Kultur

Disse har jobbet for en trygg fadderuke

I løpet av fadderuken har flere studenter og andre meldt seg frivillig til å bruke natten til å vandre rundt i Bergen sentrum. De tar på seg refleksvestene i håp om at fadderuken skal være trygg og kjekk for alle.

PASSER PÅ. – Vi er et lavterskeltilbud, og går bort dersom vi ser at noen trenger litt hjelp, sier leder av Veldferdstinget Vest, Helena Haldorsen.
Publisert Sist oppdatert

Vi får følge leder av Velferdstinget Vest, Helena Haldorsen, på torsdagens runde. Kveldens runde går mot Nygårdsparken. 

Kledd i gule og oransje refleksvester er faddervaktene fordelt i områdene Møhlenpris og Nygårdsparken, Nordnes, Torgallmenningen, Bryggen og Sandviken. De går fra klokken 22 til 03 på natten i grupper på minimum tre stykker. 

– Det er enten studenter, personer som jobber med studenter eller politikk som melder seg som faddervakter. I kveld er vi 20 stykker, det er mange, sier Haldorsen.

Sov på bakken

Videre forteller hun at fadderuken så langt har gått greit for seg og at folk har det gøy sammen. Hun kan kun komme på én hendelse der de har gått bort til noen. 

– På tirsdagen var det en jente som hadde lagt seg til å sove på bakken. Vi gikk derfor bort for å se om alt sto bra til. Fadderne hennes var kjempeflinke og tok hånd av situasjonen, sier Haldorsen. 

PIZZA: Det er tydelig at festglade studenter trenger mat.

Mens vi nærmer oss kjernen av festglade studenter som danser til lyden av flere medbragte høyttalere i Nygårdsparken blir faddervaktene stoppet av en belgisk utvekslingsstudent. Han bruker de lokalkjente faddervaktene som bergensguider i sin søken etter nattmat.

Ekstra beredskap

Flere studenter passerer oss på elektriske sparkesykkel i Nygårdsparken kan man høre Rihannas “Umbrella” blant de mange høyttalerene. En sang som tydelig har vært populær i mange år.

Selv om man kan se at de festglade studentene ikke holder avstand, er ikke det noe faddervaktene skal passe på. 

– De sitter tett, men puljevis og vi er ute. De er flinke til å holde seg til sine grupper og det er ikke vår jobb å passe på avstand, sier Haldorsen. 

Hun forteller videre at faddervaktenes rolle kun er ekstra beredskap. De skal ikke erstatte verken politi eller vektere. 

– Vi hjelper til dersom det er noe politiet ikke kan gjøre noe med, eller ikke har fått det med seg. Vi er et lavterskeltilbud, og går bort dersom vi ser at noen trenger litt hjelp, sier faddervakt Haldorsen.

Skaper trygghet

Mens vi nærmer oss slutten på turen ser vi flere vektere samle seg rundt en person som ligger nede i Nygårdsparken. Personen får hjelp til å holde foten høyt. Selv om vi står et stykke fra hendelsen ser det ut som vekterne har kontroll på situasjonen. Det er ikke noe som tilsier at det har skjedd noe alvorlig. 

Senere på kvelden møter vi barnehagelærerstudenten Ann Rita Lura som også er faddervakt i kveld. Hun var vitne til situasjonen. 

VIKTIG MED HJELP: Ann Rita Lura synes det er kjekt å kunne hjelpe til og passe på at fadderuken er trygg for alle.

– Det var en person som hadde tråkket over. Jeg hjalp til med den kunnskapen jeg hadde før vekterne kom til stedet. 

Tidligere på kvelden bisto hun en person som var overstadig beruset. 

– Det første vi gjør er å se om personen har noen venner i nærheten. Hvis vi ikke får tak i noen tar vi de med til teltet vårt på Torgallmenningen og prøver å få i dem væske og mat. Vi bistår også med å bestille taxi hjem, forteller Lura som har sin første kveld som faddervakt. 

Mens vi rusler tilbake mot Torgallmenningen sier lederen for Velferdstinget Vest seg fornøyd med kvelden. 

– Det har vært en kjempetrivelig kveld. Folk koser seg og holder seg til gjengene sine. Det er dag fire av fadderuken, så man kan merke at de er litt slitne i dag, sier Haldorsen. 

REFLKESVEST: Faddervakten Helena Haldorsen passer på studentene som har samlet seg i Nygårdsparken.
Powered by Labrador CMS