Kultur

– Det er mye jeg er stolt over å ha gjort. Ingenting av det har jeg lært på universitetet

Axel Vindenes er vokalist i Kakkmaddafakka og elsker studentpublikumet sitt. Men å faktisk studere, det synes han ikke noe om.

PÅ ATELIERET. Axel Vindernes er vokalist i Kakkmaddafakka og kunster. Både atelieret og bandets studio er på Verftet på Nordnes.
Publisert Sist oppdatert

Axel Vindenes er en mann med mange talenter. For tiden satser han på kunsterkarrieren sin, og har som mål «å bli en av de største kunsteren i Norge gjennom tidene». Men for de fleste er han er vokalist i bergensbandet Kakkmaddafakka, som spiller konserter verden rundt. Siste stopp var Mallorca; neste stopp er Høydenfestivalen i Bergen.

Studvest møter han i atelieret sitt på Verftet. Her er han omringet av egen kunst, et piano, diverse Kakkmaddafakka-merch. Utenfor kan han skimte vannet. Rommet kan ikke beskrives som noe annet enn et vaskeekte bergensatelieret.

– Bergen er en bra by i å bo i om du vil holde på musikk eller kunst. Været vet du, det gjør det lett, sier Vindenes og ler.

Selv beskriver han seg som «værsyk». Neste Kakkmaddafakka plate planlegges å spilles inn i Italia. Men før den tid har bandet og Vindenes mange planer.

Ære i å være studentband

Når Høydenfestivalen går av stabelen fredag og lørdag, er det med både store og mindre artister på scenen. Alt er frivillig arrangert av studenter i Bergen.

Å headline en studentfestival, passer Kakkmaddafakka midt i blinken, synes Vindenes.

Bandet kan beskrives på mange måter, men at de har satt musikk til mange unge og håpefulle, i Bergen og resten av Norge, sin studenttilværelse, er sikkert.

BERGEN. Axel Vindenes er født i Ålesund, men vokst opp og bosatt i Bergen. Både kunsten og musikken hans er inspirert av Bergenby.

– Vi legger mye ære i å være et studentband. Det er stas, sier Vindenes.

At Kakkmaddafakka er populære hos studentene, ser han på som et kvalitetstegn.

– Det betyr at vi er gode. Studenter er de første som sier i fra om det vi gjør er for dårlig. Det er et kritisk publikum.

– En fallitterklæring mot studentene

Til tross for sin forkjærlighet til studentpublikummet, har ikke Vindenes mye til overs for studier generelt.

– Dersom du skulle studert i Norge, hvilken by ville det blitt?

Etter en lang tenkepause, kommer svaret.

– Jeg hadde nok ikke studert noe sted. Jeg anbefaler egentlig ingen å studere.

Han begrunner det med at den beste måten å lære på, er ved å gjøre det. Vindenes eksemplifiserer med journalistyrket: dersom drømmen din er å skrive i avis, er det å skrive i avis du må gjøre – ikke studere faget, mener han. Han anbefaler alle unge å jobbe direkte mot drømmene sine på en logisk måte.

– Det er utrolig ineffektivt å studere, rett og slett.

GLAD FOR EGNE PRIORITERINGER. Axel Vindenes er glad for at han prioriterte spillejobber med Kakkmaddafakka over skoleoppgaver.

– Hva er du mest kritisk til ved å studere? Er det ikke fint å vite at for eksempel legen din er utdannet?

– Jo, jeg har forståelse for at noen yrker krever utdanning. Men jeg har ulike problemer med universitetet. Ved Universitetet i Bergen er hovedproblemet mitt at de har en ugle som symbol. Det er den dummeste fuglen! Det er en fallitterklæring mot studentene.

Strøk i musikkproduksjon

Selv har han studert både retorikk og musikkproduksjon. Og strøket i både retorikk og musikkproduksjon. Men akkurat det tar han med et smil.

– Det er vel paradoksalt at jeg har strøket i akkurat de fagene. Men da jeg studerte musikkproduksjon var vi i gang med Kakk, og jeg dro heller til Ås og spilte konsert enn å jobbe med en eller annen innlevering, sier han med et smil om munnen. Han legger til at han er glad for den prioriteringen i dag.

KUNST. Axel Vindenes kombinerer kunstner- og artistkarrieren.

Øynene til Vindenes flakker rundt i rommet, og ender på et bilde han malte kvelden i forveien. Han forhører seg med Studvests utsendte om hva vi synes om resultatet – selv er han litt usikker.

– Det er mye jeg veldig stolt over å ha gjort. Og ingenting av det har jeg lært på universitet, for å si det sånn.

For ordens skyld: Fotoredaktør i Studvest, Truls Skram Lerø, er fotograf for Høydenfestivalen, hvor Kakkamaddafakka spiller. Han har ikke hatt redaksjonell påvirkning i denne saken.

Ved Universitetet i Bergen er hovedproblemet mitt at de har en ugle som symbol. Det er den dummeste fuglen!

LES OGSÅ: 

Powered by Labrador CMS