Kunst, musikk og design til folket

Studentene ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) inviterte til vårutstilling, inspirert av Høstutstillingen i Oslo.

THE OTHERS: Performance av Masja Nødtvedt. FOTO: Mads Haram Halvorsen
Publisert Sist oppdatert

På fredag åpnet Fakultet for kunst, musikk og design sin vårutstilling. Her stiller KMD-studentene ut egenprodusert kunst, musikk og design. Med inspirasjon fra Høstutstillingen, kjent som statens årlige kunstutstilling for folket, arrangerer studentene ved KMD vårutstillingen for andre gang. 

– Det er som at Norge ligger under et skall om vinteren, med vinterdepresjoner i hver vår grad. Så kommer våren hvor skallet sprekker, og folk blir levende igjen, sier Linda Convery Løvold (31), som startet arrangementet i fjor.

Samler kunst, musikk og design
ARRANGØR: Linda Convery Løvold arrangerte vårutstillingen for første gang i fjor. FOTO: Mads Haram Halvorsen

Inne på Gyldenpris Kunsthall er det duket for åpning av festivalen, som skal foregå over seks dager. Arrangørene, som alle er studenter, har fått med seg over 130 utstillere fra fakultetet med mål om å samle studenter fra både kunst, musikk og design til noe felles.

Med ønske om å skape samtale rundt hva som egentlig er forskjellen mellom kunst og design, vil Løvold sparke det i gang slik at studentene kan utvikle ting i fellesskap.

– Vi går jo på samme skole, og mye av det vi gjør kan touche innpå hverandre. Det er derfor spennende å se hva som kan oppstå i de møtene mellom instituttene, sier hun.

Selv har hun en bachelor i design fra før, og er nå på andre året med kunst. 

PERFORMANCE: Performancen her utføres av Ayuko Dan. Maleriet bak er et verk av Arild Instanes. FOTO: Mads Haram Halvorsen

De kaller det hele et inkluderingsinitiativ, hvor Skrivekunstakademiet også er invitert til åpen scene. Da er det klart for høytopplesing av tekst og poesi, i samarbeid med KMD-studentene. 

– Det har vært et nydelig kaos hele veien her, sier Løvold.

Vil nå ut til hele Bergen

Medarrangør, Emma Jacobsen (26), går første året på kunst og mener at initiativet handler om å synliggjøre de kreative studentene i Bergen mer. På den måten kan de hindre at det lages kunst for kunstnerne selv, eller design for designerne selv.

– Vi har jo vært mye i den boksen vår der borte, og ikke like synlige for resten av byen. Dette er derfor et forsøk på å nå ut til hele Bergen by, på frivillig basis, sier hun og viser det firkantede bygningen ved Store Lungegårdsvannets bredder som huser KMD-studentene. 

Gjennom å invitere fra øst og vest, vil studentene få folk inn i den mystiske kunst- og designverdenen som gjemmer seg på fakultetet i Møllendal.

ARRANGØRENE: Linda Convery Løvold og Emma Jacobsen er to av arrangørene bak arrangementet. FOTO: Mads Haram Halvorsen

– Målet er kunst til folket, understreker Løvold flere ganger.

Hvordan vil dere få til det?

– Vi har delt opp arrangementet i to lokaler. Så ved å ta elevene ut til Gyldepris Kunsthall, og deretter invitere folket i Bergen inn til skolen i Møllendal, vil vi vise fram studentkunsten og de kreative studentene. 

Studenter fra ulike land

Blant de mange studentene som stiller ut på vårutstillingen, er Othilie Emanuelsen (22) og Ida Blomdahl (22) noen av dem. 

XENIA OCKENS: Heidi Kvelvane, Symre Taugbøl Bang og Thomas Aurlund Lossius utfører her Neglected Reality. FOTO: Mads Haram Halvorsen

Til tross for at KMD-klossen kan virke utilgjengelig for resten av Bergen, er ikke skolen ukjent i Skandinavia, sier Emanuelsen som går på andre året på design.

– Da jeg gikk på designlinjen på folkehøgskole i Danmark var det flere som visste om  skolen. Vi har også noen fra Japan som nettopp startet i første klasse her, forteller hun.

Blomdahl går første året på kunstlinjen, og er selv fra Sverige. Hun mener at arrangementet gjør at de som studenter får muligheten til å arrangere og bestemme selv.

– Man får til noe sammen i gruppe, og venter ikke på at andre bare skal plukke opp arbeidet, sier hun. 

Gjennom arrangeringen av vårutstillingen tar KMD-studentene saken i egne hender. 

KMD-STUDENTER: Othilie Emanuelsen og Ida Blomdahl er to av de mange studentene som stiller ut på vårutstillingen. FOTO: Mads Haram Halvorsen

– Når man holder på med noe kunstrelatert blir man litt tvunget til å skape sin egen scene og plattform, forteller Blomdahl.

Tar lek på alvor

22-åringen fra Sverige stiller selv ut en karaokevideo i en  «gruppescreening» i forbindelse med studentfestivalen. Hun mener at det er viktig å kunne skape kunst gjennom humor, og noe litt lekent.

– Jeg tror at mange andre studier preges av et større alvor, og mindre frihet til å leke. Da jeg begynte her var det en omstilling å ta leken på alvor, og erkjenne at det er en viktig del av kreativiteten og kulturen, sier kunststudenten.

Hun er tydelig på at det er noe man som kunstner må tørre å gjøre, selv om kunstnere jobber med et bredt spekter av temaer. 

BESTEMME SELV: Studentene skaper sin egen scene gjennom vårutstillingen. FOTO: Mads Haram Halvorsen

Emanuelsen, som jobber med design, prøver også på sin måte å bryte ned grenser og gå utenfor det normale innenfor designfeltet.

– Det jeg stiller ut kan kalles for spørrende design, heller enn design rettet mot en mer bestemt målgruppe.

Studenten tok selv realfag før hun fant ut at det var design som var tingen. 

UKJENT TITTEL: Verket er av Jacob Sander Goldinger, med ukjent tittel. FOTO: Mads Haram Halvorsen

– Jeg dro på folkehøgskole i Danmark, bare for å teste ut design og innovasjon. Der hadde vi produktdesign, og jeg fant ut at det var møbeldelen av design jeg synes var gøy, sier hun. 

Hun forteller at det blir mange lange dager og kvelder på skolens verksted.

– Man har jo mange studenter rundt seg med mer erfaring, så man lærer mye av andre, sier Emanuelsen.

Vårutstillingen består av et fullt program hvor de besøkende kan oppleve alt fra livekonserter, forestillinger, installasjonsstykker og designobjekter. Kunst, musikk og design til folket. 

Student Løvold, som startet det hele, har allerede gått fra å få med seg 50 utstillere i fjor, til over 130 utstillere i år. 

Hun er tydelig på at festivalen er blitt en ny tradisjon i Bergen by:
– Neste år blir det sikkert enda mer, enda villere, og enda sprøere!

ERFARING: KMD-studentene setter pris på at de kan lære av hverandre. FOTO: Mads Haram Halvorsen
Powered by Labrador CMS