Leser du på feil fakultet? Nå kan du bli kastet ut

Anonyme studenter har hengt opp en plakat som sier de vil ha fremmede studenter vekk. Studentutvalget støtter utkastelsen.

TYDELIG SIGNAL: Her vil de ikke ha fremmede studenter
Publisert

Det er april og eksamensperioden kryper seg nærmere for mange.

I de kommende månedene står studenter enda tidligere opp om morgenen for å kappe om ledige lesesalsplasser, både på fakultetsbyggene og bibliotekene.

Å få plass på lesesal er et nullsumspill. Når studenter fra andre universiteter eller høgskoler benytter seg av denne knapphetsgoden, blir det møtt med både frustrasjon og opprør.

Passiv-aggressiv plakat

Ulrike Pihls hus, som oftest forkortet U.Pihl, er et av de rammede fakultetene. Det er studenthuset for det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV), men mye tyder på at også andre studenter finner seg en stol der. Lokalet tilbyr både lesesal, seminarrom, undervisningsrom, i tillegg til møteplasser, som Diskutérbar, for studenter som er lei av å lese.

Rett innenfor døra er det hengt opp en nokså passiv-aggressiv plakat. På et laminert A4 ark, som nå er sammenrullet og stappet under håndløperen i trappa, står det følgende:

GJEMT BORT: Det er uvisst hvem som rullet sammen og stappet plakaten i trappa

«Er du en av de som ikke finner frem til riktig skole? Eller vet du ikke hvor NHH og BI ligger?»  

Lengre nede på plakaten peker to piler i retning mot de to skolene, i tilfelle en utenforstående student skulle gå seg vill i fakultetsbygget.

Det er ukjent hvem som står bak plakaten, men det er derimot tydelig at dette blir en kjernesak for mange studenter, særlig i eksamensperioden.

Ikke Studentutvalget sitt verk, men deler budskapet

I lys av dette har Studvest bedt Andrea Nesvik Voss, leder for Studentutvalget ved det samfunnsvitenskapelige fakultet, om en kommentar. I sin tekstmelding tar hun ikke avstand fra plakatens budskap.

– Det er ikke vi i Studentutvalget som står bak plakaten, og vi vet heller ikke hvem som har hengt den opp. Dette er et budskap vi har satt lys på tidligere, og vi har stor forståelse for at studentene våre på SV-fakultetet er frustrerte og har sett seg lei av at studenter fra andre utdanningsinstitusjoner tar i bruk lesesalsplassene som det allerede er sprengt kapasitet på.

– Tidligere har Studentutvalget utført kontroller der vi sjekket studentbevis. Det er aktuelt for oss å gjøre dette denne våren, spesielt når vi allerede ser frustrasjonen blant studenter.

Her viser Voss til en lignende sak fra desember 2022, der tidligere leder og nestleder for Studentutvalget ved SV-fakultetet, Elida Linnea Slettum og Matias Pommier Melbye, utførte stikkprøver for å sjekke studentbeviset til studenter som benyttet lesesalene på Ulrike Pihls hus.

POSITIV: Andrea Nesvik Voss synes det er helt greit at plakaten henges opp.

Dette var som respons på rykter om at studenter fra BI og NHH benyttet seg av lokalene, de samme skolene som SV-studentene nok en gang er lei av.

Da de sjekket studentkort møtte de omtrent seks eller syv studenter utenfra Universitetet i Bergen som oppholdt seg på fakultetet.

Studentene som ble tatt i kontroll uttrykte at de opplevde det ukomfortabelt og syntes det var kjipt å ikke få lov til å jobbe i kollokvium sammen med venner på tvers av skolene. De forteller også om manglende leseplasser ved egen utdanningsinstitusjon.

Ikke i vår interesse at disse benyttes av studenter utenfor fakultetet

Imidlertid står Studentutvalget ved beslutningen om å prioritere studentene som er en del av fakultetet.

– Det er begrenset med lesesalsplasser i eksamensperioden på SV-fakultetet, og det er ikke i vår interesse at disse benyttes av studenter utenfor fakultetet. Vi oppfordrer studenter som tilhører andre fakulteter å kontakte deres tillitsvalgte dersom de opplever det vanskelig å finne leseplass.

Powered by Labrador CMS