Hvor passer du inn?

Å føle at de tradisjonelle merkelappene for seksuell orientering ikke passer deg og dine følelser er helt normalt.

TRANG BÅS. Hver av oss har en skreddersydd seksuell orientering som ikke alltid faller helt innenfor en kategori.
Publisert Sist oppdatert

Om Magnus & Marie

  • Magnus og Marie er to medisinstudenter med et mål om å fjerne skam rundt kropp og seksualitet.
  • Artiklene deres er basert på forskning og kunnskap.
  • Dersom du er nysgjerrig på kildene til en sak, kan du sende en mail til magnusogmarie@studvest.no og be om dem.

Er det ikke litt rart å definere seg som noe, men allikevel kunne bli opphisset av noe annet? Er du heterofil mann, men kommer av homofil porno, burde du ikke da være homo? Nei, så enkelt er det ikke!

Hver av oss har en skreddersydd seksuell orientering som ikke alltid faller helt innenfor en kategori. Denne er bygget opp av en seksuell og romantisk preferanse. Hvem man har lyst til å ha sex med og hvem man forelsker seg i trenger ikke være den samme! For eksempel «Lisa» som ikke blir seksuelt tiltrukket til noen, men forelsker seg i jenter; «Kåre» som er seksuelt og romantisk tiltrukket menn; eller «Johanne» som kun er seksuelt tiltrukket de hun er veldig forelsket i.

Vi er et samfunn som er sterkt opptatt av å kategorisere. «Lisa» ville kanskje identifisert seg som aseksuell, «Kåre» som homofil og «Johanne» som demiseksuell. Det er viktig å være bevisst på at disse kategoriene bare er en forenkling av hvordan vi egentlig er. Kategorier gjør det enklere å forstå andres seksuelle orientering, men det å ikke passe inn i én spesifikk kategori er veldig vanlig.

Se for deg en regnbue med plass til oss alle. Tradisjonelt ville man satt heterofil og homofil på hver sin ende, og bifil i midten, men følelsene dine trenger ikke passe helt innenfor dette. Å føle at de tradisjonelle merkelappene for seksuell orientering ikke passer deg og dine følelser er helt normalt. 

Plasseringen din på regnbuen er heller ikke fastslått hele livet. Forskning viser at våre seksuelle preferanser kan endre seg langt opp i voksen alder. Du er helt normal og ikke alene om dette endrer seg fra tid til annen, eller om du for eksempel plutselig får sterke følelser for en av samme kjønn selv om du identifiserer deg som hetero.

Hva du definerer seg som velger du helt selv!

Smask og dask, 

Magnus & Marie

Har du spørsmål, ris, ros eller noe på hjertet? Send inn anonymt til magnusogmarie@studvest.no! Her kan du også komme med forespørsler til neste spalte.

Powered by Labrador CMS