert Sist oppdatert

Der kunstsamleren Erling Kagge krysset New Yorks kloakksystemer for å utforske byens sjel, valgte vi å se på toalettkunsten som et uttrykk for hva som kjennetegner denne byen under skyen. 

Ekspedisjonen gjennom studentbergens ulike toaletter på let etter dokunst viste seg å være en relativt strabasiøs affære. Den sosiale angsten som ankom idet man entret et toalett med flere andre gjester, bare for å åpne alle avlukkene, titte, og – som regel med uforrettet sak – snu og gå ut igjen. Det ble sendt noen blikk i vår retning som uttrykte det som kunne minne om en blanding av forundring og en slags forakt, men la gå, kunsten skal kreve litt.

Juryen

Til å bedømme all den kunsten vi fant, valgte vi to kunststudenter fra fakultet for kunst, musikk og design (KMD):

Hanna Pherson er en av flere internasjonale studenter ved KMD. Den 25 år gamle skåningen bor i Bergen på andre året, og tar en bachelor i performancekunst. Hun oppdaget sin forkjærlighet for kunst da hun var 18 år. Om det sier hun: «Det fantes aldri noe annet alternativ».

KUNSTSTUDENTER. Hanna Pherson (til venstre) og Sofie Gustafsson. FOTO: JULIE HELENE GÜNTHER

Sofie Gustafsson er 24 år gammel og fra Sundsvall i Sverige. Hun har bodd i Bergen siden semesterstart i år, og går førsteåret på en bachelor – også i performancekunst. Hun jobber også mye med video og installasjoner. 

Kunsterfaringen – og interessen – kom godt med da studentene måtte se gjennom de håndplukkende verkene vi hadde samlet sammen, og raskt gikk samlingen fra over femti bidrag til kun fem. De fikk ikke vite hvilket fakultet verket tilhørte før de ga score. 

I sedvanlig kunstånd valgte vi selvsagt ikke å bedømme kunstverkene med den konvensjonelle 1-10-skalaen eller pertentlige terningkast, men gikk heller for en skala mellom 1-9, rett og slett for å provosere.

Her fant vi ikke dokunst

Det ble imidlertid en del leting etter toalettkunst uten resultat. Turen innom HVL var heller skuffende. Når det gjelder BI og NHH var mangelen på dokunst ikke særlig overraskende. Hvorvidt det skyldes mangel på kreativitet eller en kollektiv forstoppelse vites ikke, dog burde sistnevnte kanskje resultert i et og annet verk. Kunstverk altså.

På Det medisinske fakultet var det også glissent. Mon tro om legestudentene har blitt hjernevasket til at også toalettene skal holdes rene og sterile. Toalettene, dere! Kunstens høyborg. Det faktum at vi ble kastet ut av fakultetet gjorde oss likevel litt mistenksomme: Finnes det kanskje noe avantgardekunst her som omverden ikke er klar for enda …? Å ja, legestudenter, ja. Neppe.

Over til kunststudentenes favoritter.

5. Plass:
STERILT. Høyskolen, BI, NHH, Juridisk- og psykologisk fakultet var alle svake på dokunstfronten. FOTO: BENDIK OSLAND KALSNES

Handikaptoalett på Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV)

Hanna: Det er tydelig at dette ikke er noen som bare har tatt med seg en tusj for å tegne litt. Det ser jo ut som at de har kommet med maling og pensel, for å gjøre det litt finere. Motivet er litt som man brukte å tegne da vi var barn – et tre og en sol, som også er et øye.

Sofie: Dette ser ut som et jævlig trist kjellertoalett, så det er fint med litt friske farger. Men jeg liker ikke gubben – det hadde vært bedre om han ikke var der.

Vurdering: 5 av 9

4. Plass:
BARNSLIG. Kanskje har det lurt seg inn et barn på SV-fakultetet med et arsenal av farger i pennalet. FOTO: YLVA HELENE SCHWENKE

Dametoalett på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat)

Hanna: Denne synes jeg var ganske nice. Bonus for navn og kreativitet. Det ser ut som at knaggene skal være støttennene.

Sofie: Jo, det er fint å ha en tittel. Men jeg synes helt ærlig at den er litt kjedelig.

Vurdering: 6 av 9

3. Plass:

Dametoalett på Det humanistiske fakultet (HF)

ELEFANT. Kanskje er dette en metafor for at dyra skal tjene menneskene? I dette tilfellet elefantens støttenner som knagger for klær. FOTO: YLVA HELENE SCHWENKE

Hanna: Dette er morsomt. Her er det noen som har skrevet “la lykken gro som gresset bak do”, og så er det noen som har sett om det er det og skrevet et svar. Det blir mer performativt. Og jeg lurer: Er det noen som har lagt “gress” på toalettet og skrevet det til sin venn, eller bare er sjenerøse og vil gi det til en fremmed? Eller er det noen som bare vil lure noen.

Sofie: Ja, denne liker jeg! Det som gjør den er “fant ikke noe gress” og en trist smiley. Det handler ikke om estetikk i dette tilfellet, men om konteksten.

Vurdering: 7 av 9

2. Plass:

Dametoalett på MatNat

Hanna: Dette er gøy. Jeg ser for meg at det er to stykker som har vært der inne, og den ene har gått på kurs for å lære seg å tegne ansikter. Jeg ser for meg situasjonen der den ene sier “nå skal jeg tegne deg”.

GRESS PÅ HF. Noen valgte å se etter litt lykke bak do, og tok seg bryet til å skrive en respons til kunsten. Det falt i god jord hos dommerne. FOTO: YLVA HELENE SCHWENKE

Sofie: Haha, ja. Det er kjapt skisserte, men det er også mange herlige linjer. Det kjennes ut som at det har vært et “moment” når denne har blitt laget.

Vurdering: 7 av 9

Og vinneren:

Handikaptoalett på Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV)

Hanna: Åh, denne liker jeg! Er det en TV? Eller en radio? Unikt motiv er det i alle fall, spesielt til å være på et toalett.

Sofie: Personen som har tegnet denne har en helt spesiell stil. Det er en sånn greie man enten liker veldig godt, eller ikke liker. Men dette er min favoritt!

DEG. Den simpleste form for humor: Å peke på noe rart/stygt og si “Dette er deg”. Her er det imidlertid en ganske raff tegning av et ansikt, noe anmelderne satte pris på. FOTO: YLVA HELENE SCHWENKE

Vurdering: 8 av 9

Og de obligatoriske …

Til slutt: Det er vanskelig å komme utenom kjønnsorgan når det gjelder toalettkunst – det rett og slett bugner av dem på nesten ethvert toalett. Kanskje går våre primære instinkter hånd i hånd, der toalettbesøk fasiliterer tanker om peniser og vaginaer som i noen tilfeller havner på toalettveggen.

Penis på herretoalettet, MatNat:

Hanna: Enda en kuk. Jeg vet ikke hva jeg skal si om denne her engang. Terningkast én. Alt som er skrevet etterpå gir ingenting mer til verket.

Sofie: Jeg blir bare irritert. Den er bra tegnet, men den som har tegnet det burde bruke talentet sitt på noe bedre enn dette her.

VINNEREN. Det er ikke så lett å tyde hva som står mellom linjene her – og kanskje er det hele poenget med dette kunstverket. En subtil metafor om at man bør være mer direkte i livet. FOTO: YLVA HELENE SCHWENKE

Vurdering: 1 av 9

Vagina på dametoalettet, HF:

Hanna: Nei, denne får én. Den er ganske stygg, og jeg skjønner ikke poenget med å ha en vagina på en toalettvegg. Jeg kan ikke si at det ikke er kunst, men jeg bare … ja. Hva er greia?

Sofie: Det er kanskje fint å få et avbrekk i alle kukene som alltid er tegnet på veggene på alle toalett? At det blitt litt oppfriskende med litt fitte. Hallo, ikke sitér meg på det! Eller. Faen, go ahead. Men den kan jo få en … firer fra meg?

Vurdering: 3 av 9

Her er kunsten som ikke kom med

Med over 50 konkurrerende bidrag, var det ikke lett å komme gjennom nåløyet i konkurransen. Spesielt på MatNats herretoalett var det spekket med skriblerier, tegninger – ja, til og med dikt – på veggene. Her har vi valgt ut et lite knippe som ikke ble valgt ut til pallplassering og vurdering.

PENIS. På dette toalettet har en kunstnerisk anlagt student tatt seg tid til å tegne et årete mesterverk. FOTO: JOSEF KOSLER
VAGINA. Kunststudente er lei av å se kjønnsorgan på toalettveggene, likevel tyder vurderingen på at vagina er å foretrekke. FOTO: YLVA HELENE SCHWENKE
TISSETRENGT. Er dettte et selvportrett, mon tro? FOTO: JOSEF KOSLER
KJÆRLEIK. Noen har et tydeligere budskap enn andre. FOTO: JOSEF KOSLER
LEVENDE DOVEGG-KULTUR. Det er tydelig at noen på MatNat jobber hardt for å opprettholde de levende doveggene, akkompagnert av litt abstrakt kunst. FOTO: JOSEF KOSLER
SKUMMEL. Er dette et spøkelse? En ridder? Eller begge deler? Det kan du fundere på mens du gjør ditt fornødne på MatNat. FOTO: JOSEF KOSLER
FLERE KUNSTFORMER. “Det raude eplet” var det eneste diktet vi fanget opp i jakten på dokunsten. FOTO: JOSEF KOSLER
Powered by Labrador CMS