En dag uten gluten

Fire steder du kan spise som cøliaker i Bergen.

GODT FYLL: Fyllet er godt, men bunnen er som knekkebrød.
Publisert Sist oppdatert

Ender du alltid opp med å spise kjedelig salat eller suppe på restaurant fordi ingen retter er glutenfrie? Slik trenger det ikke være! Jeg har funnet ut hvor du som cøliaker kan dra uten å være redd for knusktørr mat eller dårlig atmosfære.

1. Frokost på Baker Brun 

SOLSKINN: Det er sol i både bollen og sjelen.

Glad i søt frokost? På Baker Brun finner du blant annet glutenfrie eplemuffins, kanelsnurrer, cookies og mandelstenger. Dessverre selger ikke alle Baker Brun-kafeene  glutenfrie boller. Det er flest glutenfrie bakevarer på Baker Brun Bryggen, men der er det også flest turister. Det virker som at bakeriet selv er en del av turistattraksjonen. Jeg går for en glutenfri kanelsnurr og en eplemuffins. Kanelsnurren smaker ikke så mye kanel, men bollen er digg likevel. Muffinsen har en vaniljekremfylling og epleskiver på toppen. Den er saftig og søt, og smaker himmelsk. Bonus for alle med flere allergier: Kanelsnurrene er både gluten- og laktosefrie.

2. Lunsj på Daily Pot

SALATENS HEVN: Du finner den på Daily Pot.

Trenger du en vitamin boost? Daily Pot har et stort utvalg av kreative og sunne salatboller og supper. Med rustikt trepanel på veggene og et kunstnerisk veggmaleri, gir lokalet hippe og økologiske vibber. Konseptet er enkelt: Du velger en rett, bestemmer deg for en størrelse, og velger ekstra topping. Alle ingredienser er økologiske. Jeg går for en salatbolle med ferske, stekte og syltede grønnsaker med pesto og solsikkefrø på toppen. Noen av grønnsakene har jeg aldri sett før. Prisen er litt høy, men for en smakseksplosjon! Et lite minus er at det blir ganske kaldt når døren åpnes, så ikke sitt rett ved utgangen.

3. Kaffestund på Vågal

BÅDE KAKE OG PILS: Du får i pose og sekk på Vågal.

En blanding av kaffelukt og focaccia ligger i luften. Under origamifugler i taket og grønne planter langs veggene sitter unge tatoverte mennesker med kaffe og øl og prater, studerer og spiller sjakk. Fargerike bilder og vinylplater smykker veggene. Lyset er litt dempet. Konseptet går ut på skjenking av kaffe, vin og øl, men lokalet har også et lite utvalg av glutenfrie kaker, kjeks (ikke glutenfrie), suppe, og foccacia (ikke glutenfri). Jeg bestemmer meg for et stykke mangokake og en mini-brownie. Brownien smaker godt, ikke for nøtteaktig, og ikke for søt. Mangokaken overrasker meg. Den er sykt fruktig. Mangopureen på toppen gir kaken en veldig intens smak. Her koser jeg meg.

4.  Middag på Olivia Ole Bulls plass 

DOUBLE TROUBLE: Pizzadate på Olivia.

Skal du på date eller kose deg med venner? Da bør du ta dem med på Olivia. Restauranten er stemningsfull og behagelig. Menyen er fra det italienske kjøkkenet, og de har et stort utvalg. Jeg tar en pollo bianco, som er en pizza med mozzarella, en parmesanlignende ost, marinert kylling, sorte oliven, ruccola og pesto rosso. Alle pizzaene kan lages glutenfritt. Det gjelder dessverre ikke for pastaen eller focacciaen. Jeg er overrasket over det store utvalget av glutenfrie forretter. I glede bestiller jeg spontant carciofi fritti, friterte artisjokker med aioli. Maten kommer raskt. Artisjokkene er deilige og minner meg litt om kyllingnuggets. Toppingen på pizzaen smaker veldig godt, men pizzabunnen er litt for sprø. De minner om knekkebrød. Pizzaene er litt dyre, men de lave prisene på alkohol og forretter veier opp.

Bon appétit!

Powered by Labrador CMS