Har du noen gang tenkt over dette?

I butikkhyllene finner du bokser med alkoholholdige drikker av alle slag. De færreste legger merke til at nærmest alle er merket med en farget prikk under. Hvorfor det?

MYSTERIUM: Alle ølboksene er merket med forskjellige farger, hvorfor?
Publisert Sist oppdatert

Det hele startet en sensommerkveld tidlig i juni. Da jeg skulle skåle med mobilkamera, begynte jeg å fundere på at det var en prikk under boksen. Jeg sjekket de andres bokser og ble mer og mer forbauset over at jeg aldri hadde lagt merke til tusjmerker i alle regnbuens farger. Hadde det vært der hele tiden, eller var det noe nytt? 

Jo flere jeg snakker med om de små mysteriene, jo mer nysgjerrig blir jeg.

Er dette noe folk faktisk lurer på?

Etter gjentatte internettsøk og diskusjoner forstår jeg at det er så og si ingen som vet hvorfor disse prikkene er plassert på boksene. Men er det noe folk faktisk er interessert i? Selv om flere studenter i Bergen har lagt merke til prikkene, har de aldri tenkt noe særlig over dem.

UiB-studenten Marie Jacobsen (30) er på vei til vorspiel, og tilhører denne gruppen studenter. Hun sier det er noe som har blitt diskutert i sosiale settinger, men som hun ikke tenkt noe mer over siden.

– Vi la merke til det en gang, uten at vi kom til noen konklusjon om hvorfor det var sånn, forteller Jacobsen før hun fortsetter med sin teori: 

– Jeg tror det handler om sortering på ett eller annet hvis, noe med hvilken batch det er eller noe sånt, sier hun med et noe forvirret smil.

Samme som tannkrem?
FORVIRRET: Marie Jacobsen har flere teorier om prikkene. FOTO: Marius Thomassen

Utenfor Studentsenteret på Nygårdshøydengår Lea Stadås (22) og Mariell Husebø Larsen (20) forbi. Begge studerer kjønnsstudier på Universitetet i Bergen (UiB) og har sine teorier om hvorfor boksene er merket.

– Kanskje det er det samme som tannkrem? Noen av ingrediensene må klassifiseres for salg i Norge, hevder Larsen, og legger til en hypotese:

– Derfor får de en farge på undersiden av tuben.

OVERRASKET: Mariell Husebø Larsen (20) og Lea Stadås (22) har aldri tenkt over merkene. FOTO: Marius Thomassen

Stadås tror derimot det har noe med produksjonen å gjøre, noe med hvilken produksjonspulje det er. Hun blir veldig nysgjerrig når hun får vite at alle boksene har forskjellige merker.

Import eller sporing

Utenfor Norges Handelshøyskole (NHH) står Sondre Siger (23) i bergensregnet . Han sier at selv om han har lagt merke til at alle boksene har en farget prikk under seg, har han ikke tenkt mye på det.

– Uten å ha tenkt noe særlig over det, er det første som hopper inn i hodet mitt at det kan ha noe med import å gjøre? sier han noe spørrende. 

Alexander Fosse (23) studerer på Høgskulen på Vestlandet (HVL) og sier at han har lagt merke til prikkene, men at han aldri har tenkt noe særlig over hva de betyr.

– Nei, altså, uten å ha tenkt noe over det, tror jeg at det har noe med sporing å gjøre? Resonnerer han i kveldssola.

Men hva er egentlig grunnen?
TEORETIKER: Sondre Siger har en teori om merkene. FOTO: Marius Thomassen

Fosse er veldig nær fasiten. Etter å ha bekreftet at nysgjerrigheten er på plass, er det på tide å høre med sjefen for det hele. På e-post forklarer leder for kommunikasjon & bærekraft i Hansa Borg & Solera Beverage Group, Stina Kildedal-Johannessen, grunnen bak mysteriet. 

Hun forteller at når boksene blir produsert, har de ulike sporbarhetssystemer, det vil si ulike merker og tall på boksene, slik at de kan finne frem til produksjonsdata for boksen. Ved en eventuell reklamasjon fra Hansa Borg eller andre produsenter er det nyttig å vite hvor og når boksen ble produsert. 

Nå som mysteriet endelig er løst kan du, som meg, fortelle alle på neste vorspiel hvorfor boksene er merket. 

Powered by Labrador CMS