Når plastglass møter de kultiverte ganer

En uformell vinanmeldelse

PERLER PÅ EN SNOR: Alle gode ting er tre?
Publisert

Fire unge kvinner med redaktørtitler fikk sjansen til å delta på en vinsmaking. En eksklusiv mulighet, og en fot i døren inn til kultureliten vi alle strekker oss mot. Med fire flotte champagneglass i plast, og fire kaffekrus, er redaksjonslokalet dandert til å ta i mot P.A Larsens utsendte vinformidler Mathias Kolberg Eriksen. 

Det er en fnisete stemning i rommet. Vi samles rundt fellesskapsfølelsen av at dette ikke er noe vi er kvalifisert til å hverken si noe om eller ha kunnskap om. Samtalen går på rundgang for å vise frem den lille kunnskapen vi i fellesskap besitter. Joda, to har drukket vin i Italia og har noen tanker om det, mens en annen avskriver seg alt ansvar ettersom hun uansett er et ølmenneske. Eriksen derimot tenker dette er nøyaktig derfor han ville gi oss sjansen, fordi vin er både tilgjengelig, gøy og ikke nødvendigvis så vanskelig som man skal ha det til.

Riesling Hock

Tre neser stappes ned i det høye plastglasset. Det sniffes, og konkluderes med at det er en god lukt, som rundes av til å bli noe fruktig. En redaktør er sterkt uenig, og lukten gir et tilbakeblikk til en svunnen russetid de helst ikke vil snakke mer om. Vonde minner er motsetningen til redaktøren som etter første slurk anser seg selv som inhabil, dette er allerede hennes favorittvin. De andre redaktørene tar over ansvaret, og hvor det er bred enighet om at første slurk er sur. 

Når andre slurk konsumeres legges det merke til at noe skjer inni munnen. Ganen og munnhulen er rett og slett blitt nøytralisert, og det sure oppleves som noe mykt og rundt. Smakene som blir kastet ut i lufta er blant annet et umodent eple, og vi ser alle spent mot Eriksen for å få bekreftelse på om vi har rett. Han smiler lurt. Det konkluderes med at dette er en tørr vin som er rund med snert.

COTEAUX-BOURGUIGNONS BLANC NV

En hvitvin med druer fra hele vinområdet av Burgund, et område som har blitt populært, mye fordi de også fostrer frem gode druer. Videre lærer vi at vin er en av få mat og drikkevarer som slipper å oppgi hvilke ingredienser som vinen inneholder.

Derfor kan vi verken bekrefte eller avkrefte om vinen inneholder plommer, selv om en redaktør tidlig mener at hun finner en plomme nederst i glasset. Hvor den forrige var sur, er denne vinen rund og mild fra start. Slik man ser andre vinanmeldere jobbe, skal vinen surre rundt i munnen. For vår del var dette som å surre rundt på smeltet smør, det hele er mykt og det er rundt.

COTEAUX-BOURGUIGNONS ROUGE 2023

Tross like navn, er dette ikke to like viner. De har mye til felles, med druer fra samme område, men det er en stor forskjell: nemlig at dette er en rødvin. Det presenteres som en såkalt pop and pour vin, en slik som er god og lettdrikkelig for de fleste.

Når premisset alt er satt, at dette er lettdrikkelig, tør også en redaktør å si at dette dufter litt likt som god gammeldags solbærsaft. Det innledes videre at man ikke trenger utrolige smaksløker for å påpeke det åpenbare, dette er en fruktig vin, som på tampen også er litt søt. Vi utfordrer hverandre til å kaste ut andre ord enn frukt. Det smattes og manes frem om en mineralsk ettersmak. Nesten som å sutte bittelitt på en liten spiker. Panelets anti-rødvinsdrikker tar uansett frivillig en slurk nummer to. 

Sådan

Alle tre vinene kategoriseres fra vinformidlern til å være i en studentvennlig prisklasse. Et sted mellom 190-230 kroner. Redaktørene reflekterer rundt at det ikke kvalifiserer til å inngå i prisklassen vorsj-vin. Tross at dette er tre lettdrikkelige viner, ofte det man leter etter i et førfestkonsumeringsvalg, lander alle på prisen tilsier at dette er en vin man kjøper helga stipendet havner i lommeboka. 

Powered by Labrador CMS